“Slučaj Virdžina” o rodnim ulogama i identitetu

Predstava po tekstu Stele Mišković i u režiji Dore Ruždjak Podolski biće premijerno izvedena večeras na Cetinju, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

673 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom
Scena iz predstave, Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom

Premijera predstave “Slučaj Virdžina” koju po tekstu Stele Mišković režira Dora Ruždjak Podolski biće izvedena danas na Cetinju, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom u 20 časova, a repriza je sjutra veče.

Dramaturgiju i scenski pokret radio je Saša Božić koji je istakao da “Slučaj Virdžina” predstavlja umjetnički doprinos razumijevanju složenih odnosa između identiteta, tradicije i savremenih društvenih normi.

“Istoimeni dramski tekst Stele Mišković nastao za potrebe predstave temelji se na istraživanju fenomena virdžina, posebno kroz prizmu feminističke teorije i etnoloških istraživanja, čime se otvaraju pitanja o rodnim ulogama i identitetu unutar specifičnih kulturnih konteksta”, navodi se u saopštenju.

Rediteljka je, najavljujući predstavu, istakla da fenomen virdžina u Crnoj Gori tek treba da bude objašnjen i istražen.

“Kao sociološki i civilizacijski fenomen koji je u Crnoj Gori bio opšteprihvaćen, pojam virdžine tek traži da bude objašnjen i sagledan iz savremenog ugla. No, ono što je sigurno, jeste da su sve virdžine o kojima progovaramo u ovoj predstavi, upravo na valu feminiteta koji ishod ima u konstruktivnosti, odživjele svoje vrijedne živote u kojima su mnogo toga ostvarile - podigle djecu koja su izrasla u časne i sposobne ljude, izgradile nove uspješne živote u stranoj sredini, poslušale glas svojeg unutarnjeg bića, živjele nekonvencionalni i slobodni život punim plućima”, rekla je Ruždjak Podolski i dodala:

“Meni, kojoj je kao ženi trebalo puno vremena da prizna upravo tu ženu, iznimno je drago da se, pričajući ove priče o virdžinešama, uvijek možemo podsjetiti kako nas jedino različitosti dovode do istine o sebi samima. Ma kakva ta istina bila”, poručila je ona.

Autorski tim upotpunjuju i kostimografkinja Tijana Todorović, scenografskinja Ivanka Vana Prelević, asistentkinje režije Nina Martinović i Doroteja Bušković.

U glumačkoj podjeli su: Goran Vujović, Marija Maša Labudović, Marta Šćekić, Anđelija Rondović i Pavle Novaković.

Predstava “Slučaj Virdžina” nastala je u koprodukciji Kraljevskog pozorišta i Centra za kulturu Tivat gdje će biti izvedena u novembru, najavljeno je u saopštenju.

Kao sociološki i civilizacijski fenomen koji je u Crnoj Gori bio opšteprihvaćen, pojam virdžine tek traži da bude objašnjen i sagledan iz savremenog ugla. No, ono što je sigurno, jeste da su sve virdžine o kojima progovaramo u ovoj predstavi, upravo na valu feminiteta koji ishod ima u konstruktivnosti, odživjele svoje vrijedne živote u kojima su mnogo toga ostvarile - podigle djecu koja su izrasla u časne i sposobne ljude, izgradile nove uspješne živote u stranoj sredini, poslušale glas svojeg unutarnjeg bića, živjele nekonvencionalni i slobodni život punim plućima, rekla je Ruždjak Podolski

Bonus video: