Prvi Montenegro Film Rendezvous: Nova inicijativa za povezivanje crnogorske i evropske filmske industrije

"Pažljivo osmišljen trodnevni program uključuje prezentacije crnogorskih filmskih projekata u različitim fazama razvoja, Q&A sesije, radionice sa uglednim stručnjacima iz industrije i diskusije sa predstavnicima filmskih fondova kako bi se istražile nove mogućnosti za međunarodne koprodukcije", saopštio je Filmski centar

2955 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Filmski centar Crne Gore
Foto: Filmski centar Crne Gore

Prvi Montenegro Film Rendezvous održaće se od 24. do 27. avgusta u Herceg Novom, u okviru 37. Filmskog festivala Herceg Novi, a organizator je Filmski centar Crne Gore.

"Pažljivo osmišljen trodnevni program uključuje prezentacije crnogorskih filmskih projekata u različitim fazama razvoja, Q&A sesije, radionice sa uglednim stručnjacima iz industrije i diskusije sa predstavnicima filmskih fondova kako bi se istražile nove mogućnosti za međunarodne koprodukcije", saopštio je Filmski centar.

Crnogorski autori će, kroz dvije sesije planirane za 25. i 26. avgust, predstaviti ukupno 21 projekat u različitim fazama razvoja, od scenarija do post-produkcije. Učesnici će imati priliku da svoje projekte prezentuju pred predstavnicima ključnih evropskih filmskih fondova, uključujući Eurimaž, Francuski nacionalni centar za kinematografiju i pokretne slike (CNC), Austrijski filmski fond, kao i predstavnike turske nacionalne televizije TRT.

Iz Filmskog centra kažu da ova prilika omogućava autorima da uspostave veze sa važnim institucijama, otvore vrata za koprodukcije i osiguraju dodatnu finansijsku podršku.

"Ostali segmenti događaja uključuju master klas koji će voditi proslavljeni reditelj Goran Marković, panel diskusije sa predstavnicima evropskih filmskih fondova, kao i posebnu diskusiju sa predstavnicom evropskog fonda Eurimaž. Učesnici će takođe imati priliku da prisustvuju razgovorima o prodaji filmova, produkciji i filmskim festivalima. Prisustvo predstavnika prestižnih filmskih festivala kao što su Berlinale, Rotterdam i Black Nights iz Talina omogućava crnogorskim autorima da predstave svoje projekte pred ključnim akterima evropske filmske scene", dodaje se.

Kazali su da je Montenegro Film Rendezvous smišljen da izgradi trajnu vezu između crnogorske, regionalne i evropske filmske industrije. "Aktivno uključujući Crnu Goru u evropski audiovizuelni prostor, ova inicijativa teži da podigne standarde lokalne filmske industrije i poveća prepoznatljivost crnogorskih autora i profesionalaca među evropskim filmskim stručnjacima".

Poručuju i da će učešće renomiranih filmskih profesionalaca iz čitave Evrope pružiti crnogorskim autorima dragocjene prilike za razvoj karijere, omogućavajući im umrežavanje sa evropskim filmskim institucijama i stručnjacima, kao i unapređenje njihovih projekata kroz sve faze razvoja, produkcije i distribucije.

"Ovaj događaj nastaje kao inicijativa Filmskog centra Crne Gore, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija, Opštinom Herceg Novi i JUK Herceg Fest, koja je ujedno i producent Filmskog festivala Herceg Novi - Montenegro Film Festivala", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: