Bogdanović: 'Centrizam' pojedinih često podrazumijeva vrijeđanje svega s čime se ne slažu

Poslanik i generalni sekretar Demokrata naveo da su "'centristi' zaboravili zdravicu mitropolita Amfilohija u Cetinjskom manastiru, gdje su se u znak prijateljstva i uvažavanja, dizale čaše na kojima je bila aplicirana zastava Albanije"

2451 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je pokojnom poglavaru Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) "kroz svoj život gradio mostove između naroda i kultura, pokazao suštinu građanskog duha - poštovanje prema svim ljudima, bez obzira na naciju i vjeru".

"Kako to da oni koji sebe nazivaju 'centristima', a čiji 'centrizam' često podrazumijeva vrijeđanje svega s čime se ne slažu, zaboraviše zdravicu mitropolita Amfilohija u Cetinjskom manastiru, gdje su se u znak prijateljstva i uvažavanja, dizale čaše na kojima je bila aplicirana zastava Albanije. Njegova zdravica nije bila samo čin prijateljstva, već poruka da se suština međuljudskih odnosa nalazi u poštovanju prema drugome, bez obzira na njegovu nacionalnost, vjeru ili pripadnost", napisao je Bogdanović na svom Fejsbuk profilu.

Pitao je i zar "to nije pravi primjer tolerancije, poštovanja različitosti i otvorenosti".

"On, koji je kroz svoj život gradio mostove između naroda i kultura, pokazao je suštinu građanskog duha - poštovanje prema svim ljudima, bez obzira na naciju i vjeru. A sada, oni koji se pozivaju na te vrijednosti, zaboraviše taj trenutak kao da ga nikada nije bilo. I dok oni danas biraju da zaborave taj čin, istorija ga neće zaboraviti. Taj čin ostaje kao simbol pravog građanstva – prihvatanje i poštovanje drugog, a ne vrijeđanje i isključivanje", naveo je Bogdanović.

Ministri iz Bošnjačke stranke (BS) i koalicije Albanski forum (AF) otišli su sa jučerašnje sjednice Vlade na kojoj je izvršna vlast dala Opštini Berane saglasnost za podizanje spomenika Amfilohiju.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj (AF) juče se na početku sjednice, prilikom dopune dnevnog reda, javio za riječ kazavši da ne podržava uvrštavanje tačke o spomeniku Amfilohiju, da je o tome prvo trebalo da raspravlja vladajuća većina, te da su neke izjave bivšeg poglavara MCP sporne, posebne one o manjinskim narodima... Nakon toga se za riječ javio ministar socijalnog staranja Damir Gutić (BS) rekavši da ovakve tačke treba kandidovati uz dogovor.

Bonus video: