Ukrajina prijavila 137 stradalih, Zelenski potpisao ukaz o mobilizaciji stanovništva

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo vojnu agresiju na susjednu Ukrajinu Svjetski lideri oštro osuđuju napad i najavljuju žestoke sankcije Prijavljene prve civilne žrtve

699966 pregleda341 komentar(a)
Foto: Reuters
25.02.2022. 01:10h
11:49h

Slovačka će poslati do hiljadu i po vojnika na granicu sa Ukrajinom kako bi pomogli izbjeglicama. Tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova je spremno da poveća broj graničnih prelaza, javlja Rojters pozivajući se na slovačke medije.

11:43h

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je da bi bjeloruske trupe mogle da budu korišćene u operaciji protiv Ukrajine ukoliko bude potrebno.

11:38h

Lider takozvane Donjecke narodne republike Denis Pušilin kazao je da je prekinuta evakuacija građana u Rusiju, prenosi Rojters pisanje Interfaksa.

11:35h

Ministarstvo zdravlja Poljske je saopštilo da sprema bolničke krevete za potencijalne ranjenike iz Ukrajine.

11:26h

Ukrajinu pogađa drugi talas raketnih udara, javlja Rojters pozivajući se na kabinet predsjednika Ukrajine.

Izmjena: 11:30h
11:25h

Ambasador Ukrajine u Ankari rekao je da njegova zemlja očekuje solidarnost od Turske, članice NATO-a, i da ne bi trebalo da ostane nepristrasna nakon što je Rusija pokrenula ofanzivu na svog susjeda.

Obraćajući se novinarima nakon razgovora u turskom ministarstvu spoljnih poslova, ambasador Vasil Bodnar rekao je da će Turska procijeniti ukrajinski zahtjev da zatvori moreuz Bosfor i Dardanele za ruske brodove, javlja Rojters.

11:16h

Moldavija zatvara vazdušni prostor zbog invazije na Ukrajinu, javlja AFP.

11:13h

U prijestonici Ukrajine- Kijevu se čula se eksplozija, javlja Rojters.

11:11h

Dječak je poginuo u regionu Harkova na istoku Ukrajine nakon što je granatiranje pogodilo stambenu zgradu, saopštile su službe za vanredne situacije.

Savjetnik ukrajinske predsjedničke kancelarije rekao je da je više od 40 ukrajinskih vojnika poginulo, a desetine ranjeno, prenosi Rojters.

11:09h

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine kaže da je Rusija pokrenula puni napad iz više pravaca.

11:01h

Ukrajinske trupe u velikom broju napuštaju položaje i bacaju oružje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane pozivajući se na obavještajne podatke.

"Prema obavještajnim podacima, vojnici i pripadnici Oružanih snaga Ukrajine u velikom broju napuštaju svoje položaje, odbacujući oružje. Ne izvode se nikakvi udari na položaje jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje su položile oružje", navedeno je u saopštenju koje je prenio TASS.

Kako navodi ministarstvo, precizno oružje se koristi za onesposobljavanje objekata vojne infrastrukture Ukrajine, protivvazdušne odbrane, vojnih aerodroma i aviona.

Ministarstvo je ranije saopštilo da ruska vojska ne nanosi udare po ukrajinskim gradovima i da je civilno stanovništvo bezbjedno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je noćas specijalnu vojnu operaciju na osnovu zahtjeva šefova republika Donbasa.

On je naveo da će Moskva stremiti demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine i da ne planira okupaciju ukrajinskih teritorija.

Izmjena: 11:09h
10:46h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao sve Ukrajince sposobne da nose oružje da se pridruže odbrani zemlje.

Kazao je i da će svima koji su spremni da uzmu oružje ukinuti sve sankcije.

Kazao je i da su prekinuli diplomatske odnose sa Rusijom i pozvao građane Rusije da izađu i protestuju.

10:46h

Neimenovani savjetnik iz kabineta predsjednika Ukrajine za Rojters kaže da je situacija pod kontrolom i da Rusija neće uspjeti da izvede "blickrig".

Kazao je da ima civilnih žrtava u sukobu, a da je poginulo više od 40 vojnika, dok je na desetine ranjeno.

Blickrig (njem. Blitzkrieg, u prevodu „munjeviti rat“) je naziv za operativnu vojnu doktrinu koja predviđa upotrebu mobilnih snaga koje napadaju koristeći brzinu i iznenađenje kako bi onemogućile neprijatelja da blagovremeno uspostavi koherentnu odbranu.

Izmjena: 10:47h
10:21h

Ukrajinska vojska je saopštila da je 50 Rusa ubijeno u regiji Lugansk, a šest aviona uništeno na istoku Ukrajine, javlja Rojters.

Tvrde i da su u Harkovu uništena četiri ruska tenka.

Rusija tvrdi da ni avijacija niti oklopna vozila nisu uništena.

10:16h

Ruski vojni konvoj viđen je na Krimu sa slovom 'Z' na vozilima kako se kreće sjeverno ka kontinentalnom dijelu Ukrajine.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
Izmjena: 10:23h
10:00h

Rojters javlja da se sirene za uzbunu čuju u poljskom gradu Medika koji se nalazi na granici sa Ukrajinom. Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je uputilo svoje državljane da napuste Ukrajinu.

09:58h

Ukrajinska granična služba je kazala da je troje stražara ubijeno i nekoliko ranjenih u regiji Herson.

09:51h

Ukrajinska željeznica je saopštila da će organizovati vozove za evakuaciju iz istočne Ukrajine i južne Odese.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
Izmjena: 09:57h
09:41h

Litvanski predsjednik je zatražio da parlament proglasi vanredno stanje zbog ruske invazije na Ukrajinu. Finska je spremna za prijem izbjeglica iz Ukrajine, saopštila je tamošnja vlada.

09:33h

Ap je objavio mapu na kojoj se vidi u kojim sve gradovima su prijavljene eksplozije.

foto: AP Photo