Fond da ne bude u službi partijskih ciljeva

U dokumentu poručeno, između ostalog, da položaj Roma i Egipćana ostaje zabrinjavajući i da zahtijeva hitnu pažnju organa vlasti na svim nivoima

8858 pregleda 0 komentar(a)
“Osnažiti Rome i Egipćane”: Romi ispred zgrade Opštine Bar (ilustracija), Foto: Marija Pešić
“Osnažiti Rome i Egipćane”: Romi ispred zgrade Opštine Bar (ilustracija), Foto: Marija Pešić

Savjetodavni komitet za Okvirnu konvenciju Savjeta Evrope (SE) za zaštitu nacionalnih manjina ocijenio je da je Crna Gora u posljednjih pet godina uprkos snažnim političkim i društvenim turbulencijama, dodatno pogoršanim uticajem spoljnih aktera, ostala posvećena pravima manjina i aktivna u promociji njihove kulture i identiteta.

U novom izveštaju, objavljenom danas, koji procjenjuje trenutnu situaciju i sprovođenje preporuka koje su Crnoj Gori date 2019. godine, piše, međutim, i da položaj Roma i Egipćana ostaje zabrinjavajući i zahtijeva hitnu pažnju organa vlasti na svim nivoima u pravcu rješavanja lokalnih problema koji se, između ostalog, odnose na stanovanje, dokumentaciju i pristup zdravstvenoj zaštiti.

“Sudeći po posjeti Savjetodavnog komiteta, među nekim lokalnim vlastima postoji očigledan nedostatak kapaciteta i znanja u domenu ljudskih prava, kao i apatija prema dominantnim problemima koji pogađaju nacionalne manjine”.

U izvještaju se navodi da je potrebno preduzeti udružene napore ka intenziviranju osnaživanja Romkinja i Egipćanki, kao i unaprijediti pristup Roma i Egipćana obrazovanju.

Savjetodavni komitet pozivao je crnogorske vlasti da revidiraju postupak imenovanja u Komisiju za vrednovanje projekata Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kako bi se obezbijedilo da su u njoj zastupljene sve nacionalne manjine. Pozivaju vlast i da “preduzme korake za rješavanje problema instrumentalizacije Fonda u službi partijsko-političkih ciljeva”.

“Potrebno je obezbijediti obuku pripadnicima nacionalnih manjina kako bi im se omogućilo da apliciraju za projekte Fonda na ravnopravnoj osnovi s organizacijama, kao i praćenje i vrednovanje projekata u smislu njihove efikasnosti, između ostalog, podizanju svijesti o kulturama i identitetima nacionalnih manjina, dok jačanje interkulturnog razumijevanja treba sveobuhvatno unaprijediti”.

Savjetodavni komitet, takođe, poziva vlasti da procijene efekte postojećih mjera u domenu politika za jačanje integrisanosti društva u cjelini, te da na toj osnovi izrade koherentnu i široko postavljenu strategiju za jačanje zajedničkog građanskog identiteta na osnovu zajedničkih interesa razvijenih i definisanih na otvoren i participativan način.

Komitet poziva vlasti da prioritetno obezbijede pristup adekvatnom stanovanju za Rome i Egipćane, naročito u naselju Bijela Gora i njegovom okruženju u Ulcinju.

“Potrebno je izgraditi kapacitete na lokalnom nivou i mobilisati održivo finansiranje kako bi se omogućilo lokalnim i nacionalnim vlastima da na efikasan način koordiniraju odgovorom na neadekvatno stanovanje, uključujući rješavanja problema s dokumentima i kroz efikasne konsultacije s pripadnicima/pripadnicama predmetnih zajednica”.

U izvještaju se, između ostalog, navodi i da vlasti treba da obezbijede efikasan pristup srednjem i visokom obrazovanju za Rome i Egipćane, naročito pokrivanjem troškova ispita u završnoj godini srednje škole s kojima se takvi učenici suočavaju nesrazmjerno, kao i staranjem da se stipendije uplaćuju blagovremeno i da predstavljaju smislen podsticaj za nastavak školovanja.

Potrebno je, navode, angažovati veći broj medijatora kako bi se riješio problem napuštanja školovanja ili upornog odsustvovanja te obezbijedio redovan ritam učenja i nastavka studija između nivoa osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja.

“Savjetodavni komitet još jednom poziva vlasti da prošire afirmativnu akciju u vezi s izbornim pragovima za brojčano manje nacionalne manjine, prije svega Rome, kako bi se obezbijedilo pridržavanje principa ravnopravnog tretmana”, navodi se u izvještaju.

Bonus video: