Pejović: Aktivnosti u vezi dobijanja IBAR-a u rukama institucija EU, pozitivno mišljenje EK daje nadu

"Usvajanje dvanaest zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a, predstavlja krunu uspješnog rada Skupštine i Vlade", poručio je Pejović

4735 pregleda 3 komentar(a)
Pejović, Foto: PES
Pejović, Foto: PES

Aktivnosti u vezi dobijanja IBAR-a sada su u rukama institucija Evropske unije (EU), ali jučerašnje pozitivno mišljenje Evropske komisije (EK) daje nadu da će proces biti pozitivno završen do kraja juna, čime bi Crna Gora ušla u novu fazu pregovora sa EU, saopštio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović.

"Usvajanje dvanaest zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a, predstavlja krunu uspješnog rada Skupštine i Vlade. Ovaj saziv Skupštine u saradnji sa Vladom pokazao se kao kompaktan i usmjeren na isporučivanje rezultata koje građani očekuju od nas, a to su: ubrzanje EU integracija, stvaranje sistemskih uslova za jačanje vladavine prava i rast životnog standarda građana", istakao je Pejović u saopštenju.

On je dodao da kroz svoje djelovanje u prethodnim mjesecima, Skupština iznova pokazuje da se nalazi u srcu političkog sistema Crne Gore.

"Integracioni proces počeo je, odvija se i završiće se u Skupštini. Stoga, veoma je važno naglasiti zahvalnost svim poslanicama i poslanicima koji su dali doprinos usvajanju zakona. Isto važi i za članove Vlade Crne Gore i sve službenike koji su, kroz konstantnu komunikaciju sa Evropskom komisijom, radili na tome da predlozi zakona budu usklađeni sa najvišim EU standardima. Svima njima zahvaljujem na predanosti i posvećenosti, koja je dovela do ovog značajnog koraka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", poručio je Pejović.

Skupština Crne Gore usvojila je kasno sinoć izmjene pet preostalih zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR), u pregovorima s Evropskom unijom (EU).

Da sve upućuje na to da će Crna Gora do kraja juna dobiti od Evropske unije (EU) Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR), ali sa se to sne može tvrditi sa stoprocentnom sigurnošću, jer konačnu odluku o tome daju članice EU, "Vijestima" sinoć kazao izvor iz Brisela, nakon što je Evropska komisija (EK) uputila ranije juče predlog IBAR-a Radnoj grupi Savjeta EU za proširenje (COELA).

Bonus video: