Klub poslanika PES-a: Dešavanja u parlamentu u režiji DPS-a razlog nedolaska Mišela

"Vijesti" su 30. juna objavile da je Mišel odložio posjetu Crnoj Gori. Nezvanični razlog, kako je potvrđeno listu iz vrha vlasti, je usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, od strane crnogorskog parlamenta. DPS je 1. jula onemogućio održavanje više puta odgađanog Premijerskog sata na kojem je predsjednik Vlade Milojko Spajić trebalo da odgovara na pitanja poslanika

21250 pregleda 228 reakcija 53 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Dešavanja u parlamentu u režiji Demokratske partije socijalista (DPS) je najavio i jedan od opozicionih prvaka Dritan Abazović dva dana ranije, pa zato i ne čudi što se u zvaničnom obrazloženju kao razlog nedolaska predsjednika Evropskog savjeta navode politička dešavanja, navodi se u saopštenju Kluba poslanika Pokreta Evropa sad (PES).

Iz Evropskog savjeta je juče saopšteno da je sastanak predsjednika Evropskog savjeta (ES) Šarla Mišela i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića uslijedio je nakon odlaganja posjete Mišela Crnoj Gori zbog nedavnih političkih dešavanja u zemlji.

"Vijesti" su 30. juna objavile da je Mišel odložio posjetu Crnoj Gori.

Nezvanični razlog, kako je potvrđeno listu iz vrha vlasti, je usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, od strane crnogorskog parlamenta.

DPS je 1. jula onemogućio održavanje više puta odgađanog Premijerskog sata na kojem je predsjednik Vlade Milojko Spajić trebalo da odgovara na pitanja poslanika.

"Iako niko iz Evropske unije nije naveo da je rezolucija o Jasenovcu, Mauthauzenu i Dahau zaustavila integracioni proces Crne Gore u EU, što su i potvrdili juče odobravanjem čak 75 miliona eura za razvoj infrastrukturnih projekata, opozicija pokušava da nametne takav narativ. Istovremeno kreirajući ambijent destrukcija i blokada, imaju cilj da šalju jako lošu poruku iz naše zemlje, iako smo zemlja koja je za rekordno kratko vrijeme isporučila konkretne rezultate na polju evropskih integracija", piše u saopštenju.

Navode da je "bivša vlast imala prilike da pokaže šta zna u procesu evropskih integracija za trideset godina vladavine, a i za vrijeme Abazovićeve Vlade".

"Podsjećamo, imali smo status rekordera u trajanju pregovora, blokirane institucije, te umiješanost organizovanog kriminala i korupcije na najvišem nivou. Takođe, opšte poznato je da je prethodna Abazovićeva Vlada koju je glasao DPS dovela našu zemlju u potpunu blokadu na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu. Stoga, podsjećamo i danas na odgovornost tadašnje parlamentarne većine, koja je samo deklarativno bila za evropske integracije. Da je zavisilo od DPS-a i dalje bi pravosuđe bilo u blokadi, jer ova partija nije glasala niti za sudiju Ustavnog suda, niti za dva člana sudskog savjeta, niti za Vrhovnog državnog tužioca. Upravo ova imenovanja su bila i uslov za dobijanje pozitivnog IBAR-a. Međutim, to ne smeta DPS-u da nastavi deklarativno zalaganje za evropske integracije, dok u praksi potpisuju peticije za puštanje na slobodu osumnjičenih lica za najteža krivična djela, od umiješanosti u kriminal i korupciju do ratnih zločina u Cavtatu", zaključuje se u saopštenju.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel trebalo je 2. i 3. jula da posjeti Crnu Goru na poziv predsjednika Jakova Milatovića, a šef Skupštine Andrija Mandić zakazao je za danas (3. jul) posebnu sjednicu parlamenta na kojoj je Mišel trebalo da se obrati poslanicima.

Bonus video: