Poruka Rusiji: Ne uvlačiti zapadni Balkan u sukob

Bilo bi dobro da se zapadni Balkan drži izvan tog razmišljanja i očekujem od Rusije da to razmotri na isti način, kazala Mogerini
8 komentar(a)
Johanes Han, Federika Mogerini, Vjekoslav Bevanda, Foto: Beta/AP
Johanes Han, Federika Mogerini, Vjekoslav Bevanda, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.12.2014. 08:13h

Evropska unija je pozvala juče Rusiju da ne uvlači zapadni Balkan u svoj sve dublji jaz sa Zapadom oko Ukrajine, odražavajući zabrinutost da taj region postaje još jedna tačka tenzija između istoka i zapada.

Ukazujući na tenzije između EU i Rusije, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini je prilikom posjete Bosni i Hercegovini rekla da je u interesu i jednih i drugih „da se nađu i razviju putevi saradnje, a ne sukoba.“

„Svakako bi bilo dobro da se zapadni Balkan drži izvan te dinamike i razmišljanja i očekujem od ruskog rukovodstva da to razmotri na isti način“, rekla je na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

Posebno je Njemačka jasno izrazila zabrinutost zbog uloge Rusije na Balkanu.

Mogerini i komesar EU za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han izjavili su juče u Sarajevu da je vrijeme da se predstavnici BiH i EU približe jedni drugima i da je potrebno pokrenuti novu fazu približavanja BIH Uniji.

Han je kazao da je u budžetu EU za BiH bilo 80 miliona eura, ali je iskorišteno pola jer se političari nisu mogli usaglasiti kako da utroše sredstva

EU pokušava da pokrene proces reformi u BIH a Britanija i Njemačka su predložile finansijsku pomoć tog bloka, dajući prednost ekonomskom razvoju u odnosu na političke reforme.

Nakon održanih sastanaka sa zvaničnicima BiH u Sarajevu, Mogerini je novinarima rekla da je stekla utisak da „postoji značajna politička volja u okviru institucija i stranačkih lidera da se ispune očekivanja Evropske unije od BiH“, prenijela je Beta.

„Za BiH nema spuštanja kriterijuma u EU integracijama. Uslovi su isti za sve države“, rekla je Mogerini i dodala da EU samo može unaprijediti pristup pitanjima kao što su socijalne i ekonomske reforme.

„Za BiH nema spuštanja kriterijuma u EU integracijama. Uslovi su isti za sve države“

Han je rekao da treba iskoristiti podsticaj određenih zemalja članica EU za drugačiji pristup BiH, te da treba poštovati i mišljenje građana BIH, koji u većini smatraju da BiH treba da bude dio Evropske unije.

Istakao je da je BiH potrebna „snažna država koja može zastupati interese građana“ i da „EU zahtijeva da BiH govori jedinstvenim glasom“".

Evropski komesar je podsjetio i da je u budžetu EU za BiH bilo 80 miliona eura, ali da je BiH iskoristila samo polovinu jer se domaći političari nisu mogli usaglasiti kako da utroše sredstva.

Evropski zvaničnici održali su juče u Sarajevu niz sastanaka sa zvaničnicima BiH, pored ostalih sa članovima Predsjedništva BiH, liderima političkih stranaka u BiH, ministrom spoljnih poslova Zlatkom Lagumdžijom i predsjedavajućim Vijeća ministara. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je evropskim zvaničnicima da Bosna ima cilj da napreduje ka EU. Izrazio je i nadu da će vlast na svim nivoima, nakon opštih izbora u oktobru, biti uskoro i uspostavljena.

Bonus video: