Mandić: Momir Bulatović je jedna od najvećih istorijskih ličnosti Crne Gore

Agencija Mediabiro prenosi da je pomen bivšem predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatoviću održan u kučkom selu Raći. "Upravo zahvaljujući njegovoj pameti i dobroj procjeni Crna Gora je jedina od bivših jugoslovenskih republika gdje se nije odigrao građanski rat", poručio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić

18774 pregleda 71 reakcija 65 komentar(a)
Mandić, Foto: Mediabiro
Mandić, Foto: Mediabiro

Momir Bulatović je jedna od najvećih istorijskih ličnosti Crne Gore, čovjek koji je bio na čelu Crne Gore i na čelu Savezne vlade u vrijeme teških izazova početkom 90-ih i napada na Saveznu Republiku (SR) Jugoslaviju 1999. godine, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić.

Agencija Mediabiro prenosi da je pomen bivšem predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatoviću održan danas u kučkom selu Raći.

Ta agencija navodi da su se povodom obilježavanja pet godina od smrti Momira Bulatovića i 16 godina od smrti njegovog sina Boška okupili porodica, prijatelji, kolege i veliki broj predstavnika javno-političkog života u Crnoj Gori, dok je pomen služio mitropolit crnogorsko-primorski, Joanikije.

Joanikije
Joanikijefoto: Mediabiro

"Upravo zahvaljujući njegovoj pameti i dobroj procjeni Crna Gora je jedina od bivših jugoslovenskih republika gdje se nije odigrao građanski rat. Mir i stabilnost su bile važne odrednice u politici Momira Bulatovića, a kao čovjek i kao osoba koja je držala do tradicionalne Crne Gore uradio je sve da one loše stvari po kojima se nažalost danas Crna Gora prepoznaje u svijetu zaustavi. Danas su posljedice toga i ova borba koju vodimo da Crna Gora bude slobodna i da bude oslobođena od kriminala i korupcije, da u Crnoj Gori svi jedni drugima budemo braća, kao što je želio Momir Bulatović", kazao je Mandić.

Joanikije je rekao da je Momir Bulatović bio mislilac koji je mogao da se uzdigne i iznad dnevne i lokalne politike i da razmišlja na planetarnom planu.

"Kako vrijeme prolazi, njegova misao dobija sve veći značaj. Kada je kao mlad čovjek ušao u politiku sa idealima noseći u svom srcu kosovsku misao, čini se da je jedan od njegovih prvih javnih nastupa bio sa tom mišlju. Ostavio je svojoj porodici, svom bratstvu, plemenu, narodu i Crnoj Gori jedno lijepo nasljeđe. Momir Bulatović se uzdigao iznad svog vremena i pokazao da je čovjek. Neka ovaj pomen bude blagoslov njegovoj porodici, njegovom potomstvu, njegovim srodnicima i Crnoj Gori. Nek se njegova duša raduje na nebesima zato što je ostavio divan spomen na zemlji zbog čega se uvijek sa poštovanjem, sa pijetetom i ljubavi možemo okupiti oko njegovog groba, u njegovom zavičaju, pored ove divne svetinje", poručio je Joanikije.

Bivši ministar finansija, političar i ekonomista, Aleksandar Damjanović rekao je da nije lako sačuvati sebe i poštenje u politici, te da se rijetki sačuvaju.

Damjanović
Damjanovićfoto: Mediabiro

"Momir je bio taj koji se sačuvao i koji je sačuvao sve nas na način na koji je on poimao politiku. Došle su promjene u Crnoj Gori za koje se Momir zalagao, a na nama koji se bavimo politikom je da čuvamo ovu državu, baštinimo najbolju tradiciju na način na koji je to radio i pokojni Momir. Bulatović zaslužuje da mu se Crna Gora oduži na pravi način. Nadam se da će se realizovati ideja o spomeniku koji će bivši predsjednik naše države, nadam se, dobiti u Podgorici. Pozivam aktuelne vlasti da u tom pravcu naprave određene korake", poručio Damjanović.

U ime porodice prisutnima se obratio Ivan Bulatović koji se zahvalio svim ljudima koji su se u okupili u spomen na Momira i njegovog sina Boška Bulatovića.

Obratila se i Nina Bulatović, Momirova kćerka i Boškova sestra.

Nina Bulatović
Nina Bulatovićfoto: Mediabiro

"Boško Bulatović je bio čovjek rijetke i posebne duhovne strukture i to su znali svi koji su ga poznavali i bili bliski sa njim. Boško je otišao u svojoj 21. godini kao mudrac. Boško je moja najveća životna lekcija. Momir Bulatović nije bio samo moj otac. Momir Bulatović je bio čovjek ovoga naroda i to znaju svi, i oni koji su ga poznavali i oni koji ga nisu direktno poznavali. Ja sam imala životnu privilegiju da budem njegova mezimica. Momir je i u ekonomiju i u politiku unosio duhovnost. Boško i Momir mogu samo da pozivaju na lijepu emociju, a to potvrđuje današnji dan, jer svi ljudi koji su danas došli, došli su punog srca. To je pravo bogatstvo za moju majku i mene. Ja danas, nanovo, prenosim svim svojim bićem zahvalnost Bošku i Momiru za sve ono što su oni bili na ovom zemaljskom svijetu i što su sada", navela je Bulatović.

Bonus video: