Merkelina stranka želi da se Albanija proglasi za sigurnu zemlju

Direktor poslaničkog kluba demohrišćana u Budnestagu Mihael Grose-Bremer kazao je da bi i Crna Gora mogla doći u obzir za taj status
4 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2014. 17:23h

Vladajući demohrišćani kancelarke Angele Merkel žele da Albaniju uvrste na listu takozvanih “sigurnih zemalja”, kako bi, zatim, njemačke vlasti mogle lakše, brže i efikasnije da podnosioce zahtjeva za azil iz te države vraćaju u matičnu zemlju.

“Mi razmišljamo o tome da li bi Albanija, možda, mogla da bude proglašena sigurnom zemljom”, rekao je danas parlamentarni direktor poslaničkog kluba demohrišćana u Budnestagu Mihael Grose-Bremer, naglasivši da bi i Crna Gora mogla doći u obzir za taj status.

Jedna zemlja važi kao sigurna ako njemačka vlada smatra da u toj zemlji vladaju slični pravni standardi kao u Njemačkoj i da odbijeni podnosioci zahtjeva za azil u domovini ne mogu biti proganjani, ukazuju mediji.

Iz ugla demohrišćana, Albanija, kao članica NATO, dijeli zajedničke kanone vrijednosti sa Njemačkom.

Među “sigurnim zemljama” u regionu su Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina, čime se potvrđuje da u sve te tri balkanske zemlje nema ni političkog mučenja, ni progona, ni zlostavljanja političkih neistomišljenika, pa time ni osnovnih razloga za podnošenjem zahtjeva za azil.

Prema podacima savezne vlade u Berlinu, prošle godine je od 22.000 zahtjeva za azil građana Srbije, BiH i Makedonije, svega 60 zahtjeva je odobreno i 82 osobe imaju azilantsku zaštitu.

Njemački demohrišćani su željeli da se na listu slobodnih zemalja stave i Albanija i Crna Gora, ali su se socijaldemokrate tome protivile.

U koalicionom ugovoru između demohrišćana kancelarke Merkel i socijaldemokrata vicekancelara Zigmara Gabrijela dogovoreno je, kako podsjećaju mediji, da se samo tri balkanske države - Srbija, BiH i Makedonija - proglase sigurnim zemljama, što će značiti da će se zahtjevi za azil i žalbe građana iz tih zemalja moći obrađivati u roku od jedne sedmice i, po pravilu, im se odbijatii status azilanta.

Kada je, međutim, riječ o Albaniji, koju bi demohrišćani, ali ne i socijaldemokrate, željeli na listi sigurnih zemalja, ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je rekao da je Francuska upravo to uradila.

Kada je Francuska proglasila Albaniju sigurnom zemljom, tamo je, prema De Mezijeru, došlo do smanjenja, a u Njemačkoj do povećavanja broja azilanata.

Bonus video: