Na tromeđi nauke, umjetnosti i tehnologije

Knjiga likovne teoretičarke Elene Đulije Rosi, u izdanju “Ateljea A22”, biće predstavljena u četvrtak na Cetinju

1244 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NMCG
Foto: NMCG

Promocija knjige “Mind the Gap. Život između bioumjetnosti, ekološke umjetnosti i post-interneta” autorke likovne teoretičarke Elene Đulije Rosi, u izdanju izdavačke kuće “Atelje A22”, biće održana u četvrtak, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju u 19 časova.

O knjizi će govoriti istoričarke umjetnosti Mirjana Dabović Pejović, Ljiljana Karadžić i Dobrila Denegri, kao i umjetnica Viktorija Vesna. Publika će biti u prilici da prisustvuje i otvorenom dijalogu sa autorkom knjige i predavačima na teme umjetnosti i novih tehnologija.

Knjiga je prvi put objavljena 2020. godine u izdanju Postmediabooks iz Milana, a istražuje epohalne promjene koje su nastupile sa informatičkim dobom.

“Tekst se kreće na tromeđi nauke, umjetnosti i tehnologije, obrađujući teme novih umjetničkih medija, uključujući nanoumjetnost, bioumjetnost, meteorološku i ekološku umjetnost i internet umjetnost, pritom se baveći i problemom arhiva i jezika. Đulija Rosi upoznaje čitaoca sa najnovjim stremljenjima u savremenoj umetnosti, ističući ključne aspekte i eksperimente koji su ranije bili previđeni, a koji su od ključne važnosti za razvoj onoga što danas poznajemo kao umjetnost novih tehnologija. Njeno istraživanje počiva na spoju umjetničkih iskustava i eksperimenata protkanih naukom i tehnologijom, gradeći jednu semiotiku koja prekoračuje polje znaka i simbola. Knjiga se bavi etičkim pitanjima koja iskrsavaju iz spoja umjetnosti i biologije, vizualizacijom podataka u kontekstu klimatskih promjena, kao i uticajem blockchaina i bitcoina na naš identitet. Rosi analizira političku snagu umjetnosti kroz institucionalne i medijske kanale, ističući značaj ‘jaza’ (gap) ne kao praznine, već kao veze između stvari koja često izmiče našoj pažnji”, navodi se u najavi.

Promociju organizuje izdavačka kuća “Atelje 22” uz podršku Narodnog muzeja Crne Gore.

Bonus video: