Ukrajina prijavila 137 stradalih, Zelenski potpisao ukaz o mobilizaciji stanovništva

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo vojnu agresiju na susjednu Ukrajinu Svjetski lideri oštro osuđuju napad i najavljuju žestoke sankcije Prijavljene prve civilne žrtve

699966 pregleda341 komentar(a)
Foto: Reuters
25.02.2022. 01:10h
16:46h

Predsjedavajući OEBS-a, ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau i generalna sekretarka OEBS-a Helga Maria Šmid osudili su pokretanje vojne operacije predsjednika Rusije Vladimira Putina u Ukrajini.

Opširnije OVDJE>>>

16:44h

Administracija Hersonske oblasti saopštila je da južni djelovi tog regiona više nijesu pod kontrolom Ukrajine.

16:43h

Predsjednik Ukrajin Volodimir Zelenki kazao je da neprijatelj polako nadire u Černigovsku oblast.

On je kazao da Ukrajina ima gubitaka, ali i da je uništeno mnogo ruskih aviona i oklopnih vozila.

16:37h

Gradonačelnik Kijeva kazao je da je u tom gradu uveden policijski čas, prenosi Frans pres.

16:28h

Evropska unija će uvesti nove sankcije Rusiji usmjerene na industriju, finansijske sektore i kontrolu izvoza zbog invazije Moskve na Ukrajinu, rekao je u četvrtak diplomata EU.

"Želimo najveći mogući paket, koji cilja na industrijske sektore, kontrolu izvoza, finansije, možda viznu politiku", rekao je diplomata, dodajući da će sankcije EU biti usmjerene na ruske oligarhe, posebno na one oko predsjednika Vladimira Putina.

Lideri EU održaće hitan samit koji počinje u 20 časova kako bi razgovarali o sankcijama, nakon što su ruske snage danas izvršile invaziju na Ukrajinu u masovnom napadu kopnom, morem i vazduhom.

16:24h

Ukrajinske vlasti saopštile su da je sedam osoba poginulo, a 17 ranjeno u raketnom napadu na vojnu oblast sjeveroistočno od prijestonice Kijeva.

Gradonačelnik grada Brova Ihor Sapožko rekao je da se napad dogodio u 14.30 časova. 

Bio je to jedan od nekoliko ruskih udara u blizini Kijeva u četvrtak.

16:21h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da se ukrajinske snage bore da spriječe ruske trupe da zauzmu bivšu nuklearnu elektranu u Černobilju.

Na drugim mjestima, djelovi južne ukrajinske oblasti Herson više nisu pod kontrolom Kijeva, saopštila je regionalna administracija, pošto su ruske snage napale kopnom, morem i vazduhom.

15:57h

Vlada Moldavije zatražiće od parlamenta da proglasi vanredno stanje na 60 dana nakon što je Rusija pokrenula masovnu vojnu operaciju protiv Ukrajine, rekao je premijer Moldavije.

Očekuje se da će parlament održati neplaniranu sjednicu najkasnije do kraja dana.

15:51h

Protesti protiv rata u Ukrajini održavaju se širom svijeta - kako je bilo u Podgorici, Berlinu, Barseloni, Istanbulu, Bejrutu, Tokiju i drugim gradovima pogledajte OVDJE.

15:44h

Ukrajinski ministar odbrane je saopštio da Rusija širi lažne informacije da vladini zvaničnici napuštaju svoje poslove.

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova kaže da su ruske trupe koje su ušle iz pravca Bjelorusije stigle do oblasti blizu Černobila.

15:42h

Brod koji je u vlasništvu turske kompanije je pogodila bomba blizu obale Odese, saopštio je Generalni direktorat moreplovstva Turske. Nije bilo žrtava i brod je bezbjedno na putu ka vodama Rumunije, dodaje se u saopštenju.

15:09h

Ukrajinska vojska je saopštila da se trenutno vode borbe za vazdušnu bazu blizu Kijeva, prenosi Frans pres.

15:07h

Danas su se u Kijevu mogle čuti sirene upozorenja, javio je Rojtersov svjedok sa lica mjesta.

Ruske snage izvršile su invaziju na Ukrajinu u četvrtak u masovnom napadu sa kopna, mora i vazduha, što je najveći napad jedne države na drugu u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Izmjena: 15:12h
15:06h

Ukrajinsko ministarstvo energetike je saopštilo da tenkovi i neidentifikovani vojnici stoje kod brane kod hidroelektrane na Dnjepru, u gradu Kahovka.

Kazali su i da se čula eksplozija kod najveće termoelektrane u Ukrajini koja se zove Trpilska, ali da je i dalje u funkciji.

14:58h

Evropski regulator za vazduhoplovstvo proširio je u četvrtak bezbjednosno upozorenje izazvano sukobom u Ukrajini, savjetujući avio-kompanije da "budu oprezne" kada lete kroz djelove ruskog vazdušnog prostora koji kontrolišu regionalni centri u Moskvi i Rostovu.

U ažuriranom biltenu Agencija Evropske unije za bezbjednost vazduhoplovstva (EASA) navela je "povećane vojne aktivnosti (i) rizik od prodiranja projektila u kontrolisani vazdušni prostor".

14:55h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da čeka da saveznici Ukrajine uvedu konkretne sankcije Rusiji pošto je vojska saopštila da su četiri balističke rakete ispaljene na ukrajinsku teritoriju sa teritorije Bjelorusije.

U gradu Mariupolju na istoku Ukrajine, gradsko vijeće je saopštilo da je u granatiranju pogođena stambena oblast i da se broj žrtava utvrđuje.

Zelenski je rekao da Ukrajina čeka konkretnu pomoć svojih saveznika.

14:53h

Dva aviona F-16 rumunskog ratnog vazduhoplovstva presrela su borbeni avion vazduhoplovstva Ukrajine koji je ušao u vazdušni prostor Rumunije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane u Bukureštu.

Ukrajinski avion "suhoi su-27" je sproveden do vojne baze u blizini grada Bakau u istočnoj Rumuniji gdje je sletio.

Ministarstvo je navelo da se ukrajinski vojni pilot predao rumunskim vlastima.

Rumunski avioni su djelovali u misiji vazdušne policije NATO-a u skladu s domaćom procedurom i međunarodnim pravilima.

Rumunija koja je članica NATO-a, objavila je da je povodom rata u Ukrajini preduzela sve nužne preventivne mjere i da prati tamošnje stanje.

Izmjena: 14:55h
14:40h

Ukrajinska vojska je saopštila da je sa teritorije Bjelorusije ispaljeno više projektila u pravcu jugozapada, javlja Rojters.

Tvrde da ruske snage nisu uspjele da naprave proboj iako se borbe vode uzduž čitave istočne granice.

14:27h

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je danas Bjelorusiju da "ne učestvuje" u ruskoj ofanzivi u Ukrajini pošto Kijev tvrdi da Rusija koristi bjelorusku teritoriju za svoju invaziju.

"Apelujem na Bjelorusiju i njen narod. Imate izbor da ne pratite destruktivnu akciju Rusije. Imate izbor da ne učestvujete u ovoj nepotrebnoj tragediji protiv vaših susjeda u Ukrajini", rekao je evropski zvaničnik.

Minsk, saveznik Moskve, već je pod zapadnim sankcijama.

14:23h

Ukrajinski ministar spoljnjih poslova je pozvao saveznike da prekinu diplomatske veze sa Moskvom.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su uništili 74 nadzemna objekta koji su dio vojne infastrukture u Ukrajini, prenosi RIA novosti.