Otvorena međunarodna izložba "Žena o ženi": Nema intencije da mijenja svijet

"Birala sam da su umjetnice negdje nezavisne što se tiče njihove dosadašnje umjetničke prakse, da je njihovo djelovanje bilo autentično je donekle bio glavni reper, uslovno rečeno, za selekciju koju sam napravila", kazala je Gligorović

6835 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Anđela Flis
Sa izložbe, Foto: Anđela Flis

Međunarodna izložba "Žena o ženi" večeras je otvorena u Modernoj galeriji javne ustanove Muzeji i galerije Podgorice, a za publiku će biti otvorena do 25. februara.

"Izložba nema intencije da mijenja svijet. Naš isključivi cilj je bio saradnja, razgovor, diskusije, međusobna saradnja kroz koju negdje postignuta realna predstava žena, tj umjetnica na savremenoj umjetničkoj sceni. " rekla je Nela Gligorović

Crnogorske umjetnice zastupljene na izložbi su: Anka Gardašević, Gordana Kuč, Jovana Vujanović, Maja Šofranac i Milena Jovićević koje su izabrane od strane istoričarke umjetnosti, Nele Gligorović predstaviće svoje radove za drugu po redu izložbu koja je otvorena.

Na izložbi se mogu vidjeti vajarski i slikarski radovi, kao i video zapisi selektovanih umjetnica iz regiona zapadnog Balkana, sa teritorije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i severne Makedonije.

Gligorovićeva je objasnila da je njen glavni uslov za izbor umjetnica bio autentičnost i nezavisnost.

"Birala sam da su umjetnice negdje nezavisne što se tiče njihove dosadašnje umjetničke prakse, da je njihovo djelovanje bilo autentično je donekle bio glavni reper, uslovno rečeno, za selekciju koju sam napravila."

Žena o ženi izložba
foto: Anđela Flis

Izložba predstavlja uvod u međunarodni projekat "Rise of Women in culture in Western Balkans" (Razvoj žene u kulturama zapadnog Balkana), koji okuplja više od 20 ženskih vizuelnih umjetnica iz regiona zapadnog Balkana.

Na otvaranju je rečeno da izložba "Žena o ženi" je samo uvod u dvogodišnji projekat koji će takođe sprovoditi brojnea predavanja, radionice, istraživanje, selekcije mlađih umjetnica zapadnog Balkana i njihovu prezentaciju u EU gallery u Strazburu kao i druge realizacije projekta.

Projekat je nastao saradnjom pet kustoskinja iz pet različitih zemalja, koji se kasnije raširio kroz diskusije i razgovore.

Žena o ženi izložba
foto: Anđela Flis

Projekat je podržala Evropske unija kroz program “Kreativna Evropa”, a u realizaciji projekta učestvuju organizacije iz Srbije (Fenomena i BeoArt Contempprary), Crne Gore (nevladina organizacija SPES), Slovenije (Lokarjeva galerija), Hrvatske (Udruga Prizma) i Sjeverne Makedonije (SENSUS).

Na izložbi je istaknuto da će biti organizovano predstavljanje radova kao i predavanja o ovoj temi.

Bonus video: