“Riječi koje putuju” Miša Draškovića: Nezaboravna razglednica o Nikšiću

Promocija knjige biće održana sjutra u sali Zahumlja u 19 časova

1080 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija knjige “Riječi koje putuju”, autora Miša Draškovića, biće upriličena sjutra 11. jula, u Nikšiću, u sali “Zahumlja” u 19 časova.

Knjiga “Riječi koje putuju - Priče iz dva vijeka” objavljena je u izdanju Književne zajednice (KZ) “Vladimir Mijušković” iz Nikšića i Radio-televizije Nikšić. Recenzent je predsjednik KZ “Vladimir Mijušković” i književnik Spasoje Bajović, urednik Jovan Drašković, a crteže potpisuje dr Miodrag Vilotijević.

U programu učestvuju: direktor Radio-televizije Nikšić Nikola Marković, recenzent Bajović, novinarka Svetlana Mandić, glumac Radojica Stanković, književnica Sofija Simović i autor Drašković.

“Na stranicama knjige našli su se zapisi iz dva vijeka. Iz doba kada smo bili drugovi i novijih vremena, kada postadosmo gospoda. No, drugova i gospode, nažalost, čini mi se, sve je manje... Među pričama iz minulog i sadašnjeg vijeka ima i novijih priča, o kojima će čitaoci donijeti najpravedniji sud”, zapisao je Drašković u uvodu.

On je istakao da je knjiga “Riječi koje putuju” njegov “mali doprinos nikšićkom zavičaju, kome sam na ovaj način želio da se bar malo odužim”.

“Pa neka ove riječi budu svjedoci minulih i današnjih vremena i lijek zaboravu”, poručuje autor.

Recenzent Bajović primijetio je da se u novoj knjizi izabranih priča, razgovora i zapisa Miša Draškovića srijećemo sa mnogim likovima iz Crne Gore i šire, koji tako nastavljaju da žive novim prazničnim, duhovnim životom.

“Mišo Drašković u uvodnom dijelu knjige šalje čitaocu nezaboravnu razglednicu o Nikšiću, onako kako ga je upamtio i doživio idući njegovim ulicama uzduž i poprijeko. Oslikao je njegove uzlete i padove, njegove razvojne uspjehe i promašaje. Čitajući, nameće se zapitanost ko smo i šta smo, dolazimo u iskušenje da se presaberemo šta nam je činiti i kako da živimo na ovim trusnim, nimalo sigurnim prostorima Balkana”, zabilježio je Bajović.

On je podsjetio da je knjiga većinom nastajala u vremenu “one velike Jugoslavije”, a sada je nanovo okupila “nezaboravne likove, ratnike, stradalnike prijatelje, da zajednički putuju kroz vrijeme”.

“U Draškovićevim pričama žive časni, dobronamjerni ljudi, osvjedočeni humanitarci i patriote, kao što su Mileta Božović, Radoš Vilotijević, Raco Mijanović, Rade Kosović, Maca Đerković, Komnen Kostić. Među koricama ove knjige sija ime i djelo neumornog biznismena i dobročinitelja Ćana Koprivice. Terasa “Onogošta” i poznate gradske kafane uvijek su bile sastajalište poznatih Nikšićana, komedijaša, boema, gdje su kolale nezaboravne priče, šale, anegdote. I danas u uglednom klubu “Zahumlje” žive i traju iskrena sretanja i druženja. Tamo su uvijek na zbornom mjestu okupljanja: Luro, Mišo, Tugomir, Milan, Maksim, Raco, Rade, Maja, Draško i drugi koji uz čašu pića i ljudskog razgovora čine ovaj prolazni život ljepšim i bogatijim”, primijetio je Bajović koji zaključuje da je Drašković “objektivni, nepristrasni sudionik, hroničar raznih dešavanja u svome vremenu”.

Bonus video: