Juventas: Rekonstruisana Vlada jasno pokazuje da su partijski i lični interesi političara važniji od interesa građana

"Dok se resori i ministarstva stvaraju kako bi zadovoljili političke apetite, stvarne potrebe i prioriteti građana ostaju zapostavljeni"

8770 pregleda 9 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Rekonstruisana Vlada Crne Gore, koja će prema najavama imati preko 25 ministarstava i najmanje šest potpredsjednika, jasno pokazuje da su partijski i lični interesi političara važniji od interesa građana, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventar.

"Ova odluka ne samo da predstavlja dalje nekontrolisano naduvavanje i devalvaciju državnog aparata, već i signalizira da su evropske integracije gurnute u drugi plan. I ranije su izmjene Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave bile u službi međupartijskih dogovora, a ne interesa građana. Tako, iako je više puta zatraženo da se izdvoji ministarstvo mladih, to nije urađeno, dok se sa cjepkanjem drugih resora nastavlja. U svega par dana osmišljavaju se i novi resori, koji ne proističu iz već gotovih i uigranih struktura, uprava ili direktorata, već predstavljaju puke eksperimente sa ciljem da se zadovolji potreba partijskih činovnika za titulama i faktičkoj moći", ističe se u saopštenju Juventasa.

Iz te NVO su dodali da ova rekonstrukcija Vlade nije samo simboličan čin, već i konkretan dokaz da su građani na margini partijskih interesa.

"Dok se resori i ministarstva stvaraju kako bi zadovoljili političke apetite, stvarne potrebe i prioriteti građana ostaju zapostavljeni. Podsjećamo da se formiranjem novih ministarstava i podjelom postojećih, javlja obaveza usvajanja novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, čime se pokreću i novi talasi partijskih imenovanja i zapošljavanja, i stvara novi prostor nesigurnosti za vrijedan kadar na čijem radu počiva državni aparat", piše u saopštenju.

Iz Juventasa su kazali da odluke o formiranju novih ministarstava djeluju vrlo nepromišljeno ili krajnje interesno.

"Ponovo su ove odluke donijete bez javne rasprave ili detaljne analize potreba građana. Osim finansijskog tereta za građane, posljednja odluka o izmjeni strukture Vlade ozbiljan je udarac na efikasnost državne administracije, što će neminovno dovesti do smanjenja kvaliteta usluga koje država pruža svojim građanima. Očigledno je i da je besmisleno apelovati na Vladu da odustane od ovog pristupa koji prijeti da značajni oslabi javnu upravu, a odgovornost razvodni", poručili su iz Juventasa.

"Vijesti" su danas objavile da ako danas budu izabrani novi ministri i potpredsjednici Vlade Milojka Spajića, na njenom prvom okupljanju možda neće biti mjesta za stolom u sali u kojoj se održavaju sjednice, jer članova Vlade može biti najmanje jedan više nego što trenutno tamo ima stolica i kompjutera - 31, a za tim stolom sjede još i generalni sekretar i predstavnik Sekretarijata za zakonodavstvo.

Prema informacijama "Vijesti", rekonstruisana 44. vlada imaće 26 ili 27 ministarstava, pet potpredsjednika bez resora i premijera.

Poslanici će danas, shodno odluci sa jučerašnje sjednice kolegijuma predsjednika Skupštine, nastaviti sjednicu parlamenta tačkom koja se odnosi na izbore i imenovanja, u okviru koje će tri sata raspravljati o rekonstrukciji vlade i potom izglasati predložene nove kadrove. Ova odluka je donesena bez saglasnosti opozicije, koji su oštro kritikovali i dosadašnji proces rekonstrukcije.

Za nove kadrove u vladi biće predloženi funkcioneri Bošnjačke stranke (BS), Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP).

Bošnjačka stranka bi mogla da u rekonstruisanoj Vladi dobije šest pozicija, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Pripašće im kako su konstatovali na sjednici Glavnog odbora (GO) BS-a, koji je sinoć podržao ulazak u Vladu, “11 odsto vlasti po dubini”.

Bonus video: