Evropski parlament gušenje ljudskih prava i progon Navaljnog u Rusiji

Mogerini je u obraćanju poslanicima istakla da se stanje u vezi sa ljudskim pravima u Rusiji u posljednje vrijeme drastično pogoršalo i istakla niz primjera, od zatvaranja nezavisnih medija i NVO do sudskih presuda Navaljnom i članicama grupe “Pusi Rajot”
2 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Beta/AP
Evropski parlament, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.01.2015. 13:41h

Evropski parlament danas je većinom glasova usvojio rezoluciju u kojoj najoštrije osuđuje gušenje ljudskih prava i krivični progon ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

U rezoluciji se navodi zabrinutost zbog odluke ruskih vlasti da niz nevladinih organizacija koje primaju finansijsku pomoć iz inostranstva obilježe kao “strane agente” i ograniče im mogućnost djelovanja.

EP je posebno osudio uslovnu kaznu od 3,5 godina zatvora zbog navodne pronevjere koju je moskovski sud izrekao Navaljnom i bezuslovnu zatvorsku kaznu njegovom bratu Olegu.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini je u obraćanju poslanicima istakla da se stanje u vezi sa ljudskim pravima u Rusiji u posljednje vrijeme drastično pogoršalo i istakla niz primjera, od zatvaranja nezavisnih medija i NVO do sudskih presuda Navaljnom i članicama grupe “Pusi Rajot”.

“Suđenje braći Navaljni, koje je proteklo bez novinara i međunarodnih posmatrača, otkriva sve mane pravnog sistema u Rusiji”, rekla je Mogerini i podsjetila da je u nekoliko navrata javno osudila taj i slične poteze ruskih vlasti.

Ona je najavila da će stanje ljudskih prava u Rusiji biti predmet sastanka šefova diplomatija članica EU 19. januara u Briselu, prenosi Tanjug.

Parlament je danas usvojio i rezolucije kojima se osuđuju vlasti Kirgistana zbog zakona kojima se kriminalizuje LGBT populacija i Pakistan zbog usvajanja zakona protiv blasfemije.

Rezolucije EP nemaju obavezujući karakter, ali su Evropska komisija i Evropski savjet dužni da ih "uzmu u obzir" prilikom odlučivanja.

Bonus video: