Kinesko-crnogorski most kroz balet

Održan gala koncert “CIAO” gdje su svoje plesne performanse publici predstavili odabrani igrači sa Istoka

2207 pregleda 38 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Luka Ratković
Foto: Luka Ratković

Predsezona u Muzičkom centru Crne Gore donijela je jedinstven kulturni događaj koji spaja dvije različite tradicije - kinesku i crnogorsku.

Projekat “Kinesko-crnogorski most”, realizovan u saradnji sa prestižnim institucijama iz NR Kine i Institutom za umjetničku igru iz Beograda, a okupio je umjetnike sa univerziteta Shanghai Normal i Jingdezhen Vocational University of Art. Kao dio ovog projekta preksinoć je u velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore održano baletsko gala veče “CIAO” gdje su svoje plesne performanse publici predstavili odabrani igrači iz Kine koreografijama koje su donijele varijacije klasičnog baleta sa tradicionalnim i modernim elementima.

Gala koncertu prethodilo je i plesno takmičenje gdje su svoje plesne vještine pokazali ne samo gosti iz Kine, već i balerine plesnog studija Mistic sa Cetinja, a najboljima su na koncertu dodijeljene nagrade.

Sa baletskog gala koncerta “Ciao”
foto: Luka Ratković

“Volim da radim s igračima iz cijelog svijeta, jer donosi mnogo novih osjećanja, ali i nov pristup samom plesu. Istovremeno, dok radim s njima, ja takođe jačam svoje znanje i razumijevanje govora tijela kroz njihova tijela”, kazao je Vijestima jedan od učesnika ovog projekta, koreograf i profesor sa šangajskog Univerziteta Miao Xiaolong dodajući da je uživao u radu i iskustvu koji je stekao zahvaljujući ovom projektu.

Kroz svoje koreografije plesači iz Kine gotovo u svakom pokretu pokazali su i bogatu tradiciju zemlje iz koje dolaze, a kompletan utisak dodatno su upotpunili i neobični kostimi. Upravo ovakvi projekti, smatra Xiaolong doprinose tome da se bolje upoznaju i spoje dvije različite kulture.

“Koreograf sam i moderni igrač, te po mom mišljenju moderni ples naglašava ličnost. Bez obzira na to što i mi iz ovakvih projekata steknemo nova iskustva, naučimo nešto novo i sve to upijemo poput sunđera, koreografije su način da izrazimo svoju ličnost, a ne da izrazim sve te kulture. Način izražavanja je nešto što dolazi od kompletnog iskustva i znanja koje imamo. Dakle, poenta nije u spajanju različitih kultura, već u tome kako izraziti sebe, kako se prikazati”, objašnjava Xiaolong.

On pojašnjava da plesači, odakle god da dolaze svoje tijelo koriste da kroz ples izraze emocije, te da one na svakom koncertu razlikuju.

“Kao kada simfonijski orkestar svira neku kompoziciju, tako i kod plesa - ne može svaki put biti isto. Ponekad prenose različite vrste emocija, iako sviraju istu kompoziciju. Naše tijelo nije uvijek isto, zato su i te emocije koje plesači prenose tokom izvođenja koreografije uvijek različite”, dodaje Xiaolong.

Jedan od pokretača ovog projekta, koreograf i producent događaja Aleksandar Ilić bio je i jedan od članova žirija na takmičenju koje je prethodilo gala koncertu. Kazao je da su crnogorske takmičarke pokazale zavidan nivo, te sa ponosom ističe da su koreografije bile sjajne, te da ples u Crnoj Gori ima potencijala.

“Ne treba svako takmičenje gledati kao neku vrstu prijetnje. Za mene je to prvenstveno druženje, važna razmjena iskustava gdje igrači posmatraju druge igrače i gledaju gdje su u odnosu na svoje kolege. To ponekad može da bude stresno, ali suštinski je važno zbog druženja i niko ne treba nikog da kopira jer i u plesu svako ima svoju boju i autentičnost čime može da se predstavi na najbolji način. Da, izazov je takmičiti se sa jednom nacijom koja je toliko brojna i čija je tradicija, uz dužno poštovanje, duža u odnosu na našu tradiciju, ali i u tom nekom umjetničko-plesnom izražaju oni su daleko duže od nas i od najranijeg djetinjstva ulaze u to istraživanje i izučavanje plesova. Posmatrati njihove i naše plesače svakako je interesantno jer se jasno vidi razlika u kulturama, a veoma su inspirativni za ono što ćemo u budućnosti raditi”, zaključuje Ilić.

Bonus video: