Vlada građanskog jedinstva ili bojkot svih izbora

Organizatori građanskog protesta “Odupri se - 97 000” traže da se opozicija obaveže da neće mijenjati spoljnopolitički prioritet, da neće u vladu na čijem je čelu neko iz sadašnje vlasti. Nezavisnost pravosuđa, zaštita nezavisnih regulatornih tijela, povećanje minimalne cijene rada, neke su od stavki u “Sporazumu o budućnosti”
8687 pregleda 63 komentar(a)
“Sporazum neophodan jer imamo autokratsku vlast 30 godina”: Sa protesta, Foto: Savo Prelević
“Sporazum neophodan jer imamo autokratsku vlast 30 godina”: Sa protesta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.03.2019. 07:37h

Organizatori građanskog protesta “Odupri se-97.000” tražili su od opozicije da zajednički insistiraju na formiranju vlade građanskog jedinstva koju ne smije voditi predstavnik aktuelne vladajuće koalicije. U dokumentu pod nazivom “Sporazum o budućnosti” organizacioni odbor građanskih protesta postavio je uslove za dalju saradnju sa parlamentarnim opozicionim partijama.

“Obavezujemo se da ćemo se zajednički zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora. U vladi građanskog jedinstva izbor ministara bio bi na paritetnoj osnovi - po jedna trećina predstavnika stranaka vladajuće većine, predstavnika parlamentarne opozicije i nestranačke ličnosti. Na funkciji predsjednika vlade građanskog jedinstva ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti”, navodi se u nacrtu dokumenta u koji su “Vijesti” imale uvid.

Planirano je da on bude predstavljen javnosti, nakon što opozicija da svoje mišljenje.Organizatori protesta za danas su zakazali pres konferenciju, čiji dnevni red nijesu najavili.

Jedan od članova organizacionog odbora pokreta “Odupri se-97 000” Džemal Perović ranije je najavio da će političkim partijama, civilnom sektoru, sindikatima i udruženjima biti ponuđen sporazum o budućnosti. Od potpisnika sporazuma se zahtijeva da se obavežu da neće učestvovati na lokalnim, državnim i predsjedničkim izborima, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka vlade građanskog jedinstva. Ističe se i da potpisnici neće učestvovati u radu Skupštine Crne Gore do razrješenja političke krize i ispunjenja zahtjeva građana. Pojašnjava se i da vlada građanskog jedinstva neće nijednom svojom aktivnošću ili odlukom mijenjati dosadašnji spoljnopolitički pravac Crne Gore.

Konstatuje se i da je sporazum neophodan u uslovima tridesetogodišnje nepromijenjene autokratske vlasti, u društvu čiji je napredak paralisan nacionalnim, etničkim, vjerskim i socijalnim podjelama. U sporazumu se ističe i da građani i opozicija treba da se obavežu na zajedničku i istrajnu borbu za ostvarenje korjenitih promjena sistema, uz poštovanje principa smjenjivosti vlasti “kao prvog preduslova za ostvarenje svih liberalno-demokratskih normi”. To su, kako se ističe, minimalni uslovi za održavanje prvih fer i slobodnih izbora u istoriji crnogorskog višepartizma.

“Potpisnici su saglasni i da je u toku mandata vlade građanskog jedinstva neophodno preispitati sve zakone koji dovode u pitanje neotuđivost privatne svojine, sniziti stopu PDV-a, ukinuti sve privilegije koje uživaju ministri u vladi i rukovodici institucija”, ističe se u predlogu sporazuma.

1 prema 5 treba da bude odnos najniže i najviše zarade u javnom sektoru, predlaže se u Sporazumu

Pojašnjava se i da vlada građanskog jedinstva treba da poveća minimalnu cijenu rada na 60 odsto prosječne zarade u minuloj godini i uvede omjer najniže i najviše zarade u javnoj upravi u odnosu 1 prema 5. Zahtjeva se i donošenje zakona o porijeklu imovine javnih funkcionera i povezanih lica, kojim bi se omogućilo oduzimanje nelegalno stečene imovine i one čije je porijeklo nemoguće dokazati. Vlada bi, kako se navodi, radila na sprečavanju zapošljavanja na osnovu partijske pripadnosti, uključujući konkretne mjere, aktivnosti i zakonska rješenja. Navodi se i da bi kao prioritet postavila uspostavljanje Ustavom zagarantovane socijalne pravde, sigurnosti građana i uspostavljanje istinskog socijalnog dijaloga.

“Osigurala bi nezavisnost pravosuđa, uključujući donošenje i realizaciju sveobuhvatnog plana za zaštitu pravosudnih institucija od političkog i partijskog uticaja. Sprovela bi energične mjere u cilju zaštite nezavisnih regulatornih tijela - u prvom redu Agencije za sprečavanje korupcije, Državne revizorske institucije i Agencije za zaštitu ličnih podataka - od političkog uticaja. Obezbijedila bi slobode medija”, ističe se u predlogu sporazuma.

Pojašnjava se i da bi potpisnici Sporazuma svojim političkim i moralnim kredibilitetom garantovali ispunjenje obaveza i započeli konstruktivan i dosljedan rad na konkretizaciji principa, metoda i sredstava neophodnih za realizaciju Sporazuma. Ističe se i da će sporazum biti ponuđen na potpisivanje i dugim političkim subjektima, nezavisnim udruženjima i pojedincima o kojima se usaglase svi potpisnici.

Marković: “Vijesti” daju puno prostora protestima

Na pitanje slaže li se sa tvrdnjama predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da “Vijesti” i dio civilnog sektora “kao tradicionalni centri destrukcije stoje iza protesta”, Marković je rekao da je Đukanović to izjavio javno i korektno.

“To treba vas u “Vijestima” da ohrabri da nema skrivene agende i skrivene kampanje nego javno saopšteni stavovi”, kazao je Marković novinarima u Skupštini. Na pitanje da li on smatra da “Vijesti” stoje iza protesta, Marković je rekao da se protestima daje puno prostora i da je zanemarena aktuelna društvena, politička i ekonomska realnost. “Ne kritikujem vas zbog toga. Registrujem vašu snažnu zainteresovanost da protesti dobiju na značaju, da dobiju na nekom sadržaju koji govori o lošem stanju u društvu zbog čega su potrebne hitne promjene bez izbora. Nećete valjda misliti da se mi slažemo sa tim. Da li se vaša uređivačka politika slaže sa tim? Iz onoga što govorite, kada pišete, rekao bih da”, tvrdi Marković.

Premijer je kazao da nijesu tačni navodi da je Agencija za nacionalnu bezbjednost 2012. prisluškivala ambasadu SAD, ističući da prvi put čuje da je zbog toga bio skandal. “Kao što znate crnogorska vlada i država ima snažno partnerstvo sa SAD sveukupnu. Znao bih da se to desilo i da je crnogorska Agencija prisluškivala američku ambasadu. Pa to je dječija priča. Smjene u Agenciji su došle u vrijeme preuzimanja vlade od strane Igora Lukšića koji je želio da izvrši kadrovske promjene u bezbjednosnom sektoru u cjelini. To je njegovo pravo”, kazao je Marković.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević iznio je tvrdnje o prisluškivanju Ambasade SAD. Iz tog diplomatskog predstavništva juče nijesu bili spremni da komentarišu njegove navode.

Bonus video: