Novi skandal: Biskup tajno ima dvoje maloljetne djece

Zavalina ostavka je najnovija glavobolja za biskupiju, koja je 2007. platila 660 miliona dolara odštete za slučajeve seksualnog zlostavljanja
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 21:39h

Jedan biskup rimokatoličke nadbiskupije u Los Anđelesu podnio je ostavku jer je imao tajnu porodicu, uključujući dvoje maloljetne djece.

Vatikan je saopštio da je papa Benedikt prihvatio ostavku biskupa Gabina Zavale iz biskupije koja je obilježena seksualnim skandalima.

U kratkom saopštenju Vatikana nije naveden razlog Zavaline ostavke, već samo da ju je papa prihvatio u skladu sa crkvenim zakonom koji nalaže da biskup koji je bolestan ili je na bilo kakav način nesposoban da obavlja svoje dužnosti treba da podnese ostavku, javila je agencija Rojters.

Međutim, njegov nadređeni, nadbiskup Los Anđelesa Hose Gomez, pripremio je pismo u kome objašnjava okolnosti Zavalinog odlaska.

Gomez u pismu, čiji je nacrt dobio izvor iz Katoličke crkve u Rimu, navodi da ga je Zavala (60) početkom decembra obavijestio da je otac dvoje maloljetne djece koji žive sa njihovom majkom u drugoj državi.

Katolička crkva traži od svojih sveštenika da poštuju celibat.

„Biskup Zavala mi je takođe rekao da je pismo ostavke poslao Svetom ocu u Rimu, koju ju je prihvatio. Od tada, on nije bio u službi“, napisao je Gomez u pismu.

„Nadbiskupija je stupila u kontakt sa djecom i njihovom majkom ponudila im duhovnu njegu i obećala finansijsku podršku djeci za vrijeme studiranja. Identitet porodice nije poznat javnosti, i ja želim da poštujem njihovo pravo na privatnost“, stoji u pismu.

Zavalina ostavka je najnovija glavobolja za biskupiju, koja je 2007. platila 660 miliona dolara odštete za slučajeve seksualnog zlostavljanja koji datiraju još od 1940.

On je, takođe, najnoviji zvaničnik Katoličke crkve za koga je otkriveno da ima tajnu porodicu.

Otac Marsijal Masijel, vođa reda Legije Hrista koji je umo 2008. u 87. godini, decenijama je vodio dvostruki život koji nije otkriven sve do poslije njegove smrti.

Mesijel je, piše Rojters, zlostavljao učenike bogoslovije i imao ljubavnicu sa kojom je dobio više djece.

Galerija

Bonus video: