Stihovima obilježili jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Crne Gore

Književnu zajednicu je daleke 1968. godine osnovala grupa mladih nikšićkih literata, a nosi ime uglednog profesora nikšićke Gimnazije, Vladimira Mijuškovića, pisca romana “Zaloga’’ i dramskih djela koja su igrana u jugoslovenskim pozorištima

4980 pregleda 4 komentar(a)
Književna zajednica Vladimir Mijušković na okupljanju 13. jula, Foto: Privatna arhiva
Književna zajednica Vladimir Mijušković na okupljanju 13. jula, Foto: Privatna arhiva

Književna zajednica (KZ) „Vladimir Mijušković“, najstarija asocijacija književnika u Crnoj Gori, odlučila je da na svoj način, stihom i druženjem, obilježi 13. Jul, Dan državnosti. Okupili su se na Lukovu, na imanju novinara i publiciste Miša Draškovića, koji je prije nekoliko dana predstavio knjigu „Riječi koje putuju“, u kojoj je sabrao tekstove nastale tokom dva vijeka.

Predsjednik KZ „Vladimir Mijušković“, Spasoje Bajović, podsjetio je na značaj Trinaestojulskog ustanka i poručio da „moramo njegovati bratstvo i jedinstvo i dobre komšijske odnose, jer ćemo samo tako uspjeti da se odupremo svim izazovima i opasnostima koje nam prijete“.

Domaćin Mišo Drašković je istakao da je gotovo tradicija postala da se književnici 13. jula okupe kod njega, i stihom obilježe značajan datum u istoriji Crne Gore

Sekretar KZ „Vladimir Mijušković“, Jovan Drašković, govorio je o simbolici broja 13 za Crnu Goru.

„Teritorija Crne Gore je 13 hiljada metara kvadratnih, Petar Petrović II, naš najveći pjesnik i filozof, rođen je 13. novembra 1813, i ima dva broja 13 u datumu rođenja. Jedna od najznačajnijih bitaka, bitka na Grahovcu, okončana je 13. maja 1858. godine, poslije koje je pitanje obnove nezavisnosti Crne Gore nametnuto velikim silama“, kazao je Drašković.

Tu su još dva datuma vezana za broj 13 i to 13. jul, koji se obilježava kao Dan državnosti – tog datuma 1878. godine, na Berlinskom kongresu priznata je nezavisnost Crne Gore, čime je postala 27. nezavisna država u svijetu, a 1941. je počeo opštenarodni ustanak protiv fašizma.

Na druženju u Lukovu, stihove su osim Spasoja Bajovića i Jovana Draškovića, govorili i Snežana Pejović, Miloš Kecojević, Slavko Milić, Miljan Mijušković i Slavojka Slava Vojnović, a Vasilisa Mijušković, pobjednica ovogodišnjeg opštinskog takmičenja u recitaciji, čitajući stihove Elizabete Georgijev, pokazala je da nije bez razloga osvojila prvo mjesto na pomenutom takmičenju i imala zapažen nastup na državnom.

Književnu zajednicu je daleke 1968. godine osnovala grupa mladih nikšićkih literata, a nosi ime uglednog profesora nikšićke Gimnazije, Vladimira Mijuškovića, pisca romana “Zaloga’’ i dramskih djela koja su igrana u jugoslovenskim pozorištima. Među osnivačima su: Dragan Radulović, Vukman Otašević, Janko Brajković, Miroslav Jovanović Timotijev, Dušan Govedarica, Radislav Gardašević, Milan Dugo Krivokapić, Drago Mijović Godijelj…

Zajednica je prvu knjigu objavila već 1969, godinu nakon osnivanja. To je bio almanah “Kaktusi”, zajednička zbirka članova Zajednice. Od tada je objavljeno preko 650 naslova različitih žanrova, crnogorskih i jugoslovenskih autora. Tu su prevodi i izdanja italijanskih, rumunskih i jermenskih pjesnika i pisaca, ali i prve knjige mladih stvaralaca koji su se afirmisali, upravo u Književnoj zajednici.

Zajednica je, sa Opštinom Nikšić, bila suorganizator “Nikšićkih književnih susreta”, a tokom višedecenijskog postojanja organizovala je brojne manifestacije poput “S pjesnikom u ponoć”, “Dani zaloge”, “Auto(r) na korzu”, zatim sajam knjiga na Trgu slobode u Nikšiću, “Knjigom protiv interneta...

Ustanovila je i dodjeljuje dvije prestižne književne nagrade – “Zaloga” i nagradu “Vito Nikolić“ koja se dodjeljuje od 1996. godine., kao i nagrade „Spasoje Pajo Bajović“ i „Radule Željko Damjanović”.

Bonus video: