Nurković: Mandić nam je rekao da je novi logo Skupštine u njegovoj i nadležnosti generalnog sekretara

"Obrazloženje i pominjanje kralja Aleksandra Karađorđevića i dovođenje u vezu skupštinskog zdanja sa istim nije pominjano na tom sastanku"

9388 pregleda 0 komentar(a)
Nurković, Foto: Luka Zeković
Nurković, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Mirsad Nurković kazao je da na sastanku predsjednika Skupštine Andrije Mandića sa potpredsjednicima na kojem im je saopšteno da je predlog novog loga Skupštine "u nadležnosti generalnog sekretara i njega kao predsjednika Skupštine".

Nurković je to naveo u reagovanju na tvrdnje predsjednika Demokratske narodne partije Milana Kneževića da je netačna izjava Nurkovića da je Mandić samoinicijativno donio odluku i da se nije konsultovao sa ostalim poslanicima u vezi predloga loga Skupštine.

"Naime, tačno je da su predsjednik Skupštine i potpredsjenici imali sastanak pred sami početak sjednice Skupštine na Cetinju, ali ne u formi sastanka kolegijima predsjednika Skupštine. Obrazloženje i pominjanje kralja Aleksandra Karađorđevića i dovođenje u vezu skupštinskog zdanja sa istim nije pominjano na tom sastanku. Nama je dato obrazloženje da je to u nadležnosti generalnog sekretara i njega kao predsjednika Skupštine, bez bilo kakvog upita da li se slažemo ili ne, i bilo kakvog prijedloga da se glasa o istim na tom sastanku koji se odnosio prije svega na organizaciju i tok predstojeće sjednice Skupštine na Cetinju", kazao je Nurković.

Dodao je i da se glasalo o tome na bilo kom tijelu Skupštine, da bi bio protiv.

"Prije svega jer to nije u saglasju sa građanima Cetinja da bude tako, a pogotovu nakon dovođenja u vezu skupštinskog loga sa Aleksandrom Karađorđevićem, pod čijom čizmom je Crna Gora izgubila nezavisnost, ali i crnogorski i bošnjački narod i neki drugi narodi u Crnoj Gori i na prostoru bivše Jugoslavije su izgubili i svoje ime i svoje prezime i potpali pod neviđenu represiju, koja je bila nad istima sprovođenja sve do 1945. godine. Takođe, simbolika koju nosi skupštinsko zdanje u istoriji Cetinja i Crne Gore meni nije bilo u fokusu prije nego smo isto čuli od dvije strane, jedne od strane predsjednika Skupštine Mandića, a drugo od poslanika DPS-a i URA-e, koji su sa Cetinja, zbog toga i zbog naprijed rečenog je i izostala moja reakcija na samom sastanku koji pominje gospodin Knežević. Nakon svega, prvom prilikom kada sam upitan šta mislim o logu, ja sam jasno i decidno iznio svoj stav", rekao je Nurković.

Bonus video: