Kastel na Sarajevskim danima poezije

Crnogorski pjesnik učestvuje na književnom festivalu u organizaciji Društva pisaca Bosne i Hercegovine

1457 pregleda 0 komentar(a)
Kastel, Foto: privatna arhiva
Kastel, Foto: privatna arhiva

Gost 63. Sarajevskih dana poezije, međunarodnog književnog festivala koji je pokrenut još 1962. godine, biće crnogorski pjesnik Boris Jovanović Kastel. Festival se održava od 1. do 5. oktobra, a organizator festivala je Društvo pisaca Bosne i Hercegovine kao najstarija kulturna asocijacija koja djeluje još od 1945. godine.

Festival okuplja pisce, pjesnike i ljubitelje književnosti iz cijelog svijeta pružajući jedinstvenu platformu za razmjenu ideja i kulturnih iskustava. Sarajevski dani poezije ove godine će biti održana na nekoliko lokacija u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Goraždu i Kaknju, najavljeno je iz Društva pisaca.

“Ove godine, kao i prethodnih, Festival će u okviru petodnevnog programa, na atraktivnim lokacijama u Sarajevu, ugostiti autore iz Danske, Norveške, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Crne Gore čiji će stihovi superiorno predstaviti raskoš i raznolikost savremene poezije kroz forme čitanja, književnih razgovora, radionica i drugih aktivnosti, te omogućiti interakciju i kreativnu razmjenu među autorima i publikom. Predviđen je i poseban segment u okviru kojeg će se predstaviti dječiji pisci iz Bosne i Hercegovine i inostranstva”, stoji u najavi.

Na završnoj večeri 63. Sarajevskih dana poezije, u okviru programa “Sarajevo u pjesmi”, biće dodijeljena nagrada Bosanski stećak, a ovogodišnji laureat je Željko Ivanković, pjesnik, romansijer, književni kritičar, prevodilac i publicista.

“Birali smo ljude koji stvaraju u tišini, a koji su posebni”, rekla je dr Bisera Suljić-Boškailo, književnica i predsjednica programskog savjeta Sarajevskih dana poezije.

Sarajevski dani poezije
foto: Promo

Bonus video: