Predsjednik Njemačke odlazi zbog mutnih odnosa sa biznismenima

Vulf (52) je drugi predsjednik koji je dao ostavku za manje od dvije godine
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2012. 20:38h

Njemački predsjednik Kristijan Vulf podnio je ostavku zbog skandala oko političkih privilegija, zadavši udarac kancelarki Angeli Merkel usred dužničke krize eurozone.

Vulf je bio u centru skandala oko kredita koji je dobio dok je bio premijer Donje Saksonije.

U petominutnom saopštenju u predsjedničkoj palati Belvju, Vulf je priznao da je izgubio povjerenje njemačkog naroda, te da je nemoguće da nastavi ulogu koja je trebalo da služi kao moralni kompas naciji.

"Iz tog razloga više nije moguće da vršim dužnost predsjednika kod kuće i u inostranstvu onako kako bi trebalo", rekao je Vulf, stojeći pored supruge Betine.

Zbog načina na koji upravlja krizom, Merkel ima veliku podršku u Njemačkoj, ali Vulfov odlazak nameće pitanje o njenog procjeni zato što je progurala njegovo imenovanje 2010.

Merkel je odložila planirani put u Rum, gdje je o dužničkoj krizi trebalo da razgovara sa italijanskim premijerom Mariom Montijem, da bi se pozabavila posljedicama Vulfove ostavke.

Izdala je kratko saopštenje nakon Vulfove objave, rekavši da joj je žao zbog njegovog odlaska i najavila da će kandidata za novog predsjednika odrediti u dogovoru sa opozicionim strankama.

Zbog načina na koji upravlja krizom, kancelarka ima veliku podršku u Njemačkoj, ali Vulfov odlazak nameće pitanje o njenog procjeni zato što je progurala njegovo imenovanje 2010. umjesto jakog opozicionog kandidata koji je bio favorit većine Njemaca.

Vulf (52) je drugi predsjednik koji je dao ostavku za manje od dvije godine. Njegov prethodnik, bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda Horst Keler, iznenada je dao ostavku nakon što se našao na udaru zbog komentara o njemačkoj misiji u Avganistanu i pošto nije dobio snažnu podršku Angele Merkel.

Rojters piše da će njegova ostavka vjerovatno ohrabriti opozicione Socijaldemokrate (SPD) i Zelene, koji su se posljednjih mjeseci uzdržavali od prejakih kritika na Merkelin račun.

Nekadašnji rival

Koliko će priča oko Vulfa odvratiti Merkel od krize eurozone zavisi od toga koliko brzo će se dogovoriti oko novog kandidata. Glasanje u Federalnoj skupštini od 1.244 mjesta mora biti održano u roku od mjesec, tj. do 18. marta.

"To neće proći bez posljedica za Merkel, trpjeće njena reputacija,“ izjavio je za Rojters Gerd Langut, politički naučnik na Univerzitetu Bon.

Karsten Brzeski, ekonomista ING-a, ocijenio je da je malo vjerovatno da će njegova ostavka uticati na pregovore o izbavljenju Grčke.

"Međutim, domaći politički pritisak na Angelu Merkel mogao bi se ponovo povećati,“ rekao je.

Merkel je osvojila drugi mandat 2009. i na izbore izlazi tek na jesen 2013. Međutim, njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) je suočena sa borbom da zadrži vlast u pokrajinama Zarland i Šlezvig-Holštajn na regionalnim izborima u martu i maju.

Takođe član CDU, Vulf je nekada smatran potencijalnim rivalom Angele Merkel i mnogi u Njemačkoj su njegovo imenovanje doživjeli kao taktiku kancelarke da ga izgura iz političke arene.

Sporni krediti

Vulf je dugo njegovao imidž školarca, ali je njegova reputacija pretrpjela žestok udarac kada je list „Bild“ u decembru objavio da je obmanuo državni parlament vezano za kredit za kuću koji je dobio od jednog bogatog prijatelja prije nego što je postao predsjednik.

List je objavio da je Vulf po povoljnim uslovima dobio kredit od 500.000 eura od supruge biznismena Egona Gerkensa u oktobru 2008.

Vulfu je kasnije u parlamentu Donje Saksonije postavljeno pitanje da li je imao poslovne veze sa Gerkensom, kada je odgovorio odrečno, ne pominjući dil sa Gerkensovom suprugom.

Vulf je prošlog mjeseca priznao da je napravio „veliku grešku“ kada je uredniku najtiražnijeg lista „Bild“ zaprijetio „ratom“

Mediji su u vezi sa ovim slučajem izvijestili da je Grenevold platio boravak predsjednika u luksuznom hotelu na ostrvu Zilt u Sjevernom moru, ali i da je njegova producentska firma postojala samo na papiru.

Vulfova pres-služba je na to odgovorila da je predsjednik Grenevoldu u gotovini vratio novac za boravak u skupom hotelu, kao i da odobreno pokriće za kredit nikada nije iskorišćeno.

Vulf je prošlog mjeseca priznao da je napravio „veliku grešku“ kada je uredniku najtiražnijeg lista „Bild“ zaprijetio „ratom“ ukoliko objavi priču o njegovim privatnim finansijskim transakcijama.

Od tada su stalno isplivavala nova otkrića koja su mu nagrizala kredibilitet, zbog čega su ga mediji ismijavali i čak izmisli novi glagol u njegovu čast. „Wulffen“ – ili bukvalno „vulfati“ – znači izbjegavati odgovor a ne slagati direktno.

Angela marginalizuje potencijalne rivale

Merkel je u prošlosti kritikovana zbog onoga što često izgleda kao politika marginalizovanja sposobnih članova njene stranke koje smatra potencijalnim rivalima. Bivši premijer pokrajine Hese, Roland Koh, iznenada je dao ostavku kada je shvatio da mu Merkel neće dati mjesto u kabinetu.

Kancelarka je Gintera Etingera, bivšeg premijera Baden-Virtemberga iz redova CDU, poslala u Brisel, gdje je sada komesar za energiju.

Zahvaljujući tim potezima, Merkel je neprekosnoveni lider CDU, ali neke konzervativce brine to što je stranka postala previše zavisna od nje i to što je izgubila identitet i tradicionalne vrijednosti.

Anketa objavljena prošle nedjelje pokazala je da 77 odsto Njemaca odobrava način na koji ona obavlja svoj posao. Podrška njenim konzervativcima je na najvišem nivou od sredine 2009, zahvaljujući popularnosti ćerke sveštenika iz bivše Istočne Njemačke.

Popustio kada mu je zaprijećeno istragom

Prilikom putovanja u Rim ranije ove nedjelje i u razgovoru sa novinarima u četvrtak, Vulf je jasno rekao da planira da ostane na funkciji. Međutim, situacija se drastično promijenila u četvrtak veče, kada je državno tužilaštvo u Hanoveru, prijestonici Donje Saksonije, zatražilo od parlamenta da mu ukine imunitet, kako bi se otvorio put za otvaranje istrage zbog sumnje da je Vulf izvlačio korist na osnovu funcije.

To je prvi put u istoriji Njemačke da je državno tužilaštvo željelo da otvori istragu protiv šefa države i taj potez je izazvao direktne pozive opozicionih stranaka da se Vulf povuče.

"Funkciji predsjednika nanijeta je šteta. Vulfova ostavka je bila neophodna, ali je došla prekasno,“ navedeno je u saopštenju opozicione Lijeve stranke.

Galerija

Bonus video: