Ivanović i Štajner: Crna Gora prednjači u evropskim integracijama i najviše je napredovala na reformskom putu

Ivanović je informisao Štajnera o namjeri Crne Gore da zatvori sva pregovaračka poglavlja do kraja mandata ove Vlade

3302 pregleda 1 komentar(a)
Štajner i Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Štajner i Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora prednjači u evropskim integracijama i najviše je napredovala na reformskom putu, saopšteno je u razgovoru potpredsjednika crnogorske Vlade za vanjske i evropske poslove Filipa Ivanovića i ambasadora Austrije u Podgorici Kristijana Štajnera.

Ivanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, čestitao Štajneru stupanje na dužnost i dodao da je uvjeren da će prijateljski i partnerski odnosi između Crne Gore i Austrije biti dodatno unaprijeđeni tokom njegovog mandata.

On je naglasio da je podrške Austrije značajna u očuvanju fokusa EU na Zapadni Balkan i zahvalio.

Ivanović je zahvalio na diplomatskim inicijativama koje je Austrija pokrenula u tom pravcu, uključujući Grupu prijatelja Zapadnog Balkana.

„On je istakao zasluge ministra za evropske i vanjske poslove Austrije Aleksandera Šalenberga, za njegovu iznimnu posvećenost i doprinos razvoju odnosa između naše dvije države“, kaže se u saopštenju.

Ivanović je informisao Štajnera o namjeri Crne Gore da zatvori sva pregovaračka poglavlja do kraja mandata ove Vlade.

Štajner je istakao da je integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU prioritet austrijske vanjske politike.

On je naglasio da „postepena integracija“ predstavlja dobar mehanizam za postizanje tog cilja i izrazio spremnost Austrije da pruži ekspertsku podršku Crnoj Gori u implementaciji Plana rasta EU.

Štajner je kazao da snažno podržava napore Crne Gore, navodeći da je potrebno očuvati trenutni momentum i političku stabilnost.

„Na sastanku je konstatovana odlična i sadržajna saradnju Crne Gore i Austrije u oblastima odbrane i unutrašnjih poslova, a ukazano je i na važnost daljeg snaženja partnerstva u domenima pravde, zdravstva i turizma“, kaže se u saopštenju.

Ivanović je kazao da je zadovoljan dosadašnjim austrijskim direktnim investicijama.

On je naglasio da postoji interesovanje za intenziviranje saradnje između Agencije za investicije Crne Gore i Advantage Austria.

Štajner je rekao da su reformski procesi u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije ključni za privlačenje investicija i obećao stručnu pomoć Austrije u različitim domenima.

Bonus video: