Sanader osuđen na šest godina zatvora

Ukoliko presuda postane pravosnažna, Sanader će, po zahtjevu tužilaštva, državi morati da vrati 10 miliona eura
4078 pregleda 8 komentar(a)
Sanader, Foto: Zvonimir Kuhtić
Sanader, Foto: Zvonimir Kuhtić

Zbog primanja mita u aferi "Ina-MOL" bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je na šest godina zatvora. "Mol" razočaran presudom, tvrde da nije prekršen zakon.

Osim njega krivim je proglašen i direktor mađarskog MOL-a Zolt Hernadi na dvije godine zatvora zbog davanja mita, a odluka je nepravosnažna, prenosi zagrebački Indeks.

Osim za primanje 10 miliona eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u "Ini", Sanader je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz "Ine".

U obrazloženju sudije, Sanader je zajedno sa Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona eura dogovoriti da će Hrvatska "Molu" prepustiti odlučujući glas u poslovanju "Ine".

"Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine i da se izmijeni međudioničarski ugovor. Na sjednici vlade zatražio je da se prihvati izvještaj kojim se Molu prepušta upravljanje Inom što je Vlada i prihvatila i bez osnove dala Molu upravljanje Inom", naveo je sudija.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, Sanader će, po zahtjevu tužilaštva, državi morati da vrati 10 miliona eura.

Bonus video: