Nikšić pamti Žarka Bjelicu

Izložba slika, crteža i skulptura “Duboki vid Žarka Bjelice” otvorena je u “Galeriji A”

4258 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja: Todorović, Foto: svetlana mandić
Sa otvaranja: Todorović, Foto: svetlana mandić

Prvu samostalnu izložbu Žarko Bjelica imao je sa trinaest godina u rodnom Nikšiću. Posljednji put je u gradu gdje je rođen izlagao 2001. godine. Dvije godine nakon njegove smrti, JU “Muzeji i galerije” Nikšić organizovala je u “Galeriji A” izložbu slika, crteža i skulptura pod nazivom “Duboki vid Žarka Bjelice”. Većina izloženih radova je u vlasništvu porodice Bjelica, dok su četiri djela dio zbirke nikšićkih “Muzeja i galerija”.

Žarko Bjelica
foto: Svetlana Mandić

Direktorica JU “Muzeji i galerije” Vesna Todorović kazala je da umjetničko djelo Žarka Bjelice, u kome ozbiljno i tužno dobijaju groteskno-ironičnu obradu, u suštini prikazuje inverzivnu sliku svijeta.

“Umjetnik je sebi zadao težak zadatak da, probuđen i duboko tronut, stavljajući u središte svoje pažnje poraženog čovjeka, pokaže kako je svijet ružan i kako, unutrašnjom ljepotom i suptilnom mišlju posmatrač treba da ublaži taj užas koji ga prestravljuje i da se na nježan način i sa osmijehom suoči sa neprijatnim idejama i istinama”, kazala je Todorović.

U njegovim radovima je, ističe, prisutna ljudska patnja, a “samo krikom može da se iskaže strava, užas, ludilo i bijes prema globalističkom i nesrećnom svijetu u kome živi i umire savremeni čovjek”.

“Na drugoj strani, ovi radovi svjedoče o dubokom lirskom, možda u neku ruku, i dječijem poimanju svijeta, o naivi i ekstazi. U svojim igrama djeca su u stanju da pokažu veliku sposobnost zanosa i visoku moć uobrazilje. To su osobine koje su potrebne svakom stvaraocu. U traganju za ‘izgubljenim vremenom’ i ljepotom dubokog smisla, tražeći zavičaj i silazeći do svoga najdubljeg ‘ja’, Bjelica na svojim platnima sanja i zida male kuće sa crvenim krovovima i malim prozorima, kojih više nema”, naglasila je direktorica “Muzeja i galerija”.

Žarko Bjelica
foto: Svetlana Mandić

Na primjeru Bjelice, dodaje ona, koji je svoje najintimnije “ja” sačuvao u svom djelu i za koga izvan umjetnosti nije postojalo ništa drugo, potvrđuje se pravilo da je umjetnik najviše proizvod duha vremena, naroda koji ga je iznjedrio i grada u kojem je na likovni način osjetio perspektivu i atmosferu koje su ga odredile kao umjetnika i kao čovjeka.

“Genijalan, beskompromisan, najozbiljniji od nas, izuzetan crtač i umjetnik, čudan, dubok, raskošan umjetnik, izuzetno obrazovan, umjetnik istraživač, nevjerovatno zanimljiva osoba, neke su od riječi kojima umjetnici opisuju kolegu Žarka Bjelicu. Njegova djela oduševljavaju svježinom, neposrednošću, suptilnim humorom i bogatom imaginacijom”, kazao je kustos Milosav Milatović.

Žarko Bjelica
foto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da je Bjelica jedan od suosnivača čuvene umjetničke grupe stvaralaca uglavnom iz Nikšića, “Generacije 9”.

Izložba u galeriji “A” pruža uvid u tri glavne umjetnikove forme izražavanja - crtež, sliku i objekat. Milatovića dodaje i da je Bjelica crtež izuzetno volio i davao mu prednost u odnosu na slikarstvo, a od 90-ih godina prošlog vijeka objekti postaju njegova preokupacija.

“Žarko Bjelica je bio poznat kao vedra osoba nenametljivog stava. U umjetnosti je preferirao nesputanu stvaralačku slobodu, spontanost i autentičnost, uz dozu ironije i sarkazma. Iako je djelima izražavao složena unutrašnja stanja, ona nikada nisu melanholična ili pesimistična. Prezirao je akademske konvencije, kao i samopromovisanje i slavu. Možda je to razlog što, iako je često izlagao, njegovo djelo još uvijek nije dobilo zasluženu pažnju”, istakao je Milatović.

“Čudna je priroda. Ponekad mi treba nekoliko dana da napravim neki oblik, i opet ne valja, a u prirodi ga nađem već izvajanog”, govorio je Bjelica.

Na te njegove riječi se nadovezao predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, koji je i otvorio izložbu.

“Tako je isto čudan i Nikšić koji stalno hoće da napravi nešto veliko i značajno, nesvjestan da ako pogleda oko sebe ili duboko u sebe, da će vidjeti da to veliko i značajno već ima, kao što mi imamo Žarka Bjelicu. Ova izložba je svjedočanstvo da Nikšić nije sasvim izgubio svoje pamćenje, a djela Žarka Bjelice, Mija Mijuškovića, Ratka Vulanovića i mnogih drugih, dok god izlaze pred oči svijeta, dokaz su da Nikšić nije izgubio svoju dušu. Ovo znači da mi nijesmo ‘plitkovid’ grad, već da postajemo ‘dubokovid’ grad, tako što gledamo dubokim vidom Žarka Bjelice”, kazao je Kovačević.

U ime umjetnikove porodice na organizovanju izložbe zahvalila se njegova kćerka Jelena Bjelica Kadija.

Žarko Bjelica je rođen 1951. godine u Nikšiću. Nakon završetka Pedagoške akademije u rodnom gradu, diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Oktobarsku nagradu grada Beograda za najbolji naučni i stručni rad dobio je 1976. godine. U Beogradu je i magistrirao. Učestvovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi. Dobitnik je Velike nagrade “Fond Risto i Beta Vukanović”, otkupne nagrade nikšićkog Septembarskog salona i “Zlatne igle” na Proljećnoj izložbi održanoj u Umjetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu.

Izložba u “Galeriji A” organizovana je u okviru manifestacije “Septembarski dani kulture” i Nikšićke kulturne scene 2024.

Bonus video: