Franović: Uspjeli smo da sačuvamo grad na listi UNESCO

"Prekinuli smo tendeciju propadanja grada i krenuli u pravcu njegovog oživljavanja. Godina pred nama je godina u kojoj će se odlučivati o sudbini poslovnih prostora u Starom gradu za narednu deceniju"

7154 pregleda 11 komentar(a)
Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock

Kandidatkinja za odbornicu sa liste "Vladimir Jokić - dobar glas - za gradonačelnika - Demokrate - PES" Jelena Franović kazala je da je aktuelna vlast u proteklim godinama uspjele da sačuvamo grad na listi UNESCO.

"Odbranili smo Kostanjicu, uveli smo rigorozna pravila u građenje objekata, pa danas umjesto crvenih UNESCO listi iz Pariza stižu pohvale. Kotorski urbanizam, nekada na lošem glasu, danas je služba koju čine mladi i stručni ljudi, na usluzi građanima, u odbrani javnog interesa. Takvim radom smo stvorili preduslove da prostor nekadašnje livnice ne postane stambeni kompleks sumnjivih investitora, već javni park i prostor za odrastanje budućih generacija", rekla je Franović.

Na Svetom Stasiju, dodala je, stvoren je javni trg i pijaca umjesto stambeno-poslovnog kompleksa.

"Finansirali smo obnovu fasada u gradu, pa ćemo ove godine imati dvanaest obnovljenih zgrada u opštini. Kroz nova planska dokumenta predvidjeli smo prostore za montažne garaže, obezbjedili prostore za nova dječija igrališta i sportske terene, kao i prostor za teren za padel i košarku kod zatvorenog bazena. Prekinuli smo tendeciju propadanja grada i krenuli u pravcu njegovog oživljavanja. Godina pred nama je godina u kojoj će se odlučivati o sudbini poslovnih prostora u Starom gradu za narednu deceniju. Kako smo odbranili UNESCO status, tako ćemo znati da odbranimo i srce grada. Kako smo tada znali da ispravimo zao put trodecenijske vlasti, tako ćemo i danas znati da Kotoru vratimo dobar glas", dodala je Franović.

Kroz plan namjene, istakla je, planirano je da se uvedu striktna pravila o namjeni opštinskih prostora.

"Kojim ćemo spriječiti da se mijenja kulturni identitet grada. Uslovi na budućim javnim pozivima će biti takvi da će u okviru zakonskih mogućnosti kotorski privrednici dobiti prednost nad drugim, kako bi i dalje oni koji su duša Grada tu i ostali", rekla je Franović

Bonus video: