Brzina i kvalitet pregovora moraju da korespondiraju

Sastanak predstavnika Radne grupe Savjeta EU za proširenje (COELA) i članova skupštinskog Odbora za evropske integracije

3875 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković
Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković

Brzina i kvalitet pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) moraju da korespondiraju, kako bi se postigao uspjeh u predstojoćoj fazi pregovaranja, poručili su predstavnici Radne grupe Savjeta EU za proširenje (COELA) na sastanku sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije.

U saopštenju Skupštine navodi se da su predstavnici COELA-e naglasili da demokratija i vladavina prava predstavljaju ključne aspekte procesa pristupanja EU.

„I u tom dijelu kazali da brzina i kvalitet pregovora moraju da korespondiraju, kako bi se postigao uspjeh u predstojećoj fazi pregovaranja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su članovi Odbora saopštili različite stavove o napretku Crne Gore u unapređenju vladavine prava, sveukupnim odnosima Crne Gore i EU, odnosu Skupštine i Vlade, kao i o aktuelnim procedurama usmjerenim ka unapređenju zakonodavne grane vlasti.

Dodaje se da su članovi Odbora saglasni o važnosti daljeg integrisanja Crne Gore u EU i da su, kao posebno važno, istakli usvajanje seta zakona koji su bili potrebni za Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

odbor COELA
foto: Skupština Crne Gore/M.Matković

Članovi Odbora su, kako je saopšteno, kazali da su zahvalni na podršci koju crnogorske institucije kontinuirano dobijaju od predstavnika evropskih institucija.

„Istakli su da je važnost bliske saradnje Skupštine i Vlade ključna u predstojećim koracima u okviru reformskog procesa i da, u tom smislu, treba raditi na još intenzivnijoj komunikaciji“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su crnogorski poslanici podsjetili da politički dijalog treba da bude osnova saradnje, a preporuke međunarodnih partnera podstrek za nastavak reformi i postizanje boljih rezultata.

Kako je saopšteno iz Skupštine, u ime Odbora za evropske integracije na sastanku su bili predsjednik tog tijela Ivan Vuković i članovi Anđela Vojinović, Ana Novaković Đurović, Mihailo Anđušić i Adrijan Vuksanović.

„Radnu grupu Savjeta EU – COELA čine predstavnici stalnih predstavništava država članica pri EU, a njihove glavne nadležnosti odnose se na pripremu pregovaračkih pozicija EU, procjenu napretka država kandidata u ostvarivanju postavljenih kriterijuma, te održavanje odnosa u okviru potpisanih sporazuma o pridruživanju“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: