Dogovora o vlasti u Budvi još nema

Jovanović zakazao konstitutivnu sjednicu SO Budva, na dnevnom redu, osim izvještaja OIK-a i potvrde mandata, predlog izbora predsjednika

8506 pregleda 16 komentar(a)
Fale mu dva odbornika da formira vlast: Jovanović, Foto: Opština
Fale mu dva odbornika da formira vlast: Jovanović, Foto: Opština

Aktuelni predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva i lider građanske liste “Budva naš grad” Nikola Jovanović zakazao je konstitutivnu sjednicu novog saziva budvanskog parlamenta za 7. jul, potvrđeno je “Vijestima”.

Na dnevnom redu će se, osim izvještaja Opštinske izborne komisije i potvrde mandata, naći i predlog izbora predsjednika SO.

Jovanović je upravo posljednjeg dana ispoštovao Zakon o lokalnoj samoupravi - da se 15 dana od proglašenja konačnih rezultata lokalnih izbora mora zakazati sjednica koja se mora održati 15 dana od zakazivanja. Ako se sjednica ne održi u zakonskom roku, predsjednik države Jakov Milatović raspisuje nove izbore.

Budvanski političari, međutim, i dalje su u pat poziciji oko formiranja lokalne vlasti.

Prema konačnim rezultatima Opštinske izborne komisije izborna lista “Budva naš grad – Nikola Jovanović” osvojila je devet mandata, kao i lista “Za budućnost Budve - Mladen Mikijelj” koju čine Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija (DNP), Pokret za promjene (PzP), Socijalistička narodna partija (SNP), Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Demos i Radnička partija.

DPS je dobio sedam mandata, Demokrate četiri, Pokret Evropa sad dva, a GP URA i lista “Čist izbor – Petar Odžić – SDP, SD, LP i građani” po jedan mandat.

Nekadašnjim političkim partnerima u Demokratskom frontu, Mikijelju i Jovanoviću fali po dva odbornika da bi imali 17 od ukupno 33 koliko broji budvanski parlament.

Jovanović kao koalicione partnere vidi Demokrate, SDP, URA, ali i Demokratsku narodnu partiju (DNP) i Socijalističku narodnu partiju (SNP) koji su u okviru koalicije koju je predvodio Mikijelj (NSD) osvojile po dva odbornička mandata. Jovanovićeva lista, koja je okupila “odmetnute” članove Nove srpske demokratije i imala neformalnu podršku pritvorenog gradonačelnika Mila Božovića, izričita je da pregovore oko formiranja vlasti neće voditi sa svojim doskorašnjim partijskim kolegama, ali ni sa DPS- om.

Imajući u vidu da Mikijeljova koalicija tvrdi da je jedinstvena, te da nema govora da pojedine partije samostalno nastupaju, što je učvršćeno i nedavnim boravkom lidera svih tih partija u Beogradu na Sverspskom saboru, to Jovanoviću ne daje puno šanse da napravi vlast, izuzev da potraži podršku DPS-a.

Bonus video: