Laković: Nećemo podržati i učestvovati u vlasti u Budvi koja bude zavisila od opozicionih partija sa državnog nivoa

"Proces formiranja vlasti treba da vode oni subjekti koji su dobili najveći broj glasova od građana Budve", rekla je Laković

7705 pregleda 18 komentar(a)
Laković, Foto: PES
Laković, Foto: PES

Nećemo podržati i učestvovati u vlasti koja bude zavisila od opozicionih partija sa državnog nivoa, jer je i Budvi neophodna stabilizacija političkih prilika, kako bi se buduća lokalna vlast u saradnji sa Vladom Crne Gore fokusirala na razvoj i unapređenje Budve, saopštila je danas Nađa Laković, poslanica Pokreta Evropa sad (PES).

Ona je u saopštenju navela da će PES biti konstruktivan činilac kada je u pitanju formiranje vlasti u Budvi.

"Smatramo da nova vlast treba biti sastavljena od onih činilaca, koji mogu razvijati dobru saradnju između lokalne i državne vlasti, što je za razvoj Budve jako važno. Proces formiranja vlasti treba da vode oni subjekti koji su dobili najveći broj glasova od građana Budve", rekla je Laković.

Opštinska izborna komisija (OIK) Budva proglasila je ranije konačne rezultate lokalnih izbora u Budvi održanih 26. maja, po kojima izborna lista "Budva naš grad – Nikola Jovanović" dobila podršku 2.671 glasača ili 23,91 odsto i osvojila devet mandata.

Lista "Demokrate - Ojačaj. Obnovi. Oživi. - Budva Odlučuje - Đorđe Zenović" dobila je 1.194 glasova ili 10,70 odsto (četiri mandata).

Lista "Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad – Mladen Mikijelj" dobila je podršku 2.842 birača ili 25,44 odsto, odnosno devet mandata.

Listu "Evropa sad – Budva ima šansu - dr Predrag Zenović" glasalo je 784 birača ili 7,02 odsto (dva mandata), Crnogorsku evropsku partiju 239 birača ili 2,14 odsto, a "DPS - Budva može bolje - prof. dr Nikola Milović" 2.228 birača ili 19,94 odsto (sedam mandata).

Listu "URA - Dr Dritan Abazović - Drugačije!" koju predvodi Blažo Rađenović podržalo je 550 birača ili 4,92 odsto, listu "Čist izbor – Petar Odžić – SDP, SD, LP i građani" 514 birača ili 4,60 odsto, i one su osvojile po jedan mandat.

Listu "Dr Vujičić Božidar – Za stvarne promjene" glasalo je 149 birača ili 1,33 odsto, pa je ostala ispod cenzusa, kao i lista Crnogorske evropske partije.

Za formiranje vlasti potrebna je podrška 17 odbornika od ukupno 33 koliko broji budvanski parlament. Jovanović kao koalicione partnere vidi Demokrate, SDP, URA, ali i Demokratsku narodnu partiju (DNP) i Socijalističku narodnu partiju (SNP) koji su u okviru koalicije koju je predvodio Mikijelj (NSD) osvojile po dva odbornička mandata.

"Vijesti" su ranije objavile da su budvanski političari i dalje u pat poziciji oko formiranja lokalne vlasti, te da rok za konstituisanje parlamenta teče od petka 7. juna i ističe 6. avgusta, ali da nakon 7. jula zakazivanje sjednice na kojoj treba da se izabere i njegov prvi čovjek preuzima Vlada. Ako se sjednica ne održi u zakonskom roku, predsjednik Jakov Milatović raspisuje nove izbore.

Sadašnji šef parlamenta Nikola Jovanović ima rok od 15 dana od dana proglašenje konačnih rezultata, odnosno do 23. juna, da zakaže prvu sjednicu novog saziva Skupštine opštine.

Bonus video: