Mandić: Ova parlamentarna većina može da izglasa i izborne zakone i promjenu Ustava

Mandić je kazao i da je prirodno da koalicija PES-a i Demokrata, koja je dobila najveći broj glasova poslije DPS-a, pozove ostale političke subjekte na pregovore o formiranju vlasti u Podgorici

11527 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Skupština Crne Gore
Andrija Mandić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da je velika strateška prednost aktuelne parlamentarne većine što može u Skupštini da izglasa sve zakone, pa i izborne, kao i promjenu Ustava.

Mandić je kazao i da je prirodno da koalicija PES-a i Demokrata, koja je dobila najveći broj glasova poslije DPS-a, pozove ostale političke subjekte na pregovore o formiranju vlasti u Podgorici.

"Možemo čak i da izglasavamo, sa tom većinom koju sada imamo u parlamentu, ako se dogovorimo u okviru parlamentarne većine, i izborne zakone. Možemo da izglasavamo i promjenu Ustava. Takva je situacija da smo uspjeli kroz jednu pametnu politiku gdje su okupljeni različiti politički subjekti u Vladi Crne Gore, iako je ona malo više brojna nego što bi mnogi željeli, da imamo tako snažnu podršku koja omogućava da možemo u političkim akcijama da manevrišemo maksimalno”, ističe predsjednik Skupštine", kazao je predsjednik Skupštine za RTCG.

Uoči posjete predsjednice Evropske komisije Ursule Fon der Lajen Crnoj Gori, Mandić je izrazio uvjerenje da će do kraja godine biti zatvorena četiri pregovaračka poglavlja na putu pristupanja EU.

"I naša želja da 2026. zatvorimo sva poglavlja, a 2028. da postanemo punopravni član Evropske unije, nije neostvariv. To je najvažnija poruka koju očekujemo od gospođe fon der Lajen", dodao je on.

Komentarišući predstojeće pregovore o formiranju lokalne vlasti u Podgorici, Mandić je kazao da koalicija Za budućnost Crne Gore očekuje poziv od onog političkog subjekta koji osvoji najveći broj glasova, a to je koalicija PES-a i Demokrata.

"Vjerujem da je to jedini prirodni put, sve ostalo bi bilo neprirodno, ali uzimajući u obzir da neko misli ako bi se napravila u Podgorici vlast koja ne oslikava tu želju građana, koji su 2020. godine smijenili Demokratsku partiju socijalista, da će doći do pada vlade, taj se grdno vara", zaključio je Mandić.

Bonus video: