Pejović učestvovala u posmatranju izbora u Gruziji

Posmatračka misija je zabrinuta i zbog povećanog prisustva zastrašivanja birača, posebno zaposlenih u javnom sektoru i drugih ranjivih grupa, čime se ugrožava pravo na slobodno i nepristrasno glasanje

2668 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Poslanica posebnog kluba u crnogorskom parlamentu Jevrosima Pejović, kao članica Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), bila je dio međunarodne posmatračke misije za parlamentarne izbore u Gruziji.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, danas je na konferenciji za novinare predstavljeno zajedničko saopštenje o preliminarnim nalazima i zaključcima za unapređenje izbornog procesa u Gruziji.

“Posmatračka misija, koja je obuhvatila predstavnike Parlamentarne skupštine OEBS-a, OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Parlamentarne skupštine NATO i Evropskog parlamenta naglasila je da su kandidati u većini slučajeva mogli slobodno voditi kampanju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su izbori obilježeni dubokom političkom polarizacijom, zabrinutošću zbog uticaja na osnovne slobode i organizacije civilnog društva, kao i oštrom predizbornom retorikom i čestim izvještajima o pritiscima na birače.

Specijalni koordinator OEBS-a Paskal Alizar kazao je da, iako je dan izbora protekao mirno i pokazao aktivno učešće birača, polarizacija, pritisci i neravnopravna politička arena izazivaju zabrinutost u pogledu poštovanja demokratskih vrijednosti.

U saopštenju se navodi da su posmatrači posebno ukazali na uticaj Zakona o transparentnosti stranog uticaja, koji je imao znatan efekat na rad organizacija civilnog društva, uz brojne informacije o uticajima, napadima i zastrašivanju.

“Pored toga, ukidanje rodnih kvota rezultiralo je smanjenjem broja žena na partijskim listama, što je korak unazad za rodnu ravnopravnost u političkom životu Gruzije”, kaže se u saopštenju.

Predsjednica delegacije PS OEBS-a Pia Kauma rekla je da, iako pohvaljuju miran tok izbora, smanjenje broja kandidatkinja zbog ukidanja rodnih kvota predstavlja nazadovanje za različitost.

“Nadam se da će se efekti Zakona o transparentnosti stranog uticaja preispitati u narednom sazivu parlamenta kako bi se zaštitio rad civilnog društva i osigurala jednaka prava za sve glasove u Gruziji“, dodala je Kauma.

Posmatrači su istakli da, uprkos efikasno organizovanom izbornom procesu, neravnopravna raspodjela finansijskih resursa, koja je išla u korist vladajuće stranke, dodatno je narušila ravnotežu u kampanji.

Posmatračka misija je, kako se dodaje, zabrinuta i zbog povećanog prisustva zastrašivanja birača, posebno zaposlenih u javnom sektoru i drugih ranjivih grupa, čime se ugrožava pravo na slobodno i nepristrasno glasanje.

Međunarodna posmatračka delegacija, koju je činilo 529 posmatrača iz 42 zemlje, pozvala je vlasti Gruzije da nastave rad na poboljšanju demokratskih standarda kako bi ostvarili aspiracije za članstvo u EU i NATO.

Bonus video: