Šverceri, bemaksovci, sudanija, pa zagrljaji - kako su se "čašćavali" novopečeni koalicioni drugovi

Abazović je švercer cigareta, Medojević je portparol “Bemaksa”, Spajić je protivpravno imenovao šefa policije, koji je stvarno postavljen u jednom lokalu, Milatović nema kapacitete državnika... Na pitanje kako su prešli preko svega što su govorili jedni drugima, Milatović odgovara da stvari nisu crno-bijele, Bošnjak da je bilo oštrih kvalifikacija u žaru borbe, a Bogdanović da je državni interes uvijek na prvom mjestu

101879 pregleda 92 reakcija 90 komentar(a)
Slavlje u štabu Milatovića nakon pobjede na predsjedničkim izborima u aprilu prošle godine, Foto: BORIS PEJOVIC
Slavlje u štabu Milatovića nakon pobjede na predsjedničkim izborima u aprilu prošle godine, Foto: BORIS PEJOVIC

Dritan Abazović je švercer cigareta, Nebojša Medojević je portparol kompanije “Bemaks”, Milojko Spajić protivpravno je imenovao šefa policije, čije se stvarno postavljenje zapravo desilo u jednom podgoričkom lokalu, Jakov Milatović pljunuo je u lice svojim biračima i pokazao da nema kapacitete državnika...

To je samo dio teških optužbi i ocjena koje su u protekle tri godine međusobno razmjenjivali novopečeni koalicioni partneri - konstituenti dvaju novoformiranih saveza koji će nastupiti na predstojećim izborima u Podgorici, odnosno u Kotoru i Budvi.

Prvi, koji je u utorak predstavio šef države Milatović, čine predsjedniku blizak Pokret za Podgoricu (PzPG), Abazovićev Građanski pokret (GP) URA i Medojevićev Pokret za promjene (PzP).

Drugu koaliciju, ozvaničenu istog dana kasnije, sklopili su Pokret Evropa sad (PES) premijera Spajića i Demokratska Crna Gora (Demokrate) potpredsjednika Vlade Alekse Bečića. Taj savez će, za razliku od prvog, učestvovati ne samo na izborima u glavnom gradu, već i u primorskim opštinama.

To što političari razmjenjuju ozbiljne optužbe i krupne riječi, a potom sarađuju kao da se ništa nije dogodilo - nije novost ni u Crnoj Gori, ni u svijetu. Međutim, takvi primjeri sve su učestaliji na domaćoj političkoj sceni, pa je stoga pitanje - vrijedi li ičija riječ više išta, kad svi o svima pričaju sve, da bi naknadno tvrdili da to, ipak, nije bitno?

Podsjećajući na ranije takve slučajeve, građanski aktivista Stefan Đukić kaže za “Vijesti” da takvo postupanje političara nije iznenađenje i da je ono što govore - vrsta performansa, glume, maskarade, koje zaborave kad im je to u interesu.

“Nesumnjivo je da je PES-u i Demokratama, ali i Milatoviću i GP URA oportuno da nastupe zajedno na izborima. Imaju dobre razloge da vjeruju da će, i jedni i drugi, ostvariti - ako ne sinergetski efekat, onda makar matematički, tj. da neće izgubiti nijedan procenat glasova koji bi inače imali sami. Sve što su pričali jedni o drugima pada u vodu i biva zaboravljeno, jer je najvažnije da se dobije još jedan mandat ili, ako se uđe u vlast, neka funkcionerska pozicija”, ocjenjuje on.

Đukić
Đukićfoto: Srdan Kosović

Kako su se našli "izgubljeni" partneri

A novi koalicioni saveznici govorili su jedni o drugima sve i svašta.

Milatović je početkom 2022. godine, uoči i nedugo nakon što je Abazovićeva stranka s Demokratskom partijom socijalista (DPS) srušila vladu Zdravka Krivokapića, optuživao lidera GP URA da mu je “fotelja bitna” i da “želi da ima apsolutnu moć u Crnoj Gori”. Milatović je u toj vladi bio ministar ekonomskog razvoja, a Abazović vicepremijer.

Šef države tada je pričao da su Abazović i GP URA “izdali izbornu volju” i pobjedu ostvarenu na izborima 30. avgusta 2020, da ta partija jedina dovodi u pitanje ekonomski program “Evropa sad”, da je postala strateški partner tadašnjeg čelnika DPS-a Mila Đukanovića, “koji je jedan od kreatora kompletne političke neizvjesnosti trenutno u Crnoj Gori”, da Abazović zloupotrebljava državne resurse i “protežira sebe kao mandatara u inostranstvu”...

Zbog najave Abazovićeve partije da će srušiti Krivokapićev kabinet, u Podgorici su održani protesti kojima su prisustvovali Milatović i Spajić, koji je tada bio ministar finansija i socijalnog staranja. Milatović je tih dana pozivao Abazovića na TV duel.

“Najveća žal koju imam je što je potpredsjednik Vlade i lider GP URA učinio sebi veliku štetu potezima koje su radili prethodnih mjeseci, i osjećam da sam izgubio trajnog partnera s kojim sam mislio da će ova Crna Gora biti bolja”, rekao je Milatović u emisiji “Načisto” na TV “Vijesti”, noć uoči izglasavanja nepovjerenja Krivokapićevoj vladi.

Predsjednik Crne Gore nastavio je da kritikuje Abazovića i nakon što je predsjednik GP URA postao premijer, formiravši vladu s DPS-om. Milatović je tu izvršnu vlast nazivao “neznavenom”, njene članove “šarlatanima”, a Abazovića “relaksiranim premijerom”.

Kritičke ocjene dolazile su od Milatovića i nakon što je izabran za šefa države u aprilu 2023, a jedna od njih odnosila se na Abazovićev plan da u jesen prošle godine otputuje u Njujork sa svojom delegacijom na zasjedanje Generalne skupštine UN-a, iako je bilo dogovoreno da Crnu Goru predvodi predsjednik. Milatović je tada kazao da je bio “strpljiv” prema Abazoviću dok su dogovarali način predstavljanja države na zasjedanju, ali i “neprijatno iznenađen” kad je “predložio samog sebe za vođu delegacije”.

NE PROPUSTITE

Abazović i GP URA nisu ni često ni previše oštro odgovarali Milatoviću, ali je bilo prozivki. Neke od njih odnosile su se na aludiranja da Milatović nije prije 30. avgusta kritikovao DPS i Đukanovića, i da predsjednik države predstavlja “iznenadnu pojavu” na crnogorskom političkom nebu.

Za razliku od GP URA, Milatovića nije štedio njegov drugi novi koalicioni saveznik - Medojević, čije su optužbe i ocjene išle u spektru od toga da je bivši ministar (“za koga niko nije glasao”) sa Spajićem poveo Crnu Goru ka “bankrotu javnih finansija”, do toga da je šef države nakon izbora na tu funkciju “pljunuo u lice 90 odsto svojih birača” i da “ne zna što je demokratski legitimitet i državnički dignitet predsjednika”.

Posljednju konstataciju, Medojević je izrekao nakon što je Milatović izjavio da nije realno očekivati da Crna Gora povuče priznanje nezavisnosti Kosova, te dodao da će on slijediti politiku Zapada prema Rusiji.

“Predsjednik suverene države mora u svakom trenutku da štiti interese države i naroda, a ne da bude poslušnik globalne duboke države i zastupnik tuđih interesa”, napisao je Medojević na Fesjbuku početkom aprila prošle godine.

Milatović: Ništa nije crno-bijelo

Na pitanje kako su on i koalicioni partneri prešli preko toga što su govorili jedni o drugima i ne smatra li da je, imajuću to u vidu, njihova koalicija nedosljedna i neiskrena, Milatović je odgovorio “Vijestima” da, “kako u životu, tako i u politici, stvari nikad nisu crno-bijele”.

Posebno ne, kako je rekao, u periodu nakon 2020, otkad Crna Gora “svjedoči intenzivnim političkim procesima zakašnjele demokratije”. U tim procesima se, kaže, uvijek vodio principima - “šta je najbolje u datom trenutku za državu i građane”.

“Kako tada, tako i danas - odabrao sam da ne okrećem glavu na drugu stranu pred lošim praksama, bile one na lokalnom ili na državnom nivou, i da se borim za Podgoricu koja će imati solidarnu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, u potpunosti okrenutu građanima. S nekim od partnera s kojima ulazim u predstojeće izbore, u jednom trenutku bio sam na suprotnim stranama, vidjevši drugačije put kojim treba da ide Crna Gora. Danas ga vidimo na isti način, i u tome ne vidim ništa sporno”, ocjenjuje Milatović.

Abazović, Rakčević i Milatović
Abazović, Rakčević i Milatovićfoto: Luka Zeković

On navodi da političku prošlost njega i njegovih saveznika nisu obilježile samo nesuglasice.

“G. Abazović je u Skupštini podržao mene kao ministra. Takođe i moju kandidaturu za predsjednika, a ja sam u trenutku kad sam pobijedio na izborima u Podgorici, iako nisam morao, pozvao GP URA da bude dio gradske vlasti, jer sam i tada, kao i danas, cijenio da je Luka Rakčević (nosilac koalicione liste) pošten političar i istinski borac koji može doprinijeti razvoju glavnog grada. Stoga moja podrška njemu, kao i ljudima iz PzPG, koji su u najvećoj mjeri sa mnom iznijeli kampanju za prethodne lokalne izbore, nije nedosljedna, niti neiskrena”, poručio je Milatović, dodajući da je to “iskaz želje i potrebe da se prestane s neozbiljnim i neodgovornim odnosom aktuelnih vlasti, kako na lokalnom tako i državnom nivou, i zemlja vrati na kurs spoljnopolitičkog i ekonomskog napretka”.

Lider PzP-a mnogo je oštrije govorio o Abazoviću i GP URA, koje je, između ostalog, optuživao da su učestvovali u švercu cigareta, da je bivši premijer dio kartela koji švercuje i kokain, da je “šurovao s klanovima”, da je “jedan bijedni lažljivi pajac i mafijaška pudlica”...

Abazović je na takve optužbe odgovarao riječima da je Medojević “postao glasnogovornik Bemaksa”, kompanije koju je šef GP URA povezivao sa švercom cigareta.

“Meni je to postalo čudno. Pročitajte što Bemaks propaganda piše i šta priča Medojević, i ako nađete razliku - spreman sam da kažem da to nije tačno”, rekao je Abazović u novembru 2022.

Bošnjak: Bilo oštrih kvalifikacija u žaru borbe

“Vijesti” su pitale i Medojevića o (ne)principijelnosti novoformirane koalicije, ali je lider PzP-a uputio list na funkcionerku te stranke Branku Bošnjak, koja je odgovorila da oni godinama imaju “izvanrednu saradnju” s GP URA i Rakčevićem, a u aktuelnom sazivu podgoričke skupštine i s PzPG.

“Dijelili smo istu viziju razvoja grada, što je rezultovalo i potpisivanjem memoranduma o bližoj saradnji... Tako da ovdje nema govora o neiskrenosti i nedosljednosti, čak naprotiv - jer naši programi i ciljevi su skoro identični, a bili smo u istom frontu svih ovih 30 godina... Djelimično smo se razlikovali samo u metodama i dinamici kako izvršiti tranziciju od autokratskog, kriminogenog režima do slobodne i prosperitetne Crne Gore. U toj razlici je bilo i disonantnih tonova...”, kazala je ona, dodajući da je “državnički odgovorno izdići se iznad svih političkih razmirica i stati u odbranu zemlje”.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Boris Pejović

Bošnjak navodi da je Medojević prepoznat kao neko ko “istrajno i nepokolebljivo ukazuje i bori se protiv korupcije i kriminala, ko ima nulti prag tolerancije prema tim pošastima i ko se zalaže za vrlo radikalne mjere kad je to u pitanju”.

“Bilo je tu, u žaru političke borbe, i vrlo oštrih kvalifikacija u vezi nekih slučajeva koji su u krajnjem dobili epilog pred Specijalnim tužilaštvom. Ali, treba poštovati prezumpciju nevinosti, a svim političkim akterima se, bez obzira na partiju, nerijetko dešava da u jeku političkih nadgornjavanja na to zaborave”, dodaje ona.

GP URA nije odgovorio kako je, prilikom dogovaranja koalicije, prešao preko onoga što su Milatović i Medojević govorili o toj partiji i Abazoviću, a što je uključivalo teške optužbe, te misle li stoga da je njihov udruživanje neiskreno.

Sudanija u Vladi

Kad je riječ o koaliciji PES-a i Demokrata, te dvije stranke imale su mnogo manje nesuglasica nego konstituenti drugog saveza, ali su one bile mnogo ozbiljnije - zbog toga što se te partije ključni akteri vlasti.

Njihovi odnosi bili su se “zategli” zbog kadrovanja u bezbjednosnom sektoru, nakon što su početkom decembra prošle godine iz PES-a zatražili hitne smjene u tom dijelu sistema, čemu su se Demokrate usprotivile. Tinjajući sukob kulminirao je početkom marta, kad je Vlada, na protivpravni predlog premijera i lidera PES-a Spajića, izabrala Aleksandra Radovića za v. d. šefa Uprave policije (UP).

Dio funkcionera Demokrata poručivao je tada da je nastala krize Vlade, “koja je izazvana brutalnim kršenjem zakona, prekoračenjem granica ovlašćenja i, prvi put u istoriji Crne Gore, preuzimanjem ovlašćenja koja pripadaju ministru unutrašnjih poslova (njihovom funkcioneru Danilu Šaranoviću). Demokrate su zbog izbora Radovića bile tužile Vladu Upravnom sudu, koji je odbio tužbu kao nedozvoljenu, i bile oročile podršku Spajićevom kabinetu do dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u pregovorima s EU (IBAR).

Osim toga, poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, tvrdio je da je ministar policije odbio kandidate za v. d. šefa UP koje su “pojedini partijski funkcioneri regrutovali u ne tako skromnom društvu, u ne tako nepoznatom podgoričkom lokalu”, te da je jedan lokal “mjesto gdje je stvarno i suštinski izabran v. d. direktora UP”.

Kritike na račun izvršne vlasti i funkcionera PES-a, imao je i nosilac liste Demokrata na majskim izborima u Budvi Đorđe Zenović, koji je početkom jula rekao da je Spajićeva vlada - najgora u skorijoj istoriji parlamentarizma. Rekao je da je jedan od ključnih razloga za tu “titulu” njen “odnos prema prostoru u Budvi, finiširanje nedovršenih poslovnih aranžmana DPS-a, i to što je ova nesrećna većina iznijedrila tri lika kao što su Janko Odović, Vasilije Čarapić i Siniša Minić”. Zenović je prekjuče, dan nakon što su Spajićeva i Bečićeva partija ozvaničili saradnju, napustio Demokrate, rekavši da nije bio spreman da pravi kompromise na štetu Budve.

Uprkos svemu tome, Demokrate su ostale u Vladi i dogovorile saradnju s PES-om u glavnom gradu i dvijema primorskim opštinama.

Bogdanović: Državni interes na prvom mjestu

Na pitanje “Vijesti” je li savez PES-a i Demokrata neprincipijelan, Bogdanović odgovara da je njegova stranka jedna od rijetkih koja je iskreno podržavala Krivokapićevu vladu u kojoj su neke od ključnih pozicija pokrivali kasniji osnivači PES-a, da su prije i nakon formiranja te partije imali “veoma blisku saradnju, realizovali zajedno brojne projekte na polju unapređenja ekonomsko-socijalnog statusa, vladavine prava i ubrzanja evropskih integracija”, da imaju veoma slične programe, da su generacijski bliski i da je njihova strateška saradnja veoma važna za stabilnost i napredak države.

“Ako pogledate realno i napravite analizu koja su to dva politička subjekta koja su u svom istorijatu imala najmanje nesporazuma, nesuglasica i mimoilaženja - onda su to definitvno PES i Demokrate. Čak i kad se nijesmo slagali, nijesmo se vrijeđali ili blatili. Jedno različito gledište vezano za način izbora v. d. direktora UP, rješavali smo na institucionalni način, prepuštajući nadležnima da daju konačne pravne sudove...”, rekao je Bogdanović.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Luka Zeković

On navodi da ne treba zaboraviti da Crna Gora “ne živi više vrijeme diktature, već demokratije, gdje članovi Vlade imaju pravo na mišljenje, različit stav i institucionalni način za rješavanje otvorenih pitanja”.

“S druge strane, kad pogledate da ima mnogo toga što nas čini saveznicima, mnogo toga što smo zajedno uspjeli, kad ste svjesni da je naša strateška saradnja veoma važna za stabilnost političke scene, nastavak ekonomsko-socijalnih reformi, borbu protiv kriminala i nastavka evropskog puta, onda je jasno da je ono što vas spaja i ono što je državni interes uvijek na prvom mjestu”, konstatovao je Bogdanović.

Demokratama je dio javnosti spočitavao da su bili nedosljedne i kad su za prošlogodišnje parlamentarne izbore dogovorile koaliciju s GP URA, s čijim su liderom razmjenjivali teške optužbe. Između ostalog, Abazović i njegova partija tvrdili su da Demokrate “žele da upropaste rješavanje” slučaja ubistva urednika dnevnog lista “Dan” Duška Jovanovića, dok su Demokrate Abazovića nazivale “ucijenjenom kukavicom”, zahtijevajući da odgovori ko mu je nakon izbora 30. avgusta 2020. ponudio 21 milion i za šta.

Spajićev PES nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi saveza s Demokratama.

Izbori u Podgorici i Kotoru zakazani su za 29. septembar, a oni u Budvi za 17. novembar.

Đukić: Političare niko ne kažnjava za predizborne laži, a kamoli za koalicije

Stefan Đukić kaže da smatra da je nedosljednost u ponašanju političara dobra pouka građanima.

Prema njegovim riječima, kad političari koje građani simpatišu ili koji su im bliski krenu da se međusobno prozivaju, govore ružne riječi i iznose teške kvalifikacije, oni ili ne misle tako ozbiljno ili, ako misle - vjeruju da će građanima to biti apsolutno nebitno ako im bude dalo neku političku korist.

Na pitanje da li političari misle da se građani ne sjećaju šta su govorili, sagovornik kaže da ne smatra da oni toliko potcjenjuju građane, već da misle da građanima to nije važno i da je to što se priča u kampanji i van nje - ‘’samo dnevna razbibriga”.

’’Oni se ponašaju kao zabavljači, i u Skupštini i inače, pa im je važno da prosječni birač može reći - ‘Kako mu ga reče’, zavisno od toga šta se desilo u Skupštini, na pres konferenciji i sl’’, navodi Đukić.

To, dodaje, značajno smanjuje obaveze političara i njihovu potrebu za ozbiljnošću.

“Niko ih neće držati za riječ ni za šta, a ‘niko i nema mogućnosti, na kraju krajeva, da ih prozove za direktno laganje prilikom predizbornih obećanja. Kako će onda za izbor koalicionih partnera...”, zaključuje sagovornik.

Bogdanović o Zenoviću: Želimo mu sreću, kritičare ne kažnjavamo

Govoreći o Đorđu Zenoviću, Bogdanović kaže da je njegov bivši partijski kolega “uvijek imao i imaće kolegijalno i prijateljsko poštovanje i uvažavanje”, a da su njegovo pravo i slobodu da komentariše društvene procese, kritikuje pojedine segmente rada Vlade ili državne vlasti, uvijek i Demokrate, a vjeruje i PES “doživljavali kao dio demokratskog sazrijevanja našeg društva”.

“I potrebe da uvijek sve čujemo i sagledamo, kako bi stvari unapređivali i bili što bolji. U našim partijama se kritičari ne kažnjavaju. Naravno, svako ima pravo na sopstvene izbore i odluke, a kolegu Zenovića uvijek ćemo gledati prijateljskim očima želeći mu sreću u svim daljim privatnim i profesionalnim izazovima”, poručuje Bogdanović.

Bonus video: