Članovi i simpatizeri SEP-a čistili i uklanjali otpad kod Duklje na ušću Zete u Moraču

Predsjednik SEP-a Duško Marković kazao je tom prilikom da "svi svjedočimo rezultatima neodgovorne podgoričke vlasti, ali i državne vlasti"

9722 pregleda 53 reakcija 45 komentar(a)
Sa jučerašnje akcije prikupljanja otpada kod Duklje, Foto: SEP
Sa jučerašnje akcije prikupljanja otpada kod Duklje, Foto: SEP

Tridesetak članova i simpatizera Stranke evropskog progresa (SEP), te građani koji su im se pridružili, čistili su u nedjelju popodne i uklanjali otpad kod Arheološkog nalazišta Duklja na ušću Zete u Moraču, saopšteno je iz SEP.

Iz te partije je saopšteno da je time simbolično ukazano da u Podgorici mora hitno biti riješen problem prikupljanja i sortiranja otpada, te da se mora kontinuirano raditi na podizanju ekološke svijesti građana.

Kako je saopšteno, predsjednik SEP-a Duško Marković kazao je tom prilikom da "svi svjedočimo rezultatima neodgovorne podgoričke vlasti, ali i državne vlasti".

"Ovdje je svuda smeće, nered i prljavština. Ovdje svjedočimo divljim deponijama na ovom jedinstvenim prostoru arheološkog nalazišta. Ovdje takođe svjedočimo i neuređenim koritima dvije rijeke, ali i na plažama i na njihovim obalama“, kazao je Marković.

Najteže i s najvećim posljedicama je, rekao je Marković, to što se u rijeku Moraču, pod kontrolom vlasti, ispuštaju i otpadne vode, "što ne samo da uništava floru i faunu naših rijeka, nego dovodi u pitanje zdravlje stanovnika Podgorice i gotovo svake opštine u Primorskom regionu".

"Zbog toga je potrebna promjena. Zbog toga je potrebno da u Podgorici vlast preuzmu odgovorni i stručni ljudi. Vrijeme je, dakle, za odgovorne i stručne ljude. Vrijeme je za red! Vrijeme je za Stranku evropskog progresa i vrijeme je za našeg nosioca liste i njegov tim", naveo je.

Nosilac izborne liste "Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković" Ilija Mugoša izrazio je zadovoljstvo akcijom, rekavši da odziv i prve reakcije građana potvrđuju "da smo prepoznali problem čije rješavanje građani žele i očekuju".

"To što su nam se spontano građani priključili govori o tome da dijele i identifikuju sa nama probleme grada. Jedan od prvih problema jeste komunalni nered. Upravo smo danas očistili ovaj lokalitet blizu Duklje koji je ujedno i istorijsko jezgro Podgorice. Mi smo u našim Programom identifikovali konkretne akcije koje ćemo sprovesti, a sve u cilju čišćenja ne samo istorijskih dijelova, već i cijele Podgorice", rekao je Mugoša.

On je kazao da program SEP-a sadrži i pokretanje s mrtve tačke Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i projekat otkupa PET ambalaže, kojim će, navode, riješiti problem plastičnih boca u prirodi.

"Vidjeli ste i sami kako je to izgledalo kad smo došli. Evo vidite kako i ostavljamo ovu lokaciju. Tako će ista logika biti i uglavnom gradu Podgorici. Kada mi preuzmemo političku odgovornost, mi vam obećamo da ćemo očistiti naš grad“, kazao je Mugoša.

Bonus video: