Savremena vizuelna umjetnost iz Njemačke na Cetinju

Izložba “Future Perfect” biće otvorena večeras u CGU “Miodrag Dado Đurić”

1538 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NMCG
Foto: NMCG

Izložba savremene umjetnosti iz Njemačke “Future Perfect”, koju zajednički organizuju Narodni muzej Crne Gore, IFA - Institut za odnose sa inostranstvom iz Štutgarta i Gete institut iz Beograda, biće otvorena danas u Crnogorskoj galeriji umjetnosti (CGU) “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u 19 časova.

“Putujuća izložba ‘Future Perfect’ već godinama širom svijeta predstavlja savremenu vizuelnu umjetnost iz Njemačke, ukazujući publici na nova pitanja koja otvara budućnost i tragajući zajedno s njom za odgovorima na ta pitanja. Pod nazivom koji se odnosi na glagolsko vrijeme u engleskom jeziku ‘Future Perfect’, svršeno buduće vrijeme, koje označava radnju koja će se završiti u budućnosti prije neke druge radnje, slično kao futur II u njemačkom ili crnogorskom jeziku, izložba na sva tri sprata CGU prikazuje radove 16 umjetnica i umjetnika koji se bave vizijama budućnosti i spekulacijama o toku istorije”, navodi se u najavi.

Objedinjujući filmove, fotografije, skulpture, objekte, slike i kolaže, izložba posjetioce uvodi u različita razmišljanja o sociopolitičkim, ekonomskim i kulturnim istorijskim i današnjim pojavama u evropskim i globalnim kontekstima, poukama iz prošlosti, institucionalnim politikama, mogućnostima individualnog i kolektivnog aktiviranja javnog prostora, mikronaracijama i monumentalnim simbolima.

Postavku su pripremili Angelika Štepken i Filip Cigler predstavljajući pozicije umjetnica i umjetnika iz Njemačke. Pored tematskog okvira, izložba ujedno nudi uvide u savremenu vizuelnu umjetnost Njemačke kroz radove Neri Begremijan, dua DAS INSTITUT (Kerstin Breč i Adele Reder), Marijane Kastiljo Debal, Danija Gala, Siprijena Gajara, Anete Kelm, Jute Keter, Armina Linkea, Antje Majevski, Henrika Olesena, Jorgosa Sapuncisa, Nore Šulc, Nasan Tura, Dana Voa i Klemensa fon Vedemajera.

Kustos je Filip Cigler, koordinatorka u ime Narodnog muzeja Crne Gore je Mirjana Dabović Pejović, muzejska savjetnica Umjetničkog muzeja, a saradnica na projektu viša kustoskinja Umjetničkog muzeja Ana Ivanović.

Nakon svečanog otvaranja slijedi stručno vođenje kroz izložbu koja će biti otvorena do 25. oktobra.

Bonus video: