STAV

Šta nakon izbora?

Crna Gora je promjenom vlasti dobila šansu i nova vlast je mora iskoristiti, kako bi Crna Gora što prije postala članica EU i u budućnosti jedno od najboljih mjesta za život u Evropi i svijetu

6274 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vijesti/Luka Zeković
Foto: Vijesti/Luka Zeković

Crna Gora je prvi put smijenila vlast na slobodnim i demokratskim izborima (koliko je to bilo moguće) u njenoj istoriji. I zato je taj 30. avgust istorijski datum.

Demokratska, mirna promjena vlasti je izuzetan demokratski iskorak Crne Gore i podsticaj ka članstu u Evropskoj uniji i suštinskoj, ne formalnoj, pripadnosti zajednici demokratskog svijeta. Sada je sasvim realno da Crna Gora uđe u EU do 2025. godine.

Utisak je, ipak, da građani, dosta njih, nisu ni svjesni koliko će nakon ovih izbora i promjene vlasti Crna Gora porasti u očima demokratskog svijeta.

A činjenica je, makar prema prvim reakcijama medija u tom, uslovno, demokratskom svijetu, da postoji bojazan da će nova vlast usporiti demokratsku tranziciju Crne Gore ka zapadnim vrijednostima i približiti državu interesima Srbije i Rusije.

Ako bi ta nova Vlada ipak pokazala da ne želi zaokret crnogorske spoljne politike, kao ni usporavanje demokratskih promjena, već da je čvrsto posvećena što bržem demokratskom preporodu Crne Gore i priključenju Evropskoj uniji, i EU i SAD bi ne samo podržali novu Vladu nego bi bili oduševljeni, mirnim, demokratskim promjenama u Crnoj Gori. Naime, lično znam da su pojedine inostrane diplomate i predstavnci u Crnoj Gori do sada gledali na crnogorsko društvo više bliže Africi nego EU.

Iako je rezultat na parlamentarnim izborima tijesan, u korist dosadašnje opozicije, činjenica je da je DPS doživio težak poraz u svim većim gradovima i važnim, strateškim turističkim centrima: Podgorica, Nikšić, Budva, Kotor, Herceg Novi...

Za DPS (tj. Đukanovića) je glasalo nešto manje od 144.000 glasača, od ukupno upisanih oko 540.000. To je tek nešto više od 26%. A to ponajbolje pokazuje slabost DPS-a na proteklim izborima i to uprkos institucionalnoj i finansijskoj prednosti. I upkos dobro organizovanoj i vrlo aktivnoj predizbornoj kampanji.

Zašto je DPS tako pao, je li zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, litija, ili brojnih potencijalno korupcionaških afera i štete koje su one proizvele za Crnu Goru, ili, ipak, sve to po malo, još dugo će se polemisati i analizirati. Nisu pomogle ni ocjene Fridom hausa i američke ambasade oko stepena demokratije i nivoa korupcije. A drugi talas korona virusa i sumorna perspektiva i turističke sezone i prihoda, i ukupne ekonomije, odmogle bi i daleko jačim i stabilnijim ekonomijama od naše. Jedan od mogućih razloga gubitka izbora je igranje na kartu straha i zaplašivanje građana. Taj strah se upravo vratio kao bumerang DPS-u, kada se znatan dio građana uplašio da će DPS uzeti „njihove“ crkve i manastire, a onda, ako se to ostvari, mogu uzeti i dušu, sve.

Ove izbore su odlučli koalicija Crno na bijelo i SDP (4 i 2 mandata), tj. uspjeh prvih i nesupjeh drugih. I to je upravo tas na vagi, za promjene u Crnoj Gori. Kako je prevagnula podrška za koaliciju Crno na bijelo, Crnoj Gori su otvorena vrata za demokratske promjene.

Partije koje su ušle u parlament, a koje predstavljaju manjiske narode, kao i one građanske koje su ranije bile u koaliciji na vlasti (SD i SDP) treba da podrže novu vlast, ako žele da zaista pomognu da Crna Gora bude demokratska i napredna država. Jer stav „država to sam ja“ i „bez mene na vlasti nema ni države“ je pogrešan. Kada to shvate lideri ovih partija, kao i to da je nova vlast legitimna, izabrana na demokratskim izborima da vodi Crnu Goru, vjerovatno će shvatiti i potrebu za saradnjom sa novom Vladom i u sopstvenom interesu i u interesu Crne Gore.

Odricanje unaprijed od saradnje, koje su najavili pojedini funkcioneri ovih partija, nije pozitivan stav. Jer, postavlja se pitanje: šta kada nova vlast želi da sprovede neke odluke od značaja i u interesu Crne Gore, da li će i tada izostati podrška novoj vlasti?

U novom parlamentu DPS će, kao najveća partija, iako opozicija, imati ključnu ulogu u zaštiti državnih interesa i daljem razvoju demokratske i slobodne Crne Gore. A taj zadatak uopšte neće biti naporan. Sve one odluke koje budu u interesu Crne Gore poslanici će podržati, a sve one eventualno loše, protiv državnih interesa, ili u korist interesa drugih država, na štetu Crne Gore, glasaće protiv. I problem riješen, nikakvi Srbi, četnici, izdajnici… ne mogu nauditi interesima Crne Gore. Ako im DPS to ne omogući.

Tako da ne stoje tvrdnje i plašenje građana da je promjenom vlasti na bilo koji način ugrožena državnost i samostalnost Crne Gore.

Buduća, ekspertska Vlada Crne Gore cijeniće rad i rezultate, i doprinos društvu i državi. A ne podaništvo, poltronstvo, ulizištvo, prostituisanje svake vrste... koje su bile tako vidljive „vrline“ i na cijeni za vlasti DPS-a.

U toj novoj Crnoj Gori niko neće i ne smije da bude gladan, a posebno ne da zbog toga bude ucijenjen, da glasa za vlast.

Crna Gora je promjenom vlasti dobila šansu i nova vlast je mora iskoristiti, kako bi Crna Gora što prije postala članica EU i u budućnosti jedno od najboljih mjesta za život u Evropi i svijetu, zemlja u koju će se dolaziti i ostajati, a ne odlaziti.

Čvrsto vjerujem da su sloboda i demokratija sudbina Crne Gore. Sa srećom ti, zemljo moja.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")