Tužilaštvo sugerisalo da ne plate ni cent?

Krapović je ocijenio da je situacija alarmantna kada je riječ o projektu izgradnje postrojenja i sistema za tretman otpadnih voda i dugu prema njemačkoj kompaniji WTE - Wasertehnik
29 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.03.2017. 19:27h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović saopštio je juče da je dug za kolektor narastao na 13 miliona eura, ali da je sugerisao Opštini da ne plati ni euro do okončanja istrage tužilaštva.

On tvrdi da je i Opštini sugerisano da ne plati ništa, ali nije precizirao ko je to učinio, ali je u tom kontekstu pomenuo Specijalno tužilaštvo .

“Imamo optužnicu da je pričinjena šteta Opštini Budva od tri miliona, što je bivši direktor WTE u Crnoj Gori Ginter Faust priznao, i potpisao sa Specijalnim tužilaštvom sporazum o priznanju krivice. I dalje se vodi istraga o kompletnom projektu. Nama je sugerisano da ne plaćamo ništa dok se cijela stvar ne razriješi. Naravno, naši partneri nemaju razumijevanja za tako nešto, ja ih razumijem, zato tražimo i moduse za prevazilažanje problema“, kazao je Krapović juče Radiju Budva.

Krapović je ocijenio da je situacija alarmantna kada je riječ o projektu izgradnje postrojenja i sistema za tretman otpadnih voda i dugu prema njemačkoj kompaniji WTE - Wasertehnik.

Naglasivši da je riječ o najvećem naslijeđenom problemu, kazao je da je o problemu aktiviranja garancija lično upoznao premijera Duška Markovića i ministra finansija Darka Radunovića.

Država je dala garancije od 29,5 miliona eura da će Opština redovno plaćati kredit od 58 miliona eura, na koliko se kod Njemačke razvojne banke KfW zadužila kompanija WTE.

Gradonačelnik je rekao da je Opština angažovala pravni tim koji će razmotriti sve mogućnosti zaštite od, po njegovom mišljenju, izuzetno nepovoljnog posla po Opštinu Budva. Istakao je da su sudu uložili prigovor i zahtjev da odbaci rješenje o prinudnoj naplati 5,5 miliona eura, koliko putem javnog izvršitelja urgentno potražuje kompanije WTE. On je ocijenio da bi rješenje problema aktulenu vlast legitimisalo kao veoma dobru lokalnu samoupravu.

Opomena advokatske kancelarije Ane Đukanović koja zastupa njemačku kompaniju WTE, dostavljena je Opštini još prije mjesec.

Opšina već godinu i po nije uplatila ni cent po osnovu ugovora sa njemačkim partnerom. Godišnje obaveze Budve za izmirivanje kredita i održavanje postrojenja iznose šest miliona eura.

Doskorašnja DPS vlast u nekoliko navrata vraćala je fakture firme WTE, smatrajući da prvo treba da se izvrši redefinisanje osnovnog ugovora, odnosno smanjenje godišnjih milionskih obaveza za održavanje postrojenja.

Njemački partneri su investiciju osigurali kroz garancije Crne Gore i Njemačke, koje bi bile aktivirane ako Budva ne izmiri obaveze.

Opština je uzela kredit od 58. 560.000 eura, na 20 godina, sa grejs periodom od tri i po godine. Vlada je 30. decembra 2008. dala saglasnost da se Opština kreditno zaduži, a 4. februara 2010. zeleno svjetlo Ministarstvu finansija da izda državnu garanciju od 29.250.000 eura. Postrojenje je u oktobru 2014. otvorio premijer Milo Đukanović.

Na sastanku sa Markovićem inicirao formiranje savjetodavnog tijela

Krapović je kazao da je na sastanku sa Markovićem inicirao formiranje savjetodavnog tijela, koga bi činili predstavnici Opštine i Ministarstva finansija.

“Paralelno sa tim pokrenuli smo pravnu evaluaciju ugovora, kao i cijelog do sada realizavanog projekta. Da vidimo šta je to što može da nas očekuje u slučaju da krenemo u pravne procese razriješavanja cijelog problema. Ugovor je vrlo nepovoljan i loš po Opštinu Budva. Riječ je o specifičnoj vrsti ugovora - partneru je povjereno sve, od građenja i projektovanja, do vođenja operacija u tom postrojenju. Takav ugovor još nije zaključivan u Crnoj Gori. Vrlo je teška situacija, pokušavamo da na đemo na čin da to postrojenje radi do finalnog razrješenja na pravosudnim instancama“.

Bonus video: