Babović: Socijalnu zaštitu razvijati u skladu sa stvarnim potrebama građana

"Od početka mandata Skupštine Glavnog grada radićemo na izradi i sprovođenju programa koji obuhvataju socijalnu i dječiju zaštitu, rodnu ravnopravnost, prava romske i egipćanske zajednice, žrtava nasilja i LGBT populacije"

4242 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Pokret Preokret
Foto: Pokret Preokret

Kandidatkinja za odbonicu izborne liste "Preokret - ovako više ne može - Srđan Perić" Snežana Babović kazala je da je misija Preokreta da se socijalna zaštita u Glavnom gradu razvija u skladu sa stvarnim potrebama građana, pružajući im sigurnost, podršku i kvalitetne usluge.

Ona je saopštila da će se Preokret zalagati za unapređenje rada Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada.

"Od početka mandata Skupštine Glavnog grada radićemo na izradi i sprovođenju programa koji obuhvataju socijalnu i dječiju zaštitu, rodnu ravnopravnost, prava romske i egipćanske zajednice, žrtava nasilja i LGBT populacije", rekla je Babović.

Ona dodaje da će insistirati da Sekretarijat definiše prioritetne oblasti i obezbijedi adekvatna sredstva za usluge koje su od ključnog značaja za građane i građanke Podgorice, uz neophodnu podršku države u obezbjeđivanju finansijskih resursa za realizaciju ovih usluga. Poseban fokus , kako je kazala, staviće na podršku žrtvama porodičnog nasilja, osobama sa narušenim partnerskim i porodičnim odnosima, kao i djeci sa devijantnim ponašanjem.

"Kuća zdravlja", navodi Babović, jedini socijalni servis ovog tipa u Crnoj Gori, osnovan od strane Glavnog grada, ima značajne kapacitete koji nisu dovoljno iskorišćeni.

"Preokret će se zalagati da se ovi kapaciteti iskoriste na najbolji mogući način, uz unapređenje postojećih programa i kreiranje novih, u saradnji sa nevladinim organizacijama koje posjeduju potrebnu ekspertizu u ovoj oblasti".

S obzirom na porast nasilja u porodici, dodaje Babović, uključujući slučajeve femicida i devijantnog ponašanja maloljetnika, neophodno je da se pažnja usmjeri na prevenciju i pružanje podrške žrtvama nasilja.

"Smatramo da je saradnja sa domaćim nevladinim organizacijama, koje imaju relevantna znanja i programe, daleko isplativija i kvalitetnija opcija nego angažovanje skupih eksperata. Preokret će se takođe zalagati i za proširenje programa socijalnog stanovanja, kako bi on postao dostupan i žrtvama nasilja u porodici i da imaju plan da se dio stanova u vlasništvu Glavnog grada, koji trenutno nisu u upotrebi, ustupi na korišćenje žrtvama koje su zaposlene i mogu samostalno da se izdržavaju", kazala je Babović.

Bonus video: