Ukrajina prijavila 137 stradalih, Zelenski potpisao ukaz o mobilizaciji stanovništva

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo vojnu agresiju na susjednu Ukrajinu Svjetski lideri oštro osuđuju napad i najavljuju žestoke sankcije Prijavljene prve civilne žrtve

699966 pregleda341 komentar(a)
Foto: Reuters
25.02.2022. 01:10h
19:08h

Pojavili su se i video snimci ruskih tenkova koji su zauzeli nekadašnju nuklearnu elektranu u Černobilu. Objavila ih je bjeloruska Nexta.

19:04h

Policija u Moskvi hapsi učesnike antiratnih protesta...

Opširnije OVDJE.

18:55h

Lokalne vlasti na jugu Ukrajine saopštile su da je 13 civila i devet vojnika poginulo danas u Hersonskoj oblasti i da je grad Geničesk pod kontrolom ruskih snaga. "Ukupno 13 civila i devet vojnika ubijeno je danas u oblasti Herson na jugu Ukrajine, koju djelimično kontrolišu ruske snage", saopštile su lokalne vlasti. Među ubijenim civilima, ima dvoje djece, dodale su vlasti.

18:54h

Njemački kancelar Olaf Šolc upozorio je danas na pokušaj ruskog predsjednika Vladimira Putina da "ukloni" Ukrajinu sa mape vojnim napadom na tu zemlju. "To je pokušaj nasilnog mijenjanja granica u Evropi, možda uklanjanje cijele jedne zemlje iz mape svijeta", rekao je njemački kancelar u televizijskom obraćanju naciji. "Doživljavamo početak jednog rata kakvog nije bilo više od 75 godina u Evropi", rekao je Šolc. Šolc je rekao da treba paziti da se sukob ne prelije na druge evropske zemlje. "Slažem se sa američkim predsjednikom i našim evropskim prijateljima da to treba da zaustavimo svim sredstvima koja imamo na raspolaganju", rekao je njemački kancelar. On je pozvao Putina da ne "potcijeni odlučnost NATO-a da brani sve svoje članice", kao i Ukrajinu.

18:52h

NBC javlja da je američkom predsjedniku Bajdenu prezentovan niz opcija za sajber napade koji bi ometali ruske vojne operacije u Ukrajini.

18:37h

Nuklearna elektrana Černobil je pod kontrolom ruskih snaga, kazao je savjetnik u kabinetu predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak.

"Nemouće je reći da je Černobil elektrana bezbjedna posle potpuno besmislenog napada Rusa. Ovo je jedna od najvećih prijetnji u Evropi danas", naveo je on.

Mariupolj je pod teškom artiljerijskom vatrom i čuju se na stotine eksplozija, kazao je diplomatsi izvor za Rojters.

Izmjena: 18:58h
18:34h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas Moskvu da prekine neprijateljstvo i dodao da su ruske vazdušno-desantne trupe viđene ispred Kijeva. "Ukrajina nije izabrala put rata, ali Ukrajina nudi da se vrati na put mira", rekao je on Zelenski. On je rekao da su ruske vazdušno-desantne snage zaustavljene i uništene na aerodromu Gostomel kod Kijeva sa velikom pistom kao i da je mnogo ruskih ratnih aviona i oklopnih vozila uništeno, ali nije naveo tačan broj. Zarobljen je i neodređen broj ruskih vojnika. On je rekao da je situacija teška u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, udaljenom nešto više od 20 kilometara od ruske granice i da na sjeveru Rusi polako napreduju ka Černjigovu. Zelenski je svjetskim liderima poručio da će im, ako ne pomognu Ukrajini sada, sjutra rat pokucati na njihova vrata.

18:34h

Rusija "nije imala drugi način" da se odbrani nego da pošalje svoje snage u Ukrajinu, rekao je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin u trenutku kada ruska vojska sprovodi invaziju na tu susjednu zemlju.

"Ono što se sada dogadja iznuđena je mjera jer Rusiji nije ostavljena mogućnost da postupi drugačije", rekao je Putin na sastanku sa poslovnim ljudima u Moskvi koji je prenosila televizija.

foto: Reuters

Putin je rekao da su stvoreni rizici za bezbjednost bili toliko veliki da je bilo nemoguće djelovati drugačije, i ukazao na nepomirljivost Kijeva i Zapada prema ruskim zahtjevima vezanih za bezbjednost. "Mogli su da nas dovedu do takvih rizika od kojih ne znamo kako bi zemlja preživjela", rekao je Putin. Rusija je nedjeljama tražila obećanja da Ukrajina nikad neće ući u NATO.

On je rekao da Rusija ne želi da nanese štetu svjetskom ekonomskom sistemu ni da bude isključena iz njega. Njegova invazija Ukrajine je šokirala tržišta i izložila Rusiju razornim zapadnim sankcijama. "Rusija i dalje učestvuje u svjetskoj ekonomiji, ne spremamo se da joj nanesemo štetu", rekao je Putin pred predstavnicima ruskog biznisa okupljenih u Kremlju. "Čini mi se da naši partneri treba to da shvate i da ne zacrtaju sebi cilj da nas izbace iz sistema", rekao je on. Rekao je da je Rusija "spremna" za usvajanje novih sankcija protiv njene privrede, pozivajući preduzetnike da budu "solidarni" sa ruskom vladom.

Izmjena: 18:52h
18:31h

Ruska vojska je saopštila da je prvi dan invazije bio uspješan.

18:22h

Kako građani Moskve gledaju na Putinov napad na Ukrajinu - od njih petoro, sa kojima je novinar agencije Rojters razgovarao, samo jedan sagovornik podržao je vojnu invaziju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

18:19h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njihova vojska uništila 83 ukrajinska kopnena cilja, prenijela je agencija Interfaks.

"Ministarstvo odbrane Rusije postiglo je sve svoje ciljeve u Ukrajini za četvrtak", javio je Interfaks, pozivajući se na to ministarstvo.

18:14h

Velika Britanija najavila je drugi paket sankcija nakon što je Moskva u četvrtak pokrenula sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu.

Među onima koji su pod hitnim sankcijama spadaju VTB banka i državni konglomerat Rostec. Paket sankcija se odnosi na više pojedinaca, entiteta i filijala,a ukuno je na listi njih više od 100. Avio-kompaniji Aeroflot takođe će bilo zabranjeno slijetanje u Britaniju.

18:13h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija zauzela aerodrom u blizini Kijeva, javlja Frans pres.

Rusi su zauzeli vojni aerodrom Gostomel koji se nalazi oko 40 kilometara od Kijeva kazao je Zelenski, obećavajući da će biti vraćen Ukrajincima. Zelenski je rekao da su ruske snage zauzele aerodrom, ali je padobransko slijetanje na taj aerodrom blokirano, pošto je ukrajinska vojska dobila naređenje da "uništava" ruske snage. Ukrajinski vojni zvaničnik koji je ranije danas saopštio da su u toku borbe na aerodromu izjavio je da je situacija je "napeta" i na jugu zemlje gdje se vode borbe za gradove Geničesk, Skadovsk i Čaplinka u Hersonskoj oblasti u blizini crnomorskog poluostrva Krima. To poluostrvo je pripojila Rusija 2014. godine.

18:03h

Litvanija je odlučila da prestane da izdaje vize ruskim državljanima zbog napada na Ukrajinu.

17:53h

Glavni šef ruskog poslovnog lobija Aleksandar Šohin pozvao je zapadne zemlje da ne primjenjuju sankcije na klimatske projekte.

Šohin, šef Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika, govorio je tokom televizijskog sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom , nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Šohin je takođe rekao da se Rusija ne zatvara ekonomski i da će ostati dio globalnog sistema.

17:37h

Ruska policija privela je najmanje 373 osobe na antiratnim protestima koji su održani danas u 38 ruskih grada, saopštio je posmatrač protesta OVD-Info.

17:35h

Ambasadorka Ukrajine u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova rekla je da je ukrajinska vojska uzvrati ruskoj invaziji i da će se "svi Ukrajinci" oduprijeti napadu.

Markarova je održala konferenciju za novinare u ukrajinskoj ambasadi u Vašingtonu nakon što je Rusija pokrenula napad, pozivajući druge nacije da se pridruže Ukrajini u prekidu diplomatskih odnosa sa Rusijom i da uvedu oštre sankcije.

"Sada je Ukrajina aktivirala pravo na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom. Borbeni duh ukrajinske vojske je visok. Borimo se, borićemo se, ne samo naše hrabre i motivisane vojske, već i svi Ukrajinci", rekla je Markova.

17:25h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su ga Sjedinjene Države obavijestile da Vašington ne namjerava da vodi razgovore sa Moskvom o njenim bezbjednosnim zahtjevima, javila je agencija Interfaks.

17:17h

Oko 17 časova 18 IL-76 aviona poletjelo je iz Pskova (centra ruskih padobranskih jedinica) u pravcu Kijeva.

Svaki od njih može da nosi po 125 padobranaca.

16:55h

Policija je počela da privodi ljude na Puškinovom trgu u centru Moskve gdje je organizovan antiratni protest, javila je novinska agencija RIA.

Policija je ogradila lokaciju gdje se održava protest, javlja izvještač Rojtersa.