Spajić: Crna Gora se obavezala da osudi sve zločine počinjene na ovim prostorima

Na pitanje novinara iz Hrvatske, zašto Crna Gora, kada joj se otvara evropski put otvara dijalog o Drugom svjetskom ratu i najavljuje usvajanje rezolucije o Jasenovcu, odgovorio da je Crna Gora multietnička, multikonfesionalna država sa svim predstavnicima različitih naroda u parlamantu koji imaju potrebu da izguraju neke rezolucije koje su bitne za njihov politički korpus i narode ili religije kojima pripadaju

54904 pregleda 368 reakcija 136 komentar(a)
Spajić na konferenciji za medije, Foto: newsroom.consilium.europa.eu
Spajić na konferenciji za medije, Foto: newsroom.consilium.europa.eu
Ažurirano: 26.06.2024. 17:33h

Crna Gora se obavezala da osudi sve zločine počinjene na ovim prostorima, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

On je to poručio na konferenciji za novinare u Briselu, nakon što je Crna Gora na međuvladinoj konferenciji (IGC) Crne Gore i Evropske unije (EU) dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Na pitanje novinara iz Hrvatske, zašto Crna Gora, kada joj se otvara evropski put otvara dijalog o Drugom svjetskom ratu i najavljuje usvajanje rezolucije o Jasenovcu, odgovorio da je Crna Gora multietnička, multikonfesionalna država sa svim predstavnicima različitih naroda u parlamantu koji imaju potrebu da izguraju neke rezolucije koje su bitne za njihov politički korpus i narode ili religije kojima pripadaju.

Kazao je da u proceduri ima preko 40 rezolucija.

"Imamo momentum poslije Rezolucije o Srebrenici. Ušli smo u korpus rezolucija koje nas skreću sa nekih tema – i ekonomije i vladavine prava. Ali glasajući za Rezoluciju o Srebrenici negdje smo se obavezali da osudimo sve zločine počinjene na ovim prostorima", rekao je Spajić.

Dodao je da će Crna Gora osuditi zločine u kojima je učestvovala.

"Treba da osudimo aktivnosti iz 90- ih i sa Hrvatskom treba da imamo najbolje odnose", rekao je Spajić.

Na pitanje da li će rezolucija o Jasenovcu biti na dnevnom redu Skupštine u petak, odgovorio je da za to treba pitati parlament, jer on ne učestvuje u radu parlamenta.

Bonus video: