Do kolektora dogovorom sa Zetom i strukom - obećanja kandidata za gradonačelnika Podgorice

Pojedini nosioci lista najavljuju i proširenje kanalizacione mreže za Tološe, Vraniće, Donju i Gornju Goricu

14555 pregleda 2 komentar(a)
Koliko će se još čekati: Bivši gradonačelnik Ivan Vuković tokom obilaska radova na mostu koji će nositi cijevi novog kolektora, Foto: BORIS PEJOVIC
Koliko će se još čekati: Bivši gradonačelnik Ivan Vuković tokom obilaska radova na mostu koji će nositi cijevi novog kolektora, Foto: BORIS PEJOVIC

Dio kandidata za gradonačelnike Podgorice tvrdi da će u slučaju dolaska na vlast izgraditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na koje se čeka godinama, dok neki od njih poručuju da se to pitanje mora rješavati uz dogovor sa mještanima naselja Botun i čelnicima Zete, kako ni ta opština ni glavni grad ne bi bili oštećeni, a pojedini da odluka mora biti isključivo “utemeljena u struci”.

Međutim, u odgovorima “Vijestima” nisu predstavili konkretan i detaljan plan za rješavanje tog problema, kao ni precizne rokove u kojima bi ga okončali.

Priča o izgradnji postrojenja s pripadajućom kolektorskom mrežom aktuelna je decenijama. Ugovor o tome potpisan je prije dvije godine, a rokovi za početak radova probijani su više puta. Izgradnja postrojenja planirana je na lokaciji u industrijskoj zoni Kombinata aluminijuma Podgorica (katastarske opštine Botun i Dajbabe), koja je u vlasništu Glavnog grada.

Bivša podgorička uprava, predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), potpisala je u junu 2022. godine ugovor za projektovanje i gradnju postrojenja, kad je najavljeno da će radovi startovati početkom 2023. Taj rok je probijen jer nije bio završen glavni projekat postrojenja, a potom su dati novi rokovi - prvi kvartal ove godine, pa septembar. Posljednja najava je da će radovi početi sljedećeg mjeseca.

Bivša vlast poručivala je da je podizanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda najznačajniji infrastrukturni projekat u istoriji glavnog grada, te da će njegovom izgradnjom biti riješen veliki ekološki problem i sačuvano prirodno bogatstvo rijeka. Podsjećali su da grad “opslužuje” staro postrojenje, kapaciteta 55 hiljada priključaka - što je daleko manji broj od onog potrebnog Podgorici. Novi kolektor bi imao kapacitet da prečišćava otpadne vode 275 hiljada stanovnika.

Mještani Botuna više puta su protestovali zbog najavljene gradnje kolektora u njihovom naselju, ocjenjujući da bi to postrojenje moglo dodatno da ugrozi životnu sredinu.

Izbori u Podgorici zakazani su za 29. septembar.

“Vijesti” su sve nosioce lista (njih 13) pitale kako, u kom roku i s koliko novca planiraju da riješe problem u vezi izgradnje kolektora, a odgovorilo je njih osam - Saša Mujović (Pokret Evropa sad-Demokrate), Jelena Borovinić Bojović (“Za budućnost Podgorice”), Nermin Abdić (DPS), Boris Mugoša (Evropski savez), Srđan Perić (Preokret), Ilija Mugoša (Stranka evropskog progresa), Vuk Kadić (Pokret Naprijed) i Stanko Đuričić (Crnogorska građanska akcija).

Saša Mujović je kazao “Vijestima” da izgradnja kolektora predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u Crnoj Gori i da se time rješava gorući, ekološki problem velikog broja stanovnika glavnog grada. Podsjećajući da je prethodnih godina izvedeno više pripremnih aktivnosti u vezi projekta, naveo je da vjeruje da je datum početka izgradnje sve izvjesniji.

“Imajući na umu značaj projekta, očekujem aktivnu paprticipaciju i podršku Vlade u stavranju neophodnih preduslova za početak radova. Naravno, želim da čujem mještane Botuna i razgovaram s njima. Nema ignorisanja njihove volje. Finansijska potpora se bazira na sredstvima granta WBIF-a u iznosu od 35 miliona eura i kreditnog aranžmana sa KfW bankom u istom iznosu”, rekao je.

Mujović
Mujovićfoto: Luka Zeković

Jelena Borovinić Bojović najavljuje da će pitanje prečišćavanja otpadnih voda biti riješeno na relaciji Glavni grad - Opština Zeta, i to, kaže, u interesu stanovnika obje opštine.

“Kao stožer buduće vlasti, iskoristićemo dobre odnose s rukovodstvom Opštine Zeta, a naša rješenja imaće za rezultat da se niko ne osjeća gubitnikom, ni Podgorica ni Zeta, i da nema oštećenih strana u ovom procesu. U osnovi naše političke kulture i programa za Podgoricu je dogovor s građanima i građankama”, poručila je.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Luka Zeković

Navodeći da je bivša uprava koju je predvodio DPS od 2018. do 2022. upjela da “završi veliki dio posla” koji se tiče kolektora (primarni cjevovod, pješački cjevovodni most, proširenje sekundarne kanalizacione mreže, potpis ugovor s izvođačem radova...), Nermin Abdić tvrdi da će njegova stranka, ako dođe na vlast, završiti idejni i glavni projekat i izgraditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ali i proširiti kanalizacionu mrežu za naselja Tološe, Vraniće, Donju i Gornju Goricu.

“Uvjereni smo da ćemo do kraja dovesti ovaj istorijski važan projekat za građane Podgorice u narednom četvorogodišnjem mandatu. Podsjećam, vrijednost projekta je 47,3 miliona eura. Grad je na samom početku realizacije projekta dobio grant od 10 miliona eura od Evropske komisije, a onda i 2021. i grant od dodatnih 23 miliona kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir”, rekao je nosilac liste DPS-a.

Boris Mugoša poručuje da će njihov plan u slučaju preuzimanja vlasti biti da odmah aktiviraju i ubrzaju završetak izgradnje kolektora, i da svaka odluka u vezi toga “bude isključivo utemeljena u struci”. Time će, prema njegovim riječima, osigurati da otpadne vode više ne budu izvor zagađenja, već da se efikasno prečišćavaju.

“Takođe, unaprijedićemo kanalizacionu mrežu s posebnim fokusom na prigradska naselja, što će omogućiti i tim područjima da budu uključena u moderan sistem otpadnih voda. Ovaj projekat će Podgoricu pretvoriti u primjer ekološki održivog grada, gdje će očuvanje prirodnih resursa i zdravlje građana biti na prvom mjestu”, napominje on.

Mugoša
Mugošafoto: Evropski savez

Srđan Perić kaže da je bez detaljne analize i revizije onoga što su uradile odlazeća i prethodna vlast, teško dati precizne brojke o tome koliko je novca potrebno za realizuje projekat kolektora, “a da pritom budete iole ozbiljni”. Navodi da to ističe iz sljedećeg razloga:

“Dokumentacija nije bila dostupna javnosti čak i kad bi se ona interesovala, pominjane su različite brojke i opseg pomoći iz EU. Medijski je ranije dat okvir od oko 50 miliona eura koji se može dobrim dijelom obezbijediti iz donatorskih linija, ukoliko postojeća vlast tu svojom nesposobnošću nije unazadila stvar. Ranije je navođenja podrška EU od oko 33 miliona eura. Rok za izgradnju od 36 mjeseci sasvim je realističan ukoliko lokalna vlast umije voditi i nadgledati projekat...”, ocjenjuje on.

Perić
Perićfoto: Aleksandar Jaredić/Preokret

Perić navodi da je problem izmješten na političku ravan i da, umjesto dijaloga s građanima, čime bi se promovisao princip da pitate one u odnosu na koje ćete donositi odluke, u ovom slučaju podgorička, zetska i državna vlast zapravo “proizvode politički teatar u kom svako dokazuje nešto, a sve skupa na štetu građana”.

“Ne postoji grublji primjer antipolitike u Podgorici od toga što se dešava u vezi s kolektorom. Prije svega rečenog - prvo razgovor. Idealnog dogvora nema, ali optimalan je moguće pronaći”, konstatuje jedan od osnivača Preokreta.

Ilija Mugoša navodi da je potrebno je preuzeti odgovornost i projekat kolektora pokrenuti s mrtve tačke, a ne “zabijati pred problemom glavu u pijesak i rizikovati reputaciju države i gubitak tog novca”.

“Stranka evropskog progresa ima konkretno rješenje za ovaj problem za koji nije odgovorna samo vlast Glavnog grada Podgorice, jer se ovaj problem ne tiče samo Podgorice, nego izgradnja postrojenja ima regionalni značaj, zbog zagađivanja Skadarskog jezera, zaštite vodoizvorišta Bolje sestra”, kaže on.

Mugoša
Mugošafoto: SEP

Vuk Kadić je u jedinstvenom odgovoru na pitanja “Vijesti” o nekoliko problema u Podgorici, uključujući i pitanje kolektora, rekao da bi njegova lista finansirala realizaciju projekata kroz opredjeljivanje većih sredstava u budžetu, ali i kroz određene modele saradnje s međunarodnim finansijskim institucijama, organizacijama i fondovima dostupnim za finansiranje ovakve vrste projekata.

On je kazao da će utvrđivanje lokacije za realizaciju projekata, tehničko-tehnološko rješenje na koji način će oni biti realizovani i problemi otklonjeni, dinamika radova, odnosno rok u kom će objekti biti stavljeni u upotrebu, kao i finansijska analiza u okviru koje se definišu precizno cijene i samim tim vrijednost investicije - biti definisani kroz tehničku dokumentaciju za čiju će pripremu biti angažovana stručna lica u skladu s domaćom i međunarodnom regulativom.

Kadić
Kadićfoto: Pokret Naprijed

Najavio je da će inicirati pripremu tehničke dokumentacije za pomenute projekte, a sve u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji objekata, posebnim propisima, pravilima struke i urbanističko-tehničkim uslovima.

“Takođe, kako smo već istakli, namjeravamo realizovati projekte iz programa ‘Zeleni gradovi’ uz izvore finansiranja od strane međunarodnih finansijskih institucija, a koji se upravo bave rješavanjem problema koji se odnose na vodosnabdijevanje i prečišćavanje otpadnih voda, odlaganje otpada, saobraćaj i uopšte pitanjima koja unapređuju život građana i koja su od vitalnog značaja za funkcionalan i održiv razvoj Podgorice”, poručio je Kadić.

Stanko Đuričić navodi da je “preduslov svih preduslova” za rješavanje pitanja kolektora - politički konsenzus između Zete i Podgorice.

Đuričić
Đuričićfoto: CGA

“Potrebno je prvo da se svi usaglase da nije u javnom interesu da imamo zatrovan biser Podgorice, rijeku Moraču... Potrebno je da svi građani, a naročito mještani Botuna, budu obaviješteni o benefitima koje će im donijeti taj ekološki projekat... Hajdemo prvo da izmjestimo jalovište kao rak ranu građana Botuna, Zete i ekološke Crne Gore, a nakon toga da realizujemo projekat izgradnje kolektora sa svim ekološkim standardima i da možemo da koristimo vodu iz Morače kao u njenim gornjim tokovima”, rekao je, dodajući da je rok za izgradnju “u našim rukama”, i da se projekat moće realizovati u relativno kratkom periodu.

Bonus video: