Spajić: EK prepoznaje napredak Crne Gore, spremni smo da "sletimo" na pistu EU

"Ovaj istorijski trenutak znači mnogo za našu zemlju i region. Hvala direktoru Kopmanu na podršci i priznanju našeg rada. Nastavljamo ambiciozno i posvećeno"

6203 pregleda 8 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Evropska komisija prepoznaje napredak Crne Gore i spremni smo da "sletimo" na pistu Evropske unije (EU), saopštio je premijer Milojko Spajić.

On je, na društvenoj mreži Iks, kazao da je Crna Gora bliža članstvu u Evropskoj uniji nego ikada prije.

"Ovaj istorijski trenutak znači mnogo za našu zemlju i region. Hvala direktoru Kopmanu na podršci i priznanju našeg rada. Nastavljamo ambiciozno i posvećeno", zaključio je Spajić.

Iz Sapjićevog kabineta je saopšteno da se predsjednik Vlade sastao sa direktorom Direktorata Evropske komisije za proširenje i susjedstvo (DG NEAR) Hertom Janom Kopmanom.

Kako navode, tokom razgovora je ocijenjeno da je Međuvladina konferencija ozbiljan signal velikog napretka Crne Gore u evropskim integracijama, "a direktor Kopman je pohvalio veliki rad, kako bi se odblokirao EU put, u prethodnim mjesecima".

"Ovo je istorijski momenat jer je prvi put u posljednjih 15 godina da se zemlja kandidat zaista sprema za članstvo. Trenutno ste u avionu, iznad aerodroma ste i vidite pistu i sada je preostalo samo da sletite. Imamo vrlo ambicioznu agendu sa vašom Vladom, već za vrijeme mađarskog predsjedavanja i uvjeren sam da će se stvari odvijati vrlo brzo, nastavite sa dobrim radom, spustite avion i postanite sljedeća članica“, rekao je Kopman i dodao:

"Višestruki su benefiti i za EU, sama činjenica da bi poslije 15 godina mogli da vidimo novo proširenje je fundamentalna. Crna Gora je vrlo važna balkanska država, član NATO-a i zemlja koja bi mogla donijeti mnogo nove energije i povući čitav region ka EU i to vidimo kao vrlo pozitivan rasplet“.

Dodaju da je najviše riječi tokom sastanka bilo o daljim koracima na crnogorskom putu ka velikoj evropskoj porodici, a da se u tom smislu razgovaralo o mogućnostima zatvaranja poglavlja.

"Postavili smo ambiciozan, ali i realističan kurs za Crnu Goru za naredne dvije godine. Imamo mnogo posla, ali i nekoliko važnih zadataka. Jačanje diplomatskih aktivnosti, ali i administrativnih kapaciteta, jer se sada očekuju rezultati od svih resora. Možete računati da ćemo nastaviti da radimo istim intenzitetom kako bi prevazišli sve izazove i iskoristili našu šansu“, rekao je Spajić.

"Istaknuto je i da će EU nastaviti da pruža jaku podršku Crnoj Gori i u ekspertskom smislu, kako bi se što efikasnije spremila za članstvo. Jedna od tema bila je i Plan rasta, koji će omogućiti i bržu ekonomsku konvergenciju Crne Gore, sa jasnim ciljem dostizanja nivoa nekih EU zemalja i u tom smislu. Naglašeno je i da će jačanje regionalne saradnje biti u fokusu u narednom periodu. Na sastanku su učestvovali ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, šef misije Crne Gore pri EU Petar Marković", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: