Dimne bombe za skrivenu agendu: Zašto ZBCG svako malo pušta probne balone inicijativama unaprijed osuđenim na neuspjeh

“Očigledno imaju širu agendu, te nam kap po kap ispostavljaju djelove koji se vremenom u javnom diskursu normalizuju, do te mjere da svim građanima djeluju poznato, a onda će i u jednom momentu biti i prihvatljivo”, kazala je Nevenka Vuksanović (CEDEM) povodom inicijativa ZBCG.

Nije jasno zašto neko od 13 poslanika ZBCG ne predloži skupštini Zakon o tajnim agentima, nego traži da se on “hitno donese”, jer svaki član parlamenta ima pravo da predlaže zakone u Skupštini

63727 pregleda 145 reakcija 38 komentar(a)
Sve češće inicijative: Mandić i Knežević, Foto: Luka Zeković
Sve češće inicijative: Mandić i Knežević, Foto: Luka Zeković

Uporna aktuelizacija predloga koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koji su za evropski put Crne Gore nezamislivi, očigledno imaju za cilj normalizaciju apsurdnog, radi provlačenja neke njihove šire agende, koja u ovom momentu nije poznata, ocijenila je direktorica Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Nevenka Vuksanović, komentarišući to što ta koalicija sve češće spominje inicijative za koje su svjesni da teško ili jedva mogu proći.

Posljednji takav predlog je zahtjev da se hitno donese Zakon o stranim agentima, a prije nekoliko mjeseci i najava obnavljanja Njegoševe kapele na Lovćenu.

“Očigledno imaju širu agendu, te nam kap po kap ispostavljaju djelove koji se vremenom u javnom diskursu normalizuju, do te mjere da svim građanima djeluju poznato, a onda će i u jednom momentu biti i prihvatljivo. Koja je to agenda, ipak nije u ovom momentu jasno”, rekla je Vuksanović za “Vijesti”.

Ona je istakla da je cilj toga i da otpor civilnog sektora i javnosti bude vremenom sve blaži, te da će onda biti lakše da se izgura ta agenda.

“Ovakvi predlozi ih udaljavaju od njihovog navodno evropskog usmjerenja, a vrijeme i postupci će pokazati koje je to usmjerenje zapravo”, ocijenila je Vuksanović.

Agenda u ovom momentu nije poznata: Vuksanović
Agenda u ovom momentu nije poznata: Vuksanovićfoto: Djordje Cmiljanic

Koalicija ZBCG je u srijedu izašla sa novom inicijativom - hitno donošenje Zakona o stranim agentima, koji će urediti funkcionisanje “raznih stranih agentura”, koje, tvrde, pod plaštom nevladinih organizacija (NVO) pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku države.

Nije jasno zašto neko od poslanika ove koalicije, kojih u parlamentu ima 13, ne predloži skupštini ovakav zakon, nego traži da se on “hitno donese”, jer svaki član parlamenta ima pravo da predlaže zakone u Skupštini.

Koalicioni partneri ZBCG su jasno poručili da neće podržati takav zakon, a oštre reakcije upućene su i iz civilnog sektora i opozicionih partija.

Iz ZBCG, koji čini dio partija nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), saopšteno je da su političke organizacije zakonom obavezane da svoje finansije učine javnim i da se vrši njihova kontrola, a da “to nije slučaj s ovim agenturama koje zloupotrebljavaju naziv NVO, dok im se u budžet nesmetano ubrizgavaju injekcije od milion dolara na redovnoj osnovi”. Tvrde da u Crnoj Gori samo zbog nedostatka adekvatnog zakona postoje “ne jedna, nego više NVO koje funkcionišu izvan i iznad zakona”, te da “te agenture podmeću, lažu i vode veoma preciznu kampanju za potrebe stranog naručioca za koga rade”.

Vuksanović je kazala da je koalicija ZBCG dala krajnje radikalan prijedlog, “koji se naravno ugleda na totalitarne sisteme koji zakon sprovode, uprkos njihovoj izjavi u medijima”.

Iz koalicije ZBCG su juče saopštili da je koncept na kojem će se zasnivati predlog Zakona o registraciji stranih agenata baziran na modelu u SAD-u, pod nazivom Foreign Agents Registration Act (FARA).

“Reakcije više aktera, kako sistemskih, međunarodnih i iz civilnog sektora, upućuju da takav predlog neće proći, a djeluje malo vjerovatno da toga ZBCG nisu bili svjesni. To ukazuje na neke ozbiljnije namjere obračuna sa civilnim sektorom, što će biti nedopustivo”, istakla je Vuksanović.

Osam nevladinih organizacija je juče saopštilo da je inicijativa koalicije Za budućnost Crne Gore za usvajanje zakona o stranim agentima potencijalna prijetnja za ljudska prava i integraciju Crne Gore u Evropsku uniju (UN).

U saopštenju Akcije za ljudska prava, Centra za demokratiju i ljudska prava, Centra za ženska prava, Centra za razvoj nevladinih organizacija, Centra za demokratsku tranziciju, Instituta za medije, Udruženja pravnika i Udruženja za odgovorni i održivi razvoj navodi se da se Crna Gora ozbiljnom politikom i temeljnim unapređenjem vladavine prava, mira i ekonomske sigurnosti mora izboriti da sačuva svoju budućnost.

Iz tih NVO su ocijenili da toj budućnosti prijete i ovakve inicijative koje, kako su kazali, podsjećaju na srednjovjekovne najave lova na vještice.

NVO su pozdravile odlučnu i hitnu reakciju svih ostalih parlamentarnih političkih partija koje su, kako su kazali, prepoznale opasnost ovog predloga i založile se za odbranu slobodnog i demokratskog društva i decidno i javno uskratile podršku predlogu.

Oni su rekli da je iz saopštenja ZBCG jasno da je cilj te koalicije srpskih nacionalističkih stranaka u Crnoj Gori da bar najglasnije NVO u državi proglasi “agentima stranog uticaja” samo zato što primaju donacije iz inostranstva, iako to nije ono što predviđa Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Još jedna od inicijativa je bila i kada je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić u julu pomenuo obnavljanje Njegoševe zavjetne kapele na Lovćenu.

Mandić
Mandićfoto: Boris Pejović

Prvi čovjek parlamenta je u Vladinom domu na Cetinju poručio da će se time što se na Lovćenu “neće više ništa rušiti, nego graditi, poslati poruka za nove naraštaje u Crnoj Gori da će naša zemlja biti po mjeri svih njenih građana i u njoj će, baš kao i na Lovćenu, biti mjesta za sve”.

Mandićevu inicijativu o obnavljanju Njegoševe kapele na Lovćenu su oštro osudili predstavnici opozicije, a otćutali koalicioni partneri, predsjednik države i Vlada.

Mandić je prije dva dana, na sjednici Skupštine na Cetinju, predstavio novi logo Skupštine Crne Gore na kojem se nalazi zgrada Skupštine Prijestonice Cetinje, odnosno nekadašnje Zetske banovine. Pojasnio je da je odluku donio sa ovlašćenim predstavnikom Generalnog sekretarijata Skupštine, navodeći da je to sve njegova ideja i realizacija.

“Koji je logičan u reprezentativnom objektu u koji i sada zasijedamo, zgrada nekadašnje Zetske banovine u kojoj su se nakon Drugog svjetskog rata nalazile sve najvažnije institucije Republike Crne Gore. Na taj način želimo kao Skupština da uvažimo prijestonicu i nas kao poslanike, i da govorimo koliko je značajan ovaj grad i za sve nas, što imamo privilegiju da budemo nastavljači onog velikog djela. Ovo će biti novi logo Skupštine, ova zgrada u kojoj danas zasijeda Skupština”, naveo je Mandić, pominjući i kralja Aleksandra Karađorđevića, “jedinog kralja koji je rođen na Cetinju”.

Iz opozicije su na sjednici imali zamjerke, navodeći da je riječ o nastavku zloupotrebe Skupštine, nastavak provokacija prema građanima Cetinja i Crne Gore, te da bi bilo korektno i pristojno da je Mandić o tome razgovarao sa šefovima poslaničkih klubova.

DFC: Zloupotreba američkog zakona u autoritarne svrhe

Iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC) je juče saopšteno da je pozivanje koalicije ZBCG na američki Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) već ustaljena dezinformacija proruskih proksija širom Evrope.

“Oni koriste postojanje tog Zakona da u svojim državama realizuju agendu koja je u suprotnosti sa demokratskim vrijednostima i sprovedu autoritarne tendencije, gušeći slobodu civilnog društva i ograničavajući djelovanje nezavisnih medija i nevladinih organizacija”.

“Nakon izglasavanja Zakona o stranim agentima u Gruziji, zagovornici njegovog donošenja su pokušali da relativizuju njegove diskriminatorske i antievropske odredbe upoređujući ga sa američkim Zakonom o registraciji stranih agenata. U osnovi, Zakon o agentima stranog uticaja koji propagiraju proruski i prosrpski proksi akteri različito definiše pojam agent od američkog FARA zakona. FARA zakon nastao je 1938. godine sa ciljem suzbijanja nacističke, a kasnije boljševičke propagande. Amandmani na taj zakon ciljano su kreirani da targetiraju pranje novca, korupciju, terorizam i zaobilaženje sankcija”, saopšteno je iz DFC-a.

Bonus video: