Džada film fest: Filmovi na otvorenom dostupni svima

Džada film fest od 9. do 15. septembra na više lokacija u Podgorici najavljuje raznovrstan repertoar

8536 pregleda 2 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Anastasija orlandić
Sa konferencije za medije, Foto: Anastasija orlandić

Međunarodni festival debitantskog igranog filma “Džada film fest”, pod sloganom “Spark in the Dark”, najavljuje svoje deveto izdanje koje će biti otvoreno devetog septembra u Podgorici, u Ulici Svetozara Markovića u 20 časova.

Program počinje filmom “Pontonovo srce” Senada Šehmanovića, a direktorica festivala Nina Lončar je na jučerašnjoj konferenciji za medije najavila da će nakon projekcije veći dio ekipe pozdraviti publiku na poklonu, a zatim će uslijediti koncert benda “Milky Way”.

Lončar je istakla da je “Džada film fest” jedan od festivala koji promoviše i njeguje urbanu mobilnost. Tradicionalno, “Džada” je “ulični” festival, pa se tako i ovogodišnji program “šeta po ulicama Podgorice”, kazala je Lončar. Lokacije na kojima će se odvijati festival su: Ulica Svetozara Markovića, plato ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Njegoševoj ulici, Ulica Velimira Terzića u Bloku 5, Sastavci, Urbana bašta na Bulevaru Mihaila Lalića, Ulica 27. marta na Zabjelu, kao i ugostiteljski objekat “Marienplatz” u Njegoševoj.

Sekretarka Sekreterijata za kulturu Glavnog grada Podgorica Snežana Tomanović kazala je da je program na otvorenom ono što daje posebnu čar ovom festivalu.

“Dijelimo istu viziju, a to je da se kulturni program realizuje na otvorenom i da bude dostupniji svim građanima Podgorice”, kazala je ona.

Lončar je kazala da nije slučajno “Spark in the Dark” slogan festivala.

“U svim ovim danima koji su iza nas i u godini koja je bila takva kakva jeste, pojavljuje se nekako u septembru neka svjetlost koja obasjava ovaj naš glavni grad”, rekla je ona.

Džada film fest
foto: Anastasija Orlandić

Konstatovala je da crnogorska kinematografija u posljednjih nekoliko godina doživljava svoj novi sjaj i istakla da takmičarsku selekciju ovogodišnje Džade čini sedam filmova, od čega pet naslova nastalih u većinskoj crnogorskoj produkciji.

Filmovi koje će posjetioci moći da pogledaju od 9. do 15. septembra, su: Šahmanovićevo “Pontonovo srce”, “Okarina”, kosovskog autora Albana Zogjanija, francusko ostvarenje “Nepoželjni” koje potpisuje Ladj Ly, “Indigo kristal”, Luke Mihailovića, laureat Zlatne palme u Kanu, “Anatomija pada” Žastin Trije, film Gojka Berkuljana ”Za našu djecu”, dokumentarno-igrani film “Živko Nikolić - Nedosanjani san”, Senada Šahmanovića, “Supermarket”, Nemanje Bečanovića, “Živi i zdravi”, Ivana Marinovića i “Majka Mara” u režiji Mirjane Karanović koja igra glavnu ulogu i koscenaristkinja je.

Savjetnik za filmsku i pozorišnu djelatnost u Ministarstvu kulture i medija Ognjen Damjanović kazao je juče da ih posebno raduje što će na ovogodišnjoj Džadi posebnu zastupljenost imati crnogorska ostvarenja.

Direktorica Francuskog instituta Lorons Levadel Klos istakla je da im je posebno zadovoljstvo što ove godine predstavljaju dva filma - “Anatomiju pada” i “Nepoželjne”.

“Ova dva snažna i intenzivna filma nas uče kako da gledamo oko sebe, bez obzira na to da li je priča mala ili velika, donoseći originalan i upečatljiv pogled na svijet koji nas okružuje i njegove društvene stvarnosti. Ovi jedinstveni filmovi sa svojim jedninstvenim putovanjem pružaju drugačiji i provokativan pogled na svijet i reporezentuju savremenu francusku produkciju. Upravo ove godine je tokom festivala u Kanu potpisan Sporazum o saradnjii između Filmskog centra Crne Gore i Francuskog nacionalnog filmskog centra, sa ciljem otvaranjem novih mogućnosti za koprodukciju između naših dviju zemalja”, podsjetila je ona.

Damjanović je dodao da se “Džada” pozicionairala kao festival od značaja, posebno za kulturu Glavnog grada, “koji uz referentan program afirmiše filmski izraz i ujedno ostvaruje javni interes u kulturi i kinematografiji”.

“Kulturno umjetnički događaj kakav je ‘Džada film fest’ pruža našem Glavnom gradu recentan uvid u filmsko stvaralaštvo i bavi se temama koje su od izuzetnog značaja za pojedinca i društvo u cjelini”, konstatovao je on.

Tročlani žiri koji će vijećati o nagradama čine: njemački producent Kristofer Toke, scenaristkinja Melina Pota Koljević i montažerka i producentkinja Nataša Pavlović. Svečana dodjela nagrada biće upriličena na zatvaranju festivala, 15. septembra u 20 časova u Bloku 5.

Ozana Popović, u ime Univerzal kapital banke, kazala je da oni sponzorišu nagradni fond već tri godine, čime pružaju podršku debitantima.

“Čast nam je što smo u sklopu ‘Džada film festival’ mogli da doprinesemo afirmaciji kulture i umjetnosti na crnogorskoj sceni”, rekla je Popović.

Lončar je najavila da će Toke biti učesnik panel diskusije koja će biti održana drugog dana festivala, u podne u “Marienplatzu”, a na temu kako da domaći autori privuku pažnju stranih producenata. Pored toga, istakla je i da će u nedjelju 15. septembra u Dječijem parku biti organizovan “dan za klince i klinceze” i projekcija hrvatskog filma “Dnevnik Pauline P.” Nevena Hitreca u 19 časova, koji je namijenjen i mlađem dijelu publike.

Lončar je podsjetila i da Džada usmjerava veliku pažnju ka ekologiji, te istakla da su četvrtak radno nazvali “Green day” odnosno zelenim danom, zbog programa tog dana, odnosno panel diskusije “Urban adaptAction”.

“Imaćemo sjajnu panel diskusiju sa našim dugogodišnjim partnerima UNDP koji su već deveto izdanje sa nama. Negdje su ‘Džada’ i UNDP prirodna poveznica... Ove godine već tradicionalno ćemo imati organizovanu sadnju u saradnji sa gradskim Zelenilom na jednoj od lokacija glavnog grada Podgorice”, najavila je Lončar.

Organizatori Džade kontinuiranom posvećenošću pružaju sveobuhvatan doprinos kulturi Glavnog grada Podgorica, rekao je Damjanović, ističući da se to potvrđuje i ove godine “uz predan rad na unapređenju i razvoju kulturnih potreba najmlađe, ali i najstarije publike”.

Bonus video: