Živković: Etnički inženjering nije uspio, vlast u Srbiji je bila zainteresovana sa popis

"Možemo konstatovati da je Crna Gora pokazala da ima čvrsto multietničko jezgro", kazao je Živković

21007 pregleda 355 reakcija 61 komentar(a)
Foto: Aljoša Turović
Foto: Aljoša Turović

Crna Gora je očuvala građanski karakter, uprkos nastojanju da se etno -federalizuje, saopštio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

"Etnički inženjering nije uspio. Vlast u Srbiji je bila zainteresovana sa popis. Postojali su veliki pritisak i propaganda. Možemo konstatovati da je Crna Gora pokazala da ima čvrsto multietničko jezgro", istakao je Živković na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore, komentarišući danas objavljene rezultate popisa.

On je dodao da rezultati popisa ne idu na ruku onima koji su pokušali da Crnu Goru prekriju velom nacionalizma.

"Pokazan je nivo zrelosti da se uspostavi kontrola i onemoguće manipulacije. Obezbijeđen je ambijent kako bi popis bio sproveden u regularnim uslovima. Vjerujemo da će ovi podaci poslužiti u kreiranju strategija za unaprjeđenje života građana", rekao je Živković.

Živković je rekao da je Crna Gora već pet godina pod pritiskom i agresivnom kampanjom iz susjedstva da se promijeni građanski karakter.

"To traje samim tim, od 30. avgusta 2020. godine kada smo imali klerikalnu vlast Zdravka Krivokapića, izdajničku Abazovića do ove nacionalističko- populističke. Crn Gora odolijeva svim pritiscima, a ti pokušaji su započeti još od Vojislava Koštunice. Čuli ste od lidera političkih subjekata koji su govorili kako je neophodno promijeniti Ustav ako se više od 50 odsto građana izjasni da govori srpskim jezikom. Očekivanje političke konkurencije je bilo da Ustav treba mijenjati kad taj broj naraste, ali vidimo da se taj broj nije značajno promijenio od 2011. godine", kazao je Živković.

On je poruči da "kada govorimo o jeziku jeste pitanje da u Crnoj Gori imamo jasno utvrđeno pravilo - crnogorski jezik je jezik države Crne Gore".

"Oni koji su na stalnom boravku u Crnoj Gori, a nemaju državljanstvo - kad uzmemo u obzir njih, onda ćemo imati kompletne podatke. Ako bismo uzeli ono što je referentni momenat, procenat državljana, drugi bi podaci bili", poručio je on.

Bonus video: