Tomić: Zaštita životinja ne smije ostati na plećima pojedinaca

"Trenutna situacija u Podgorici je takva da izgradnja novih azila neće riješili problem, jer svijest neodgovornih vlasnika i nepoštovanje Zakona o dobrobiti životinja ostaju veliki izazov"

3776 pregleda 5 komentar(a)
Tamara Tomić, Foto: Pokret Preokret
Tamara Tomić, Foto: Pokret Preokret

Zaštita životinja ne smije ostati na plećima pojedinaca, volontera i ljubitelja životinja, kao što je to slučaj godinama unazad. Neophodno je sistemsko rješenje, gdje azili ne predstavljaju krajnji, već početni korak u brizi za životinje, saopštila je kandidatkinja za odbornicu u Skupštini Glavnog grada Tamara Tomić ispred liste "Preokret - Ovako više ne može - Srđan Perić".

"Trenutna situacija u Podgorici je takva da izgradnja novih azila neće riješili problem, jer svijest neodgovornih vlasnika i nepoštovanje Zakona o dobrobiti životinja ostaju veliki izazov", kazala je Tomić

Dodala je da je potrebna promjena u sistemu koja će obezbijediti strožu kaznenu politiku i veću odgovornost vlasnika životinja.

Koliko neko donira skloništima jeste lijep gest, ali je mnogo važnije koliko su institucije, naglašava Tomić, na čelu sa onima na odgovornim funkcijama, učinile za trajno rješavanje ovog problema.

"Volonterske organizacije i ljubitelji životinja već godinama pružaju značajnu podršku i spasavaju pse koji bi, po pravilnicima azila, bili eutanazirani. Ti psi sada žive u toplim domovima, što ukazuje na humanost i posvećenost koju sistem mora da prepozna i podrži", rekla je Tomić.

Navodi da razumije da je briga o bolesnim i napuštenim životinjama izazovna, i finansijski i emotivno.

"Međutim, građani, putem svojih poreza, već finansiraju azile, što znači da se taj novac mora efikasnije koristiti. Da bi se problem riješio na dugoročnom nivou, Preokret će u narednom mandatu lokalne uprave tražiti više resursa za azile, ali i uvođenje rigoroznije kazne za neodgovorne vlasnike, čime će se popuniti gradski budžet i stvoriti sredstva za planirane troškove".

Uprkos tvrdnjama da postoje važnije stvari od zaštite životinja, kako je kazala Tomić, naš odnos prema životinjama odražava i naš odnos prema zakonu i društvenoj odgovornosti.

Poštovanje Zakona, dodaje ona, o identifikaciji i registraciji životinja je od presudnog značaja.

"Grad na godišnjem nivou troši značajna sredstva na odštete zbog ujeda pasa, što se može umanjiti kroz sistemske mjere kao što su sterilizacija i kastracija. Uvođenjem subvencija za ove procedure i rigoroznijom kontrolom zakona, možemo dugoročno riješiti problem. Promjena kaznene politike i podrška građanima kroz subvencije i edukaciju biće koraci koji će omogućiti održiviji sistem zaštite životinja i veću odgovornost vlasnika, doprinoseći boljem odnosu društva prema životinjama i njihovoj dobrobiti, zaključuje Tomić.

Bonus video: