Dodatno intenzivirati ekonomsku i energetsku saradnju Crne Gore i Italije

Ibrahimović je kazao da ga posebno raduje što je posjeta kolege Tajanija prva posjeta nekog kolege, ministra vanjskih poslova, od njegovog stupanja na dužnost

3669 pregleda 2 komentar(a)
Ibrahimović i Tajani, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ibrahimović i Tajani, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crnu Goru i Italiju vežu bliske istorijske veze, prijateljski i saveznički odnosi i sadržajna bilateralna saradnja, poručeno je sa sastanka potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Ervina Ibrahimovića sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Italije Antonijom Tajanijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Ibrahimović je kazao da ga posebno raduje što je posjeta kolege Tajanija prva posjeta nekog kolege, ministra vanjskih poslova, od njegovog stupanja na dužnost, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

"Razgovor koji smo imali, kao i sama posjeta, potvrda su posvećenosti Crne Gore i Italije bilateralnoj saradnji i kontinuiranom razvoju naših međudržavnih odnosa, kao i snaženju političkog dijaloga na visokom nivou. Crna Gora veoma cijeni podršku Italije našem evropskom putu, demonstriranu i kroz proaktivnu, veoma važnu ulogu i u okviru grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana", istakao je ministar.

Podsjetio je da evropske i evroatlantske vrijednosti predstavljaju strateško opredjeljenje crnogorske Vlade, izrazvši zadovoljstvo i danas ponovljenom, nedvosmislenom podrškom Italije, navodi se u saopštenju MVP-a.

"Raduje me što prijateljske države, kao što je Italija, dijele naše zadovoljstvo i entuzijazam i što će nastaviti da nas podržavaju na svim nivoima, kako bismo ostvarili cilj i postali prva naredna članica Evropske unije", dodao je Ibrahimović.

Tajani je kazao da Italija smatra Crnu Goru strateškim partnerom, između ostalog, i zbog bliskih istorijskih veza, kao i da Zapadni Balkan predstavlja jedan od prioriteta italijanske vanjske politike.

"Kontinuitet naših veoma dobrih bilateralnih odnosa prati NATO savezništvo, kao i puna podrška daljoj evropskoj integraciji Crne Gore. Učinićemo sve da što prije postanete članica Evropske unije", kazao je šef italijanske diplomatije. Uputivši poziv ministru Ibrahimoviću da posjeti Rim, naglasio je da je Italija spremna da podijeli svoja znanja i najbolje prakse sa Crnom Gorom u brojnim oblastima, poput turizma, kulture, energetike. U saopštenju MVP-a se dodaje i da je kazao da je ekonomska saradnja dobra, ali da može biti još bolja.

"Upravo zbog toga je važno da intenziviramo kontakte. Udvostručićemo napore ka daljem razvoju i ekonomskom prosperitetu Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana", poručio je Tajani.

On i Ibrahimović su danas govorili i na Drugom okruglom stolu o energetici Italija - Crna Gora, a u njihovim obraćanjima je istaknuto da je oblast energetike važna spona između dvije zemlje i da predstavlja oblast veoma dinamične saradnje, koja pruža brojne mogućnosti za dodatno intenziviranje.

Podsjetili su na jednu od uspješnih italijanskih investicija realizovanu kroz izgradnju podvodnog elektro-energetskog kabla i izrazili spremnost da se u narednom periodu saradnja dodatno ojača kroz nove inicijative i projekte, kazali su iz MVP-a.

Ibrahimović i Tajani su se saglasili da Crna Gora, kao predvodnica u procesu pregovora sa EU ima potencijal da bude katalizator daljeg ekonomskog prosperiteta Zapadnog Balkana, koji je za Italiju jedan od političkih prioriteta. S tim u vezi, istakli su obostranu spremnost da zajednički rade na mapiranju novih modaliteta saradnje i prevazilaženja izazova u regionu, uz aktivno učešće i podršku prijateljskih država, kakva je Italija, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: