Sahranom 14 srebreničkih žrtava završeno obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici

Najmlađa žrtva sahranjena danas je Beriz Mujić iz Zvornika, koji je imao 17 godina kad je ubijen, dok je najstarija žrtva Hamed Salić, koji je imao 68 godina kad je u ljeto 1995. godine nestao na području Žepe

14281 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Memorijlanom centru Potočari danas su sahranjeni posmrtni ostaci 14 srebreničkih žrtava, ubijenih tokom ofanzive srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine, čime je završeno obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Najmlađa žrtva sahranjena danas je Beriz Mujić iz Zvornika, koji je imao 17 godina kad je ubijen, dok je najstarija žrtva Hamed Salić, koji je imao 68 godina kad je u ljeto 1995. godine nestao na području Žepe.

Prethodno je održan vjerski obred i klanjana dženaza žrtvama, koju je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Vjerskom obredu prisustvovalo je hiljade ljudi iz svih dijelova BiH, regiona i sveta, kao i domaći i međunarodni zvaničnici.

Prije vjerskog obreda djeca Srebrenice izvela su kompoziciju "Srebrenički inferno".

U nekadašnjoj Fabrici akumulatora prethodno je održana komemoracija povodom 29. godišnice genocida u Srebrenici, a potom su domaći i međunarodni zvaničnici odali poštu žrtvama koje su danas sahranjene u Memorijalnom centru.

Pošta srebreničkim žrtvama odata je u mnogim gradovima u BiH, ali 11. jul nije proglašen Danom žalosti u cijeloj zemlji, jer su se tome usprotivili srpski ministri u Savjetu ministara BiH.

Političari iz RS ne priznaju da se u Srebrenici u julu 1995. godine desio genocid, već navode da se radi o "velikom zločinu" koji su počinili pojedinci iz srpskog naroda.

Skup u Potočarima obezbjeđivali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS), u saradnji sa ostalim policijsko-bezbjednosnim agencijama u BiH.

Bonus video: