Spajić: Očekujem da Crna Gora do 2028. bude dio EU; Fon der Lajen: Napredovali ste na putu pristupanja

"Dosta smo uradili, ali mislim da u budućnosti moramo da uradimo mnogo više, a da bi to učini treba nam podrška cijelog društva", rekao je premijer

29768 pregleda 47 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Miljana Dašić
Foto: Miljana Dašić

Premijer Milojko Spajić kazao je da je Crna Gora pokazala da je posveće na putu ka Evropskoj uniji.

On je to kazao na konferenciji za novinare sa predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom Fon der Lajen.

"Nakon manje od godinu dana Crna Gora je uspjela da ostvari dosta stvari i da pokaže da je posvećena EU putu. Dobili smo IBAR u junu, to je bio krupan korak za Crnu Goru", rekao je Spajić

On se zahvalio Fon der Lajen na podršci.

"Dosta smo uradili, ali mislim da u budućnosti moramo da uradimo mnogo više, a da bi to učini treba nam podrška cijelog društva", rekao je premijer.

On je kazao da očekuje da Crna Gora do 2028. godine bude dio EU.

Fon der Lajen je kazala da je Crna Gora napredovala na putu pristupanja.

"Imate dobar razlog da budete ponosni na ono što je ostvareno", istakla je.

Fon der lajen je kazala i da je cilj Crne Gore da do 2028. godine bude dio EU "ambiciozan ali i ostvarljiv".

"Mi smo uz vas. Impresionirana sam i zadovoljna kako Crna Gora napreduje i uvjerena sam da ćete ostvariti ambiciozne ciljeve", rekla je ona.

"Popis pokazao da smo sazreli kao društvo"

Spajić rekao i da sve odluke koje se donose u Crnoj Gori moraju biti donešene na inkluzivan i sveobuhvatan način, kao i da se sa polarizujućim pitanjima treba suočavati na evropski način.

On je rekao i da je popis pokazao da smo sazreli kao društvo.

"Prošle godine smo bili u teškoj poziciji jer smo imali popis koji je odlagan, i znamo da je bio polarizujuća tema i zato je važno da su na kraju, rezultate popisa potpisale sve partija. To je događaj bez presedana, to je primjer da mi kao društvo smo sazreli i ako želite da budete članica EU morate da se suočavate sa polarizujućim pitanjima na evropski način i sve odluke moraju biti donesene na inkluzivan i sveobuhvatan način", kazao je Spajić.

Fon der Lajen je istakla da je važno fokusirati se na esencijalna pitanja.

"Pomenuli ste pitanje od nacionalnog značaja, nemam tu šta da kažem, ali važno je da se fokusiramo na esencijalna pitanja kako bi se ostvarili ambiciozni ciljevi. Rekli ste koliko posla prethodi tome i koliko treba napora zemlja da uloži i da napravi sve korake kako bi komisija rekla da zemlja ostvaruje stvari koje su potrebne da ostvarite zacrtani cilj", kazala je ona.

Bonus video: