Popović: Crna Gora će vrlo brzo imenovati ambasadora u Japanu

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore sastala se ambasadorom Japana, Akirom Imamurom

3394 pregleda 5 komentar(a)
Sa sas, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sas, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora će vrlo brzo imenovati ambasadora u Japanu, saopštila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović.

Iz Skupštine je saopšteno da se ona danas sastala u Skupštini Crne Gore, sa ambasadorom Japana, Akirom Imamurom.

U saopštenju se dodaje da je Popović "ukazala na skoro dvije decenije odlične saradnje Japana i Crne Gore i pozdravila inicijativu da se osnuje Komitet koji bi se bavio planiranjem ceremonije obilježavanja jubileja".

"Crna Gora će vrlo brzo imenovati ambasadora u Japanu. Crna Gora je već imenovala Seiđi Hanjija za počasnog konzula u Japanu te izrazila zainteresovanost za povećanje parlamentarne saradnje i saradnje sa Ženskim klubom Japana", kazala je Popović.

Imamura je istakao da je Parlament Crne Gore ostvario značajno unaprjeđenje sloboda, ljudskih prava i procesa pridruživanja EU i usaglasio se sa potrebom za unaprjeđenje saradnje Crne Gore i Japana na svim nivoima.

"Ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom obezbjeđujemo kroz inicijativu za saradnju na Zapadnom Balkanu, sa fokusom na tri područja, razvoj privatnog sektora, ekonomsku i socijalnu saradnju i zaštitu životne sredine", rekao je Imamura.

On je istakao da rade na tome da povećaju broj investicija japanskih kompanija u Crnu Goru.

"Kontaktirao sam 16 japanskih kompanija koje rade na teritoriji Evrope. Fabrika 'Daido Metal' u Kotoru je primjer jedne takve uspješne investicije", istakao je Imamura, dodavši da je kao i u Crnoj Gori, turizam veoma važan u Japanu te da će Vlada Japana poslati eksperta koji bi Crnoj Gori mogao dati korisne savjete i premijeti iskustva.

Popović joj je kazala da je, kao ekonomista, izuzetno zainteresovana za saradnju sa Japanom jer je Japan prepoznat po zelenoj i digitalnoj ekonomiji, a to je ono što Crnoj Gori treba.

"Crnoj Gori je potrebno da od Japana preuzme što više znanja jer je znanje najvažniji resurs", istakla je Popović.

Popović je kazala da Crna Gore ima ogroman turistički potencijal međutim da bismo taj potencijal valorizovali moramo sprovesti najavljene investicije u infrastrukturu.

Imamura je kazao da su zainteresovani za razvoj infrastrukture u Crnoj Gori i podsjetio da je japanska kompanija povezala Crnu Goru i Italiju podvodnim kablom za prenos električne enrgije.

"Imamaura i Popović su se usaglasili da je potrebno u najkraćem mogućem roku inicirati osnivanje parlamentarne grupe prijateljstva između Crne Gore i Japana, kao i da je potrebno inicirati ukidanje viznog režima za građane Crne Gore koji žele posjetiti Japan", piše u saopštenju.

Imamura je kazao da se manje od 10% žena u Japanu nalazi na pozicijama odlučivanja te da bi im u tim segmentu koristilo iskustvo Crne Gore.

Popović je saopštila da će rado prenijeti iskustva iz funkcionisanja Ženskog kluba Crne Gore, kroz parlamentarnu saradnju nakon formiranja grupe prijateljstva i uspostaviti saradnju sa Ženskim klubom Japana.

Bonus video: